Zerdeçal; iltihaba iyi gelir, geniz akıntısını giderir, kanser hücreleri ile mücadele eder, hafıza ve öğrenmeyi güçlendirir, kalp sağlığını destekler, şişkinlik, gaz gibi sorunlara ve cilt sağlığına iyi gelir. Zerdeçal bir antioksidan deposudur ve potasyum ve demir açısından zengindir.
Zerdeçalın içerisinde yer alan kurkumin, doğal bir antienflamatuvardır. Bu sayede hastalıkların iyileşmesini hızlandırır, kronik enflamatuvar hastalıkların tedavi sürecini kolaylaştırır. Antioksidan bileşenler içeren zerdeçal vücudu kalp ve damar hastalıklarına, kansere ve metabolik sendroma karşı korur.
Son olarak her besinde olduğu gibi keskin bir baharat olan zerdeçalın da tüketim miktarı önemlidir. Taze kök şeklindeki hali günde 1.5-3 gram toz hali ise günde bir çay kaşığı tüketilebilir.
İçerdiği kurkumin bileşiğinin etkisiyle zerdeçal, vücuttaki inflamasyonu önler, iltihapları giderir ve zararlı hücrelere savaşarak enfeksiyonların giderilmesini sağlar.
Günde bir su bardağı kadar içeceğiniz zerdeçal suyu, sindirim sisteminizin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor ve hazmı kolaylaştırarak midenizin rahatlamasına, dolayısıyla bağırsaklarınızın da düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor.
İlgili 38 soru bulundu
Kabızlık, şişkinlik, gaz gibi sorunlarınızın en aza inmesine destek sağlar. Göbeğin erimesine katkısı büyüktür. Karaciğeri yenileme özelliği vardır. Karaciğer yağlanmasını yine düzenli kullanımda engellemeye yardımcıdır, karaciğer yağlanması tedavisinde de kullanılır.
Zerdeçal kullanımı Türkiye'de mutfaklarda genellikle yemeklere zerdeçal tozu olarak eklenir. Fırında yaptığınız yemeklere diğer baharat karışımlarıyla birlikte eklenebilir. Özellikle çorbalarınızda bu renkli baharatı kullanabilirsiniz. Soslara ilave edebilirsiniz.
Artrit: Zerdeçal, eklem ağrısını, sertliğini ve iltihaplanmayı hafifletme yeteneği açısından umut vericidir. Eklem ağrıların için zerdeçal denemeye karar verirsen, zerdeçalı karabiberle birlikte yiyerek vücudunun doğal kurkumini emmesine yardımcı olabilir ya da yoğurt zerdeçal faydalarından yararlanabilirsin.
Zerdeçal aynı zamanda beynin yapısında önemli rolleri olan Omega-3 yağ asitlerinin (DHA) vücut tarafından emilimini artırır. Günlük 250 mg yani 1 çay kaşığının dörtte biri kadar zerdeçal alımı, aerobik egzersiz gibi damar duvarını güçlendirici ve damar sertliğini önleyici etkisi vardır.
Sağlık yararlarının bilinmesi üzerine kullanımı yaygınlaşan zerdeçal bugün baharat formunun yanında kapsüller, çaylar, toz halinde ve ekstraktlar olarak da bulunabilmekte. Zerdeçal baharatı olarak yemeklere ilave edilebilir ya da yoğurtla karıştırılıp tüketilebilir.
Antimikrobiyal: Açık yaralarınızda kullandığınız zerdeçal püresi, mevcut mikropları öldürüyor ve potansiyel mikroplar için bir bariyer görevi görüyor. Reflü şikayetlerini azaltıyor: Zerdeçal, mide asitlerini yatıştırıyor ve reflü ağrılarını dindiriyor. Ancak, tok karnına alınması gerekiyor.
KİLO VERDİREN ZERDEÇALLI YOĞURT KÜRÜ
Bu karışım ertesi gün tokluk hissi verir, metabolizmayı hızlandırır ve rahat uyumaya yardımcı olur. Yani uyurken de zayıflamaya devam edersiniz" diye konuştu.
Sonuç olarak elde edilen bulgulardan Zerdeçal (Curcuma longa L.) bitkisinin, A, E, C vitamini, Glutatyon (GSH, GSSG), B1, B3 ve B9 vitaminleri bakımından iyi bir kaynak olduğu ve içerdiği zengin fenolik ve flavonoit miktarları dikkate alındığında oldukça güçlü bir antioksidan bitki olduğu söylenebilir.
Zerdaçal kullanımı zararları arasında sindirim sistemi hastalıkları yaşayanlara ve midesi hassas olanlarda olumsuz etkiler yaratabilmesi sayılabilir. Yemeklerde sık sık tercih edilen baharatlar her ne kadar lezzeti tamamlayıcı bir unsur olarak görülse de çoğu zaman mide için yan etkiler oluşturmaktadır.
Mucizevi bir besin olan zerdeçal içerisindeki kurkumin maddesi sayesinde kalp hastalıkları riskini en aza indirir. Ayrıca kan basıncını düzenler. Kurkuminin tansiyon düşürücü etkisi vardır. Tansiyon yükselmesini tetiklemez.
Kök Hücreleri Araştırma ve Terapisi adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre, hintsafranı ya da zerdeçal olarak bilinen baharatın içinde bulunan bir alaşım, beynin tedavi ve iyileşme sürecinin bir parçası olduğu düşünülen sinir hücrelerinin büyümesini sağlıyor.
Zerdeçalın Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir? Zerdeçalın yan etkileri çok fazla görülmemiş olsa da, bazı kişilerde mide rahatsızlıklarına, bulantıya, baş dönmesine ve ishale neden olabilmektedir. Zerdeçalın tavsiye edilen günlük kullanım miktarının aşılmaması önerilir (2).
Peki, zerdeçal ne kadar tüketilmeli? Bir günde kabul edilebilir tüketim oranı 6-8 gramdır. Bu da 1 yemek kaşığına denk gelmektedir.
Zerdeçal içeriğindeki kurkumin sayesinde antiinflamatuar etki gösterir ve tiroid hasarını azaltır. Yüksek antioksidan içeriğiyle bağışıklığı ve savunma mekanizmasını güçlendirir. Böylece hem tiroid hastalığını önler hem de var olan tiroid hasarının ilerlemesini önleyip iyileşmesine katkıda bulunur.
Önemli uyarı: Hamileler ve emzirme sürecinde olan anneler zerdeçal tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır. Zerdeçal kanser hastalarının kullandığı ilaçlar ile etkileşime geçebilir. Bu yüzden kanser hastası bireyler zerdeçal tüketmeden önce muhakkak hekimlerine danışmalıdır.
Zerdeçalın içerisinde bulunan bileşenler, demirin vücut tarafından emilimini azaltabilir ve zamanla demir oranında düşüşe yol açabilir. Bu durumda, zerdeçal tüketimi demir eksikliğini daha da artırabilir. Bu nedenle, sağlık üzerinde zerdeçal zararları göz önünde bulundurularak tüketim miktarına dikkat etmek önemlidir.
Hafızayı güçlendirir. Kemik erimesinin durdurulmasında etkilidir. Bağışıklık sistemi sağlığını destekler.
Kurutulmuş baharat olarak zerdeçal toz haline getirilerek; tatlılarda, çorbalarda, pilavlarda, et yemeklerinde, söğüş ve çeşitli sebzelerde baharat olarak kullanılır. Evde hazırlanan peynir veya sürmelik yağlara sarı bir renk vermesi için de zerdeçal tercih edilir.
Yeni kaynamış suya bir ya da bir buçuk çay kaşığı zerdeçal tozunu ekleyebilirsiniz. Bu karışımı yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakmanız gerekmektedir. Demlenmiş olan zerdeçal çayını süzüp afiyetle tüketebilirsiniz. Zerdeçal çayı tek başına hazırlanabileceği gibi içine çeşitli meyve ve bitkiler de katılabilir.
Zerdeçal çayını günde bir fincan içmeniz yeterli.
Etkisini daha fazla göstermesi için sabah saatlerinde içmeye özen gösterin deriz. Her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi zerdeçal çayının da fazlası size yarardan fazla zarar getirecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri