Et beninin neden çıktığı tam olarak bilinmemektedir, ancak genetik faktörler, güneşe maruz kalma ve hormon değişiklikleri gibi çeşitli etkenlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Bazı insanlar doğuştan et benlerine sahip olabilirken, diğerleri ilerleyen yaşlarda veya yaşam boyunca yeni et benleri geliştirebilir.
Kriyoterapi: Bu yöntem fazlasıyla tercih edilen tıbbi bir çözümdür. Et beninizin olduğu bölge sıvı azotla dondurulur ve birkaç kez bu işlem uygulanır. Sonrasında et beni kendiliğinden düşer. Cerrahi: Bazen onay alınarak lokal anestezi ile bölge uyuşturulur ve et ben cerrahi operasyonla alınır.
İnsülin direnci, diyabet, hiperlipidemi gibi metabolik durumlar; et beni oluşmasında rol oynar. İnsülin direnci ve diyabet olan kişilerde kan şekeri, hücreler tarafından yeterince kullanılamaz. Bu durumun et beni gelişiminde etkili olduğu bilinmektedir. Et benleri, gebelik süresince sık görülen bir durumdur.
Hindistan cevizi ve kekik yağı karıştırılarak et beni olan bölgeye sürülür. Et beni olan bölge ılık suyla temizlenir. Daha sonra et beni koyulaşana kadar bu karışım tekrar uygulanır. Karışım günde 2 ve ya 3 kez tekrarlanarak uygulanmalıdır.
Et beninin oluşmasında pek çok faktör rol oynar. Vücutta bulunan bir protein türü olan kolajen, et beni oluşumunda rol oynar. Farklı bir deyişle et beni, kolajen liflerinden ve kan damarlarından oluşur. Deri dokusunun düzensiz bir şekilde büyümesine bağlı olarak oluşan et beni, çoğunlukla genetik geçişlidir.
İlgili 19 soru bulundu
Vücutta bulunan bir protein türü olan kolajen, et beni oluşumunda rol oynar. Farklı bir deyişle et beni, kolajen liflerinden ve kan damarlarından oluşur. Deri dokusunun düzensiz bir şekilde büyümesine bağlı olarak oluşan et beni, çoğunlukla genetik geçişlidir.
Limon suyu güçlü bir antiseptiktir. Bu özelliği sayesinde et beninin hücre yapısını bozar ve kuruyup düşmesini sağlar. Limon suyu uygulamasına geçmeden önce et beni ve çevresini ılık su ile temizleyip kurutmanız gerekiyor. Ardından bir parça pamuğu limon suyuna batırıp et beninin üzerine ve etrafına uygulayın.
Eğer uygulanacaksa doğal yöntemler tercih edilmelidir. Benleri ortadan tamamen kaldıracak bir krem veya başka bir ürün yoktur. Ben tedavisinde günümüzde en iyi yöntem radyofrekans yöntemidir.
Et benlerini koparmak veya ip bağlayarak yok etmek doğru mudur? Halk arasında iple boğma yöntemi çok yaygın olsa da doğru değildir. Steril şartlarda uygun şekilde yakma ya da dondurma yöntemleri yapılmalıdır.
Asimetrik görünümlü, beş milimetreden büyük ve rengi koyu kahverengi, siyah, açıkkırmızı gibi iki ya da daha fazla renkli benler riskli olabilir. Bütün bu belirtilerin yanında üzerinde kanama, kabuklanma, tahriş olduğunda iyileşmenin gecikmesi gibi durumlarda dikkat edilmelidir.
Hangileri daha riskli? Vücutta var olan bir bende asimetrik bir yapı mevcutsa ve ani gelişen büyüklük, renk ve şekil değişimleri gerçekleşirse dikkatli olmak gerekir. Beş milimetreden büyük asimetrik görünümlü üzerinde açık, koyu kahverengi, siyah, kırmızı gibi iki ya da daha fazla renk olan benler tehlikeli olabilir.
Cilt üzerinde mevcut bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi veya kanayan yaralar olması, kanserleşme lehine bulgulardır. Sağlam deriden köken alan melanomda önce deride kahverengi yama şeklinde lekeler başlayabilir. Bu evrede tanı konulmazsa lekenin rengi giderek koyulaşır ve kalınlaşır.
Et Beni Kendiliğinden Geçer mi? Et beni kendiliğinden geçmez.
Kişinin derisinde sonradan ben çıkması büyük oranla normaldir. Nitekim bu benlerin sayısı, büyüklüğü, rengi ve şekli cilt kanseri teşhisinde önemli bulgulardandır. Kişiler yeni oluşan benleri sık sık kontrol etmeli; renk değişimi, büyüme, asimetri ve şekil değişikliği gördüğünde bir dermatoloji uzmanına görünmelidir.
Güneşin zararlı ışınları olan UVB ve UVA ışınları ile cilde temas etmesi ile melenosit hücrelerinin artması ortaya çıkar. Bu durumda ben artışına ve koyulaşmasına etken olmaktadır. Koruma faktörü yüksek güneş koruma kremleri kullanmak gereklidir. Genetik nedenler; benler üzerinde etkili birer rol oynarlar.
Et Beni Kendiliğinden Düşer Mi ? Et benlerinden ince saplı olanlar bazen kendiliğinden düşebilir, bazen de kişi tarafından tahriş edilerek düşmesine neden olabilir. Et beninin kendiliğinden düşmesi enfekte olmadığı sürece sorun yaratmaz.
Gelin bu yöntemlere bir göz atalım! Elma sirkesinde bulunan asidik asit, et benleri ve siğilleri yok etmek için en etkili maddelerden biridir. Bu tedaviyle et benlerini tamamen yok etmek birkaç hafta sürer.
Et benleri genellikle tehlikeli olmayan cilt büyümeleridir. Fakat bunlar tehlikeli olmasa bile bazen estetik açıdan rahatsız edici olabilir. Elma sirkesi et benlerine düzenli olarak sürülürse kurutarak düşmelerine yardımcı olabilir.
Et benleri genellikle kanser riski taşımayan iyi huylu benlerdir. Et benlerinin sayısı yaşla birlikte artabilir. Et benleri genellikle zararsızdır, ancak büyüklükleri, konumları veya estetik endişeler nedeniyle tedavi edilmek istenebilir.
Limon suyu asitli yapısı ve pH düşürücü etkisi sayesinde et benleriyle başa çıkabilen doğal şifa kaynağıdır. Yarım bardak su ile bir adet limonun suyunu karıştırın. Pamuk yardımıyla karışımı et beninin üzerine sürün. Bu sayede et benleriniz tek tek düşecek.
Benler, deriye rengini veren melanosit isimli hücrelerin belli alanlarda bir araya gelip yoğunlaşması sebebiyle oluşur. Doğuştan itibaren az sayıda da olsa yıllar içerisinde sayısı ve büyüklükleri artan benler sıklıkla iyi huylu yapılardır.
En yaygın olan sebep ise güneş lekesi olarak çıkmasıdır. Örneğin, açık tenli ve renkli gözlü kişilerde ben çıkma olasılığı daha fazladır. Güneşten çabuk etkilenirler ve bu sebeple de vücutlarında özellikle de yüzlerinde benler oluşabilir. Ama tabi bütün benler de zararsız olacak değildir.
Benleri kökleriyle birlikte plastik cerrahlar alabilir.
Genellikle tedavi gerektirmeyen kırmızı benler, yaralanmaya çok açık yerdelerse alınabilir. Elektrokoterizasyon, lazer, kriyocerrahi ve cerrahi eksizyon ile kırmızı benler tedavi edilebilir. Her bende olduğu gibi kırmızı benler için de renk, şekil ve boyut değişiklikleri gözlenmesi durumunda doktora başvurulmalıdır.
Dahili ve harici kullanım ile birçok faydasının görüldüğü kantaron yağı son derece etkili bir yöntemdir. Yanık ve yara tedavisi başta olmak üzere ciltteki her türlü sorunun tedavisinde kantaron yağı kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri