Alkol, sigara, yanlış beslenme, alerjik reaksiyonlar, kas gevşetici, yaşlılık gibi etmenler de küçük dilin uzamasında rol oynar. Uzayan küçük dil ağızdaki solunum yolunu tıkar.
Bazı durumlarda uzun süre uvula uzaması devam ettiğinde kronikleşebilir. Uyku apnesi, horlama, nefes darlığı gibi durumlar yaşanabilir. İleri vakalarda küçük dil ameliyatı, uvulektomi (küçük dilin ucunun kesilmesi), uvulopalatal flep, lazer veya radyofrekans yöntemleri ile tedavi başarıyla gerçekleştirilebilir.
Büyük Dil (Makroglossi, Dil büyümesi) neden olur? Dilin aniden büyümesi ve ağız dışına taşması; anjioödem, fiziksel travma, ağız içindeki enfeksiyonlar, ilaç reaksiyonu ya da ağız içinde kontakt dermatit gibi tablolara bağlı olarak gelişebilir.
Küçük dil (uvula) uzaması, hava yolunu kapatabilir. Bu nedenle nefes almada sıkıntı yaşanabilir. Üst solunum yolunun ağız ile birleştiği yerde, üst kısımda bulunan uvula bazı nedenlerle uzayabilir ya da şişebilir. Bu bölgede tıkanıklık oluşturarak olumsuz durumlara neden olabilir.
Ağız, boğaz, yutak ve gırtlak bölgelerinde olduğu gibi küçük dil ve yumuşak damak kanserlerinde de teşhis, tedavi planlaması ve cerrahi tedavi temel olarak kulak burun boğaz, baş-boyun cerrahları tarafından üstlenilir.
İlgili 22 soru bulundu
Küçük dil (uvula) uzaması yaşam kalitesini bozan bazı rahatsızlıklara yol açar. Durum çeşitli tedavilerle düzeltilemezse küçük dil ameliyatı (Uvulektomi) yapılır.
Şişliğin tek başına küçük dilde söz konusu olması durumu genellikle tahrişe bağlı ödemlerde görülür. Sert ve keskin yapıdaki besinlerin iyi çiğnenmeden yutulması, bu şekilde oluşan küçük dil şişmesinin en yaygın nedenidir. Bunun haricinde boğaz enfeksiyonları ile birlikte de uvulit çok yaygın bir şekilde görülür.
Bu prosedürde lazer yardımıyla küçük dilin bir kısmı çıkartılarak o bölgede bir küçülme sağlanması amaçlanır. Yurtdışında yapılan araştırmalara göre bu ameliyatın ardından horlama şikayetlerini terk eden kişilerin oranı %85 olarak raporlanmıştır. Bu işlemde genel olarak lazer kullanılarak küçük dil kısaltılır.
Ağız bölgesinde dil kökü, bademcik ya da yumuşak damağa-küçük dile bağlıysa sorun, bu bölgelere cerrahi müdahalede bulunmak gerekiyor. Ayrıca hastalara diyet veya pozitif basınç uygulayan cihazların verilmesi şeklinde tedavi seçenekleri de kullanılabiliyor.
Küçük dilin temel işlevi konuşma yeteneğinin devamlılığını sağlamaktır. Küçük dilimiz olmasaydı konuşma sırasında pek çok kelimenin doğru telaffuzu hatta genel anlamda konuşabilme yetisini gerçekleştirmek mümkün olmayacaktı. Tüketilen besinlerin doğrudan nefes borusuna kaçmasını engelleyen yapı küçük dildir.
Küçük dil ameliyatını (Uvulektomi) etkileri 3 gün içinde geçer. Eğer operasyon öncesinde horlama ya da uyku apnesi varsa ameliyatı takip eden ilk ayda düzelme başlar. Küçük dildeki şişkinlik 1 ay sürebilir.
Hamilelik sırasında sigara içmek, bazı ilaçlar ve diyabet, bir bebeğinin yarık damak ile doğma riskini artırabilir. Bifid uvula, bölünmüş veya çatallanmış bir uvuladır. Buna yarık uvulada denir.
Yumuşak damak, küçük dilin aşırı derecede sarkık ve uzun yapıda olması gibi sebeplerle boğaza doğru olan hava yolunda daralma meydana gelmekte, bu durum horlamaya sebep olabilmektedir.
Ağız açılmasıyla küçük dildeki şişme kolaylıkla görülebilir ve küçük dil şişmesi boğaz enfeksiyonu ile aynı belirtileri göstermektedir en sık görülen belirtiler şöyle sıralanabilir, Nefes almakta güçlük. Yutkunma da zorluk. Boğaz veya küçük dil bölgesinde kaşıntı
Dil Kaslarının Sinirinin Uyarılması (Hipoglossus Siniri Stimülasyonu) Uyku sırasında kas gerginliğinin azalması ve REM uykusunda oluşan tam kas gevşemesi ile dilin geriye kayarak solunum yolunu tıkaması uyku apnesi hastalığına neden olan en önemli faktörlerden birisidir.
Bazı durumlarda damak bölgesi ince bir zar tabakasıyla kaplıdır ve alt kısımda yer alan yapılarda açıklık olabilmektedir. Buna submukoz damak yarığı adı verilmektedir. Submukoz damak yarığı olan kişilerin yaklaşık olarak %30'unda küçük dil yarığı da görülmektedir.
Bu sayede üst solunum yolu devre dışı bırakılarak, nefesin bu tüp aracılığı ile alınması sağlanır. Aslında sık uygulanan ve iyi bir operatör tarafından gerçekleştirildiğinde genel ameliyat riskleri dışında herhangi bir riski bulunmayan bu yöntemde; ameliyat sonrası yaşam, ameliyat öncesine göre bir miktar zorlaşabilir.
Küçük dil şişmesi, boğazın arka bölümünde yer alan gözyaşı damlası şekliyle bilinen dokunun iltihaplanması durumunda ortaya çıkar. Uvulit olarak da bilinen bu duruma enfeksiyon, travma ya da alerji neden olabilir.
HPV insan vücudunda öncelikle ses tellerini etkiler, ancak ağız içinde herhangi bir yeri de etkileyebilir. Ses telinde en sık papilloma oluşumuna neden olur. Papillomlar ses telleri üzerinde birden fazla, küçük üzümsü yapılardır. Hastalar ses kısıklığı şikayeti ile doktora başvururlar.
Uvulofaringoplasti, üst solunum yolu tıkanıklığına odaklanan bir cerrahi işlemdir. Bu tıkanıklık genellikle geniz bölgesinde bulunan yumuşak dokuların gevşemesi veya büyümesi sonucunda ortaya çıkar. Uvulofaringoplasti, bu sorunu çözmek ve solunum yolunu açmak için yapılan bir işlemdir.
Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır.
Uvulektomi, üvüla adı verilen küçük doku parçasının cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. Üvüla, ağız boşluğunun arka tarafında, dilin kökünde yer alan yumuşak dokulu bir çıkıntıdır. Genellikle bu işlem, uyku apnesi veya şiddetli horlama gibi solunum problemleriyle başa çıkmak amacıyla yapılır.
Dil kökünde oluşan kabarcıkların nedenlerini; dili ısırma, bağışıklık sisteminin güçsüzlüğü, yetersiz beslenme, alerjik maddeler, sigara tüketimi, kawaski sendromu, dil yaralanmaları, oral herpes, aftlar; sık görülmemekle birlikte kanser, pamukçuk ve enfeksiyonlar olarak sıralayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri