- Lahananın küçüğü olarak bilinen bürüksel lahanasının faydaları saymakla bitmiyor. - Lif, protein, mineral ve antioksidan bakımından zengin olan brüksel lahanası birçok kişinin diyet listesinin başında yer alır.
Brüksel lahanası ya da diğer adıyla Frenk lahanası (Brassica oleracea Gemmifera), turpgillerdendir ve küçük yumru şeklinde ve kalınca kat kat yaprakları olan bir sebze türüdür.
Lahana (Brassica oleracea) veya kelem, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki.
Brüksel lahanası, adından da anlaşılacağı gibi Belçika coğrafyasına ait bir sebze. Avrupa'nın geri kalanında ve ABD'de yaygın olarak yetiştirilen Brüksel lahanasının tarımı ülkemizde çok yaygın değildir.
Brüksel lahanasını suyun altında yıkayın ve sararan yaprakları temizleyin. Su kaynamaya başladığında lahanaları içerisine alarak 10-15 dakika pişirin. Çatalı brüksel lahanasına batırarak pişip pişmediğini kontrol edin. Pişen lahanaları tuz, tereyağı ve biber ile karıştırarak lezzetlendirin.
İlgili 34 soru bulundu
Süs Lahanaları tohumla üretilirler. Tohumlar haziran - temmuz aylarında ekilir, üzerine ince bir kapak atılır. 8- 15 °C 'de çimlenirler. Fide haline gelen bitkiler ekim ayında dikim yerlerine şaşırtılır.
Kapuska yemeği yapımı için; öncelikle 1 kilo (yarım orta boy) beyaz lahanayı temizleyip, bıçak yardımı ile çok ince ve kalın olmayacak şekilde doğrayın. Geniş bir tencere içine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı koyup, ısıtın.
Kapuska Yemeği Tarifinin Püf Noktası
Lahana seçerken sarma yapmak için alıyorsanız, bastırınca yumuşak olan lahanaları tercih edin, eğer yemek yapmak için alıyorsanız, sert olan lahanaları da tercih edebilirsiniz.
Yaz-kış yenilen bu sebzenin adı Eski Yunanca'daki lahana "yenilebilen sebze" kelimesinden gelmekte ve bölgede (Lazca); Kelemlu farklı yörelerdeki adlarıyla Pancar, Pezük (Gürcüce); Şaviphali olarak da bilinmektedir.
Kelem TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,halk ağzında Lahana.
cabbage i. cabbage i. brassica oleracea capitata i.
Kelem (Lahana) Dolması - Tokat.
- Lahananın küçüğü olarak bilinen bürüksel lahanasının faydaları saymakla bitmiyor. - Lif, protein, mineral ve antioksidan bakımından zengin olan brüksel lahanası birçok kişinin diyet listesinin başında yer alır.
Mor lahana halk arasında kırmızı lahana olarak da adlandırılır. Salatalarda ve turşularda kullanılan mor lahana sağlık açısından oldukça faydalıdır. Antioksidan özelliği ile bağışıklığı da güçlendiren mor lahananın insan sağlığına olan faydaları ise mor lahana hakkında yapılan araştırmaların artmasına yol açmıştır.
Brüksel lahanası, şekil itibariyle minyatür bir lahanayı andırmaktadır. Bu sebzeye neden Brüksel lahanası adı verildi diyenler için öncelikle Avrupa'da sıkça tüketilen bir sebze olduğunu ifade edelim.
Kapuska, lahana ve et ile yapılan aş türü bir yemektir. Aslen Rus-Slavik kökenli bir yemektir, kapusta kelimesi Rusça'da lahana anlamına gelir.
Lahana ile hazırlanan kapuska, Rus ve Slav kökenli bir yemektir. Genellikle et ile birlikte hazırlanır. Bazı yörelerde pirinç, bulgur, nohut gibi bakliyatlar ekleyerek zenginleştirilir. İçerisinde kullanılan çiğ lahana sayesinde, sindirimi kolaylaştıran bir yemektir.
Lahana ve et ile yapılan kapuska, aslen Rus-Slavik kökenli bir yemektir, kapuska kelimesi Rusça'da lahana anlamına gelir.
Kapuska yemeği, turşusu, salatası, zeytinyağlı ya da kıymalı sarmasına kadar beyaz lahananın tadı damağınızı mutlu edebilir. Yapılan araştırmalarla beyaz lahananın kanserden kalbe, öksürükten bağışıklığı kuvvetlendirmeye, mide hastalıklarından zayıflamaya dek birçok faydasının olduğu kanıtlanmış.
Kış mevsiminin en çok tüketilen sebzelerinden biri lahanadır. Lahana turşusu ve sarması en bilinen kullanımlardan olsa da kapuska da lahananın en gözde kullanım şekillerinden biridir. Lahana severler için kapuska tarifi etsiz yapılırken etli ve tavuklu da yapılabilir.
Lahanayı hiç yemeyenlere bile lahanayı sevdirecek bu harika lezzet, muhteşem bir kış yemeği.Karşınızda: Kıymalı kapuska tarifi! Lahanaları kavururken bol soğan, havuçla kavurmak onlara lezzet katacaktır. Üstelik kalan lahanaları da mis gibi bir turşu yapabilirsiniz. Ziyan etmek kesinlikle yok.
Süs Lahanasının Çoğaltılması
Süs lahanası genellikle tohumdan yetiştirilir veya seralardan satın alınarak büyütülür. Ne var ki, bu bitkiyi sap kesme yöntemiyle çoğaltmak da mümkündür. Bu yöntem, yeni bir bitkiye kavuşmanın hesaplı bir yoludur. Bunun için en ideal zaman ilkbaharın başları ya da yazın sonlarıdır.
Süs lahanası kavşaklarda ve yol kenarlarında peyzaj amaçlı kullanılır. Süs bitkisi olduğu için aşırı tozlanır ise yenmez. Yemek için uygun hijyenik bir ortamda bakılır ise yenmesi uygundur.
Lahana çiçeğinin yaprakları krem, sarı, pembe, yeşil olabileceği gibi karışık şekillerde de olabilmektedir. Yapraklarının güzel olması nedeni ile genellikle süs bitkisi olarak tercih edilmektedir. Bu çiçek türü genellikle tohumdan yetiştirilmektedir. Tohumlar Temmuz'da ekilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri