Ayetleri'nde anlatıldığı gibi, Allah'a inanan ve yaşadıkları devrin zalim ve müşrik kralından kaçan Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernus, Debernuş, Şazenuş ve Kefeştatayyuş adlı yedi gencin ve köpekleri Kıtmir'in 309 yıl uyudukları mağaradır.
Ölümden sonra nasıl dirileceğini göstermek için Allah 7 genci 309 sene orada korumaya almıştır, bedenlerini çürütmemiştir.
Kur'an-ı Kerim'de, mağarada 300 yıl boyunca uyuyan Ashab-ı Kehf'ten bahsedilir. Kehf Sûresi'nin, 18. ve 25. ayetlerinde, "Onlar mağaralarında dokuz fazlasıyla üç yüz yıl kaldılar." denir. Buradan anlaşılacağı üzere, 7 uyuyanlar gerçektir.
İslam'da ise Kur'an'ın Kehf Suresi'nde kıssaları anlatılmakta ve İslam kültüründe önemli bir yer tutmaya devam etmektedir. Hristiyanlıkta yedi kişi olarak tasvir edilmekte olup, bu yüzden Yedi Uyurlar olarak bilinmektedirler.
Onlar mağaralarında üç yüzyıl ve buna ilâveten dokuz yıl kalmışlardır. (Bazıları) onların mağaralarında üç yüz yıl kaldı(ğını) söyledi, bazıları da buna dokuz yıl daha ilâve etti. Bu gençler mağarada 309 sene uykuda kaldılar. Onlar mağaralarında üçyüz dokuz yıl kaldılar.
İlgili 43 soru bulundu
Bu hükümdar, Putperestlik dinine bağlı kalmalarını, aksi takdirde kendilerini öldürteceğini söyleyerek birkaç günlük zaman verir. Köpekleri Kıtmir ile birlikte bu yedi genç ölümden kurtulmak için verilen süreden faydalanarak kaçarlar ve bu mağaraya sığınırlar. Allah tarafından kendilerine 300 yıl süre bir uyku verilir.
Bir mağarada yıllarca uyuduktan sonra tekrar uyandıkları Kur'ân-ı Kerîm'de haber verilen arkadaş grubu. Hz. Mûsâ döneminde yaşayan, kendisine ilâhî bilgi ve hikmet öğretilen kişi.
İmparator durumu öğrendiğinde onların saklandıkları mağaranın ağzını kapattırır. Böylece onları ölüme terkederler. Fakat Allah'ın takdiri ile orada mucizevi bir şekilde 309 yıl süren bir uykuya yatmışlardır. Nihayet uyanırlar ve içlerinden ilk uyanan Yemliha'yı, yiyecek almak için kente gönderirler.
Kıtmir, katmir, ketmir; yedi uyurlar olarak da bilinen Eshab-ı Kehf'in köpeğinin ismidir. Bu köpeğe Al-Rakim, kratim isimleri de verilir. Aynı zamanda hurma çekirdeğinin ortasındaki küçük zara da kıtmir denmektedir.
926 beyitten oluşan ve başlık kısımları Farsça olan eserin 802 beyti Ashab-ı Kehf kıssasına ayrılmıştır. Eser konusunu Kur'an-ı Kerim'deki Kehf Suresi'nden almıştır. Türk halkı arasında “Yedi Uyurlar” olarak da adlandırılan bu kıssada geçen hadiseler Hz.
İran sinemada çok iyi bir yere gelmiş. Sanat yönü güçlü bu toplumun sinema alanında dünya çapında ödül kazanan filmleri var. Hz. Meryem filmi ve vAshab'ı Kehf filmleri de yakından tanıdığımız çok kaliteli iz bırakan filmlerdi.Tahran'da bu tarihi filmlerin çekildiği bir büyük film platosu var.
Surede, inançları sebebiyle öldürülmekten kurtulmak için bir mağaraya sığınan ve Ashab-ı Kehf (mağara arkadaşları) olarak isimlendirilen Romalı gençlerin yaşamı, Musa'nın yaşadığı olaylar, Zülkarneyn ve Yecüc ve Mecüc konuları anlatılır.
Kıtmir duası, halk arasında nazar duası olarak ta bilinir. Daire şeklinde ayet ve isimler yazılarak ortaya kıtmir adının yerleştirilmesiyle yazılmaktadır. Bunun sebebi duanın diğerlerinden ayrı tutulmak istenmesidir. Bu "Allah'ım Ashab-ı Kehf hürmetine kelbi bile uzun süre muhafaza ettin.
Yedi uyurlar olarak da bilinen Ashab-ı Kehf'in kıssası, Kuran-ı Kerim'in 18. suresi olan "Kehf Suresi"nde anlatılmaktadır. Kıssanın geçtiği yerle ilgili olarak da çeşitli rivayetler mevcuttur.
Peygamber ve müminleri rüzgârla korudu. Ashab-ı Kehf'i de mağara ile korudu. Bu kıssa; Allah'ın birliğine, Allah'ın yardımının hak olduğuna, ölümden sonra yeniden diriltilmenin hak olduğuna, zulme ve zalime karşı mücadele etmenin gerekli olduğuna, insanın helal rızık istemesine delildir.
Bir yeniden diriliş mucizesi olarak Kur'an-ı Kerim'in yanı sıra pek çok kültürde de yer alan Ashab-ı Kehf'e ait olduğu rivayet edilen dünyadaki 33 mağaraya bir yenisi eklendi.
İzmir ili Selçuk ilçesinde Yedi Uyurlar Mağarası bulunmaktadır. Yedi Uyurlar yüzyıllar boyunca Anadolu da yaşayan ve din kitaplarına da girmiş bir öyküdür.
“Av ve çoban köpeği dışında köpek besleyenin ecrinden her gün iki kıratlık eksilme olur.” (Salim derki: “EbuHüreyre bu hadisi rivayet ederken: “…Veya ziraat köpeği” derdi,) çünkü o ziraat sahibi idi.” Buhârî, Sayd 6; Müslim, Müsâkât 50, (1574); Muvatta, İsti'zân 12, (2, 969); Tirmizî, Ahkâm 4, (1487); Nesâî, Sayd 12-14 ...
Kıtmir, Kuran-ı Kerimde de bahsi geçen Eshab-ı Kehf ile beraber bulunan köpeğe verilen isimdir. Halk arasında ve başka uluslarca da bilinen bu hikayeye aynı zamanda yedi uyurlar ismi de verilmektedir.
Bir mağarada yıllarca uyuduktan sonra tekrar uyandıkları Kur'ân-ı Kerîm'de haber verilen arkadaş grubu. Kur'ân-ı Kerîm'in on sekizinci sûresi. Kur'ân-ı Kerîm'de mahiyeti ve muhtevası kapalı olan lafızların açıklanmasını amaçlayan telif türü.
Doğum tarihi bilinmeyen şair, Elbistan'da âlim-kadı yetiştirmede dikkat çeken Yemlihâ-zâde ailesine mensuptur. Kadılık makamında görev yapmış ve 1294/1877 yılında Kayseri kadısı iken vefat etmiştir. Mevlevî olan şair, Arapça ve Farsçaya çok hâkimdir. Özellikle Arapça yazdığı metinler ve şerhler dikkat çekicidir.
Tarsus'ta yaşamış Dakyanus putperest bir kraldı. Dillere destan zalimliği hala örnek gösterilir.
Kur'an'da Ashab-ı Kehf, Anadolu'da halk arasında Eshab-ı Kehf, Araplar arasında Ehlü'l- Kehf ve Hıristiyanlar arasında “Yedi Uyuyanlar/Yedi Uyurlar” olarak bilinen kıssa, tarihten günümüze çeşitli yorum ve anlatılarla farklı kültür ve medeniyetlerin izlerini taşıyarak güncelliğini korumuştur.
Hüküm sürdüğü tarih ise M.S. 284-305 imiş. Hristiyanlara yönelik zulmün başladığı ve Ashab-ı Kehf'in mağaraya kaçışı M.S. 303 yılında yaşanmış. 309 sene uyudukları zaman tarih 612, yani Peygamberimiz (s.a.v.) zamanında uyandıkları anlaşılıyor.
Ashab-ı Kehfimiz Ömer Seyfeddin'in sağlığında roman adıyla yayınladığı eserlerinden biridir (1918) ve II. Meşrutiyet döneminde kozmopolit ailelerin millî şuurdan mahrum hallerini anlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri