Küçük Ameliyat Nedir? 150 birime kadar olan küçük cerrahi müdahalelerdir. Göz, beyin ve diğer bazı branşlarda ameliyat mikroskobu ile yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Genelde küçük cerrahi ameliyatlar; travma sonrası kopan parmak, el-kol, bacak gibi vücut uzuvlarının yeniden yerine dikilmesi anlamına da gelir.
Tek kesiden yapılan ameliyatlar günümüzde daha çok safra kesesi, apendisit, fıtık gibi basit cerrahi işlemler olduğu gibi mide reflüsü, obezite, kalın bağırsak ameliyatı gibi komplike ameliyatlar da tek kesiden yapılabilir.
Ameliyat türleri çoğunlukla organ veya bağlı bulunduğu sistem adı ile anılmaktadır. Guatr (tiroid bezi) , meme, yemek borusu (özofagus), mide, ince barsak, kalın barsak, rektum, anüs, fıtıklar, karaciğer, safra kesesi, safra yolları, endoskopik ve laparoskopik cerrahi girişimleri genel cerrahi alanına girmektedir.
Whipple ameliyatı genel cerrahlar için zor ve tecrübe gerektiren bir ameliyattır. Klasik Whipple'da midenin bir kısmı, 12 parmak bağırsağı ve ince bağırsağın bir kısmı, pankreasın başı bazen gövdesi de, safra yolunun bir kısmı, safra kesesi ve pankreasın etrafındaki lenf bezleri çıkartılır.
Toplam 6 parçadan oluşan küçük cerrahi dikiş seti içerisinde 1'er adet portegü, bistüri sapı, hemostatik penset dişli, makas, skin stapler ve stapler sökücü bulunmaktadır. Set özel fermuarlı vinleks taşıma çantası içerisindedir ve çanta içerisinde her cerrahi alet için özel yuva bulunmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Küçük Ameliyat Nedir? 150 birime kadar olan küçük cerrahi müdahalelerdir. Göz, beyin ve diğer bazı branşlarda ameliyat mikroskobu ile yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Genelde küçük cerrahi ameliyatlar; travma sonrası kopan parmak, el-kol, bacak gibi vücut uzuvlarının yeniden yerine dikilmesi anlamına da gelir.
Minimal invaziv cerrahi ya da kansız ameliyat olarak da bilinen laparoskopik cerrahi yöntemi ile pek çok farklı hastalığın tanısı koyulabilir ve tedavisi yapılabilir. Laparoskopik cerrahide ihtiyaç duyulan kesi alanı 0.5 ila 1 cm. aralığındadır. Dolayısıyla kişi, ameliyat sonrasında daha az ağrı hisseder.
Çin'de komplike bir beyin ameliyatı 32 saatlik bir emeğin ardından başarıyla sonuçlandı. Hem anevrizması hem de beyin tümörü olan hastayı ameliyat eden cerrahlar işlem sonrası yorgunluktan yere yığıldı. Çin basını, bunun şimdiye dek Fujian Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirilen en uzun operasyon olduğunu yazdı.
Ameliyat sonrası bakım olarak da adlandırılan bu dönem, geçirdiğiniz operasyonun türüne, sağlık geçmişinize ve varsa birlikte gözlenen hastalıkların varlığına göre değişiklik gösterebilir. Postoperatif dönem kişi ameliyattan çıkar çıkmaz başlar ve duruma göre taburcu olduktan sonra da devam edebilir.
Ameliyattan Önce Aç Olmanın Önemi. Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Genel anestezi uygulamasına damar içine verilen anestezik ilaçlarla başlanır. Hasta uyuduktan sonra nefes borusuna yerleştirilen bir hortum aracılığıyla solunum fonksiyonları anestezi cihazı tarafından sağlanır. Oksijen, hava ve anestezinin devamını sağlayan inhalasyon ajanları anestezi cihazı ile hastaya verilir.
Genel anestezi birçok kişiye sorunsuz bir şekilde uygulanır. Ancak bazı durumlarda hastanın hayatını riske atmamak için genel anesteziden kaçınılır. Bunlar çoğunlukla kalp ve akciğer gibi rahatsızlıklardır. Solunum sıkıntısı olan kişilerde de mümkünse farklı anestezi teknikleri kullanılır.
Ameliyat öncesi (preoperatif) hasta hazırlığı
En zor ameliyat; burun estetiği
Burnun iyi fonksiyon görmesinin çok önemli olduğunu, ama estetik görüntü güzelliğinin ihmal edilmemesi gerektiğini ifade eden Dr. Ulay, şunları söyledi: “Burun estetiği çok zor bir ameliyattır. Çünkü burun yüzün ortasındadır, en ufak bir hata görünür.
Bilinen ilk anatomik modelleri kilden yapılmış koyun karaciğeridir. Hammurabi kanunlarında tıp ve ticaret yasalarla düzenlenmişti. Cerrahi dönemine göre oldukça gelişmişti. Yapılan işlemlerin belirli bir ücreti vardı ve hekim hataları göze-göz, dişe-diş kanunuyla cezalandırılıyordu.
Taburcu olma süresi ameliyatın cinsine, genel sağlık durumunuza, yaş ve cinsiyetinize göre farklılıklar gösterir. Açık kalp ameliyatı ya da klasik anevrizma ameliyatı geçiren hastaların hastanede kalış süresi ortalama 5-7 gün arasındadır. Diğer girişimler için ise 1-3 gün içinde evinize dönebilirsiniz.
Genel anestezi altında uygulanan açık kalp ameliyatı yaklaşık 2-3 saat süren bir operasyondur. Bu süre yapılacak olan işlemlere bağlı olmaktadır. Bu nedenle ameliyatın ne kadar süreceği yalnızca tahmin edilebilmekte, kesin olarak bilinememektedir.
Diğer tetkikler ameliyat için hastaneye yattığınızda tamamlanacaktır. Genel uygulamamız hastanın işlemden 1 gün önce hastaneye yatması şeklindedir. Hastaneye yattıktan sonra cerrahi ekip ve Anestezi ekibi sizi ayrı ayrı muayene edecek ve tetkiklerinizi inceleyeceklerdir.
Laparoskopik cerrahi; ameliyat edilecek bölgenin, büyük ve geniş kesiler olmadan vücuda yerleştirilen tüplerin(trokar) içine sokulan aletler ve vücut içini görmeyi sağlayan kamera yardımı ile gerekli operasyonun gerçekleştirilmesidir.
Hasta açısından bakıldığında kapalı ameliyatın açık ameliyata göre sayısız avantajı vardır. Fakat kapalı ameliyat cerrah açısından açık ameliyata göre çok daha zor olan ve deneyim gerektiren bir yöntemdir.
Ameliyat öncesi gece ılık duş alın, saç spreyi, jöle kullanmayın. Erkek hastaların sakal traşı olması gerekir. Ameliyat saatinizden 8 saat önce yeme, içmeyi kesmelisiniz. Ameliyat saatinden iki saat önce hastanede olmanız gerekir.
Günübirlik cerrahi, ameliyat öncesinde günübirlik cerrahi için uygunluğu belirlenen hastaların, planlı olarak ameliyata alınmasını ve ameliyat oldukları gün içerisinde taburcu olabilmelerini sağlayan girişimler olarak tanımlanmaktadır.
Genel Cerrahi, birden farklı bölümle birlikte çalışmaktadır. Sindirim sistemi hastalıklarının tedavisi için yemek borusu (özofagus), ince ve kalın barsaklar, mide, rektum, karaciğer, safra kesesi gibi ameliyatlar, Genel Cerrahi tarafından yapılmaktadır. Ameliyatlar açık ya da kapalı yöntemlerle gerçekleştirilir.
Genellikle guatr, meme, fıtık, yemek borusu, mide, makat çatlağı, rektum, böbrek üstü bezi, karaciğer, safra yolları, mide fıtığı ve kanser ameliyatlarını içeren operasyonlar yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri