Kaygı bozukluğu, çocukluk çağında en sık görülen ruhsal bozukluklar içinde birinci sırada gelmektedir ve %8.6 ile %17.7 arası değişen bir yaygınlık oranına sahiptir (Essau ve ark. 2000, Ollendick ve ark. 2002, Egger ve Angold 2006, Leung ve ark. 2008).
Çocuklarda ve ergenlerde anksiyete (kaygı) bozukluğu, bireylerde var olan kaygının daha yoğun ve yaşamın işlevselliğini bozacak duruma gelmesi olarak tanımlanabilir. Anksiyete (kaygı) bozukluğu çocukluk dönemde en sık görülen bozukluklardan biridir ve %8.6 ile %17.7 arasında yaygınlık oranına sahiptir.
Çocuklarda Yaygın Anksiyete Bozukluğu:
Hemen her gün konsantrasyonda zorluk, huzursuzluk, aşırı uyarılmışlık hali, kaslarda gerilme, uyku bozuklukları, kalp ve göğüste sıkışma hissi, çabuk yorulma, aşırı heyecan duyma gibi belirtiler psikiyatrik tabloyu oluşturur.
Anksiyete hangi yaşlarda görülür? Cinsiyet ayrımı olmaksızın herkeste görülebilen anksiyete bozukluğunun en önemli dönemleri 10-25 yaş aralığında olmaktadır. Düşük gelir seviyesi olan ve kadınlarda görülme sıklığı daha yüksek olabilmektedir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Kimlerde Görülür? Yaygın anksiyete bozukluğu her insanda ortaya çıkabilecek bir durumdur. Bununla birlikte kadınlarda yaygın anksiyete bozukluğuna erkeklerden daha sık rastlanır. Yaygın anksiyete bozukluğu 35-60 yaş arasındaki kişilerde daha yaygındır.
İlgili 26 soru bulundu
Çocuklarda değişen sosyal, ailevi ve ekonomik bazı durumlar duygusal değişimlere ve tepkilere neden olabilir. Okula başlama, arkadaş çevresi değiştirme, taşınma, boşanma, ev ve şehir değiştirme ve yakın birinin kaybı sonucunda anksiyete (kaygı) görülmesi olağan bir durumdur.
Çocuklarda kaygı bozukluğu, çocukların yaşamlarını etkileyen ve normal gelişim aşamalarının ötesine geçen aşırı kaygı ve endişe durumunu ifade eder. Bu tür bir bozukluk, çocuğun günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyerek, okul, arkadaş ilişkileri, aile ilişkileri gibi alanlarda sorunlara neden olabilir.
Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir. Anksiyete belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda bir uzmana başvurulması ruhsal ve fiziksel sağlığı korumada önemli bir adımdır.
Sosyal geri çekilmenin yoğun olduğu, psikoterapiye yatkın olmayan çocuklarda ilaç tedavisi uygundur. Ancak öncelikli tercih edilen yaklaşım psikoterapidir. Çocuklardaki anksiyete bozukluklarının tedavisinde genel yaklaşım psikodinamik teori ve teknikle desteklenen bilişsel davranışçı terapilerdir.
Çocuklarda Anksiyete Bozukluğunun Belirtileri
Davranışsal belirtiler şunlardır; huzursuzluk, uyku problemi, duygusallık ve ağlama krizleri, odaklanamama, bazı zamanlarda boş bakma. Fiziksel belirtiler ise şu şekildedir; karın ağrısı, mide bulantısı, kaslarda gerginlik, çok çabuk yorulma.
Çocuklarda Panik Atak Belirtileri
Çocuklarda ve ergenlerde en yaygın görülen panik atak belirtileri; baygınlık, terleme, çarpıntı, baş ağrısı, kızarma ve nefeste darlık görülür. Yardım almanın zor olabileceği ortamda bulunma korkusu olan agorafobi, çocuklarda panik atak bozukluğundan kaynaklanmaktadır.
Anksiyete, tedavi edilmezse hayat kalitesini düşürebilen bir rahatsızlıktır. Ancak genellikle ölümcül bir hastalık değildir. Anksiyetenin en şiddetli şekli olan panik ataklar, kalp krizi veya inme gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir, ancak bu durumlar nadirdir.
Toplumda sıklıkla görülen anksiyete, tedavi edilebilir. Çeşitli tıbbi tedavi yöntemleri ile kişide görülen belirtiler azaltılabilir veya belirtilerin kontrol altında tutulması sağlanabilir.
Sürekli olarak kaygı, endişe yaşayan bir kişinin sosyal hayatı sekteye uğrayabilir, ruhsal sağlığı bozulabilir ve gündelik işlerde ki verimi azalabilir. Bu yüzden kaygı bozukluğu olan kişilerin hayat kalitesi oldukça düşmektedir.
Çocuğa hiçbir zaman kaygı ve korkularından dolayı kızılmamalı, çocuk dışlanmamalı, cezalandırılmamalı ya da çocukla dalga geçilmemelidir. Bu kaygı ve korkuların çocuğun elinde olmadan yaşadığı durumlar olduğu bilinmelidir. Çocuklar sıklıkla kaygı ve korkularını dile getirmek konusunda gönülsüz davranırlar.
Çocuklarda kaygı bozukluğu, Çocuk ve ergenlerde görülen anksiyete bozuklukları; ayılma anksiyetesi, yayın anksiyete bozukluğu, sosyal fobi, özgül fobi, panik bozukluk, obsessif-kompulsif bozukluk ve post travmatik ya da akut stres bozukluğu olarak sıralanmaktadır.
Türkiye Klinikleri Çocuk Psikiyatrisi - Özel Konular
Pediatrik anksiyete bozukluklarının farmakoterapisinde ilk seçenek SSGİ olmakla birlikte; serotonin ve noradrenalin gerialım inhibitörleri, trisiklik antidepresanlar ve benzodiazepinler gibi birçok ilaç tedavide kullanılabilmektedir.
Kaygı bozukluğu ne kadar sürer? En az altı ay boyunca yoğun bir şekilde devam edebilir. Şiddetine bağlı olarak hemen her gün ve gün boyunca hissedilebilir. Anksiyete bozukluğunda kullanılan haplar tedavinin önemli bir parçasıdır.
İlaç tedavisinin etkisi birkaç haftadan önce başlamayacaktır. İlaç tedavisi belirtiler tamamen düzelene kadar sürmelidir. Tam düzelme sağlandıktan sonrada tedaviye en az 1 yıl daha devam edilmelidir.
PANİK ATAĞIN ÇOCUKLARDA GÖRÜLEBİLECEK YAYGIN BELİRTİLERİ:
Baş dönmesi, baygınlık veya sersemlik hissi. Göğüs ağrısı ve/veya kalp çarpıntısı Ellerde veya ayaklarda uyuşma, karıncalanma. Nefes almada zorlanma.
Anksiyetenin her biri ayrı bir belirti listesine sahip olan toplam 8 alt türü vardır: Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Obsesif- Kompulsif Bozukluk, Panik Bozukluk, Fobiler, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Sosyal Kaygı Bozukluğu.
Anksiyete ile başa çıkmada ilaçsız tedavi yöntemleri de tercih edilebilir. Anksiyete ilaçsız tedavi yöntemlerinin başında sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak ilk sırada yer alır. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam anksiyete ile başa çıkmada oldukça önemli rol oynar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri