Tansiyon atardamarların içindeki basınçtır. Bu basınç fazla olursa tansiyon yükselmesi, az olursa düşmesi meydana gelir. Başta beyin olmak üzere tüm vücudun hayati fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için büyük tansiyonun 90 mmHg ile 120 mmHg; küçük tansiyonun 60- 90 mmHg arasında olması gerekir.
1. evre hipertansiyon, sürekli olarak büyük tansiyonun 130-139 mmHg ve küçük tansiyonun 85-89 mmHg arasında olduğu dönemdir. 2. evre hipertansiyon, kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olduğu zamandır. Kan basıncı 180/120 mmHg ve üzeri olduğunda tıbbi müdahale gerektirir.
Tansiyon değerinin 9/6 seviyesinin altına düşmesi düşük tansiyon olarak kabul edilmektedir. 9/6 değeri; kan basınç değerinin üst sayısının 90 milimetre civa, alt sayısınınsa 60 mm civa olduğunu göstermektedir. Söz konusu olan değerler kalbin atardamarlar aracılığıyla oluşturduğu basınçtır.
Bir kişinin kan basıncının düşük tansiyon şeklinde ifade edilebilmesi için sistolik kan basıncı değerinin 90 mmHg'dan, diyastolik kan basıncı değerinin ise 60 mmHg'dan düşük olması gerekir. Vücudun diğer bölümlerinin aksine kalp kası, gevşediğinde kanlanan bir organdır.
İlgili 34 soru bulundu
Sağlıklı yetişkinlerde tansiyon genellikle 120/80'den daha düşüktür. Düşük tansiyon değerleri ise kan basıncının 90/60'tan daha az olduğu durumları kapsar. Düşük tansiyon ya da bir diğer adıyla hipotansiyon, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Yüksek tansiyon ya da hipertansiyon dediğimiz duruma 3 ayrı günde yapılan 3 doktor ofis ölçümü ya da ideal olarak 24 saatlik ambulatuar kan basıncı monitorizasyonu (Tansiyon Holter) ile tanı konulur. 65 yaş altında 140/90 mmHg, 65 yaş üzerinde 150/90 mmHg değerini aşan ölçümler Hipertansiyon kabul edilir.
Baş dönmesi, bayılma, baygınlık hissi, halsizlik, göz kararması gibi belirtilerle birlikte tansiyon değeri 90/60 mmHg'nin altında olursa buna düşük tansiyon denmektedir.
Düşük tansiyon çoğu kişide belirti göstermeyebilir. Bazı kişilerde ise tansiyon düşüklüğü; sersemlik, yorgunluk, baş dönmesi, bulantı, bulanık görme ve bayılma gibi belirtilere neden olabilir. Yemek yedikten sonra, uzun süre ayakta kaldıktan sonra, uzun süreli yatak istirahati sonrası tansiyon düşebilir.
İlk muayenedeki ölçümler her iki koldan yapılmalı, yüksek olan koldaki kan basıncı hastanın kan basıncı olarak kabul edilmelidir. İzlemelerdeki kan basıncı ölçümleri tercihen sağ koldan yapılmalıdır.
1. Hipertansif acil durum: Ciddi kan basıncı yüksekliğiyle (>220/120 mmHg) birlikte yeni gelişen hedef organ hasarının olduğu durumlardır.
Sistolik kan basıncının (büyük tansiyon) 120 mmHg ve diyastolik kan basıncının (küçük tansiyon) 80 mmHg olması en uygun tansiyon değeridir. Kan basıncının 120-129/80-84 mmHg olması normal, 130-139/85-89 mmHg olması yüksek normal tansiyon olarak adlandırılır.
Kan basıncının özellikle ileri yaştaki bireylerde fazla düşürülmesinin kalp, beyin, böbrekler gibi hayati organların kanlanmasına, dolayısıyla beslenmesini bozabileceğine işaret eden Altok, ''60 yaşın üstündeki bireylerde kan basıncı 150 / 90 mm Hg'nın üzerine çıkmadıkça tedavi önerilmemektedir.
Düşük tansiyonun birkaç belirtisi vardır. Bunlar baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı, halsizlik, yorgunluk, kafa karışıklığı, bayılma ve bulanık görme içerir. Düşük tansiyonu olan kişiler genellikle sersemlik veya baygınlık hissederler. Ayrıca kendilerini zayıf ve yorgun hissedebilirler.
Tansiyonun düşmesi durumunda ne yapılmalı? - YouTube. Tansiyonu düşen hastanın zaman kaybetmeden düz bir zemine yatırılması gerekir. Bu, tansiyonun normal değerlere ulaşmasını sağlayabilir. Hastanın tuzlu ayran içmesi de işe yarayabilir.
Tiroid sorunları, paratiroid hastalığı, Addison hastalığı adlı böbreküstü bezi yetmezliği, düşük kan şekeri (hipoglisemi) ve bazı durumlarda diyabet düşük tansiyona neden olabilir. Vücudunuz aldığından daha fazla su kaybettiğinde, susuzluğa bağlı halsizlik, baş dönmesi ve yorgunluk görülebilir.
Uzun süre içinde, yavaş gelişen tansiyon düşüklüğü çok ciddi problemlere yol açmazken, tansiyonun aniden düştüğü vakalarda hayatı tehdit edebilecek durumlar ve ciddi belirtiler ortaya çıkabilir. Hipotansiyonda sık görülen belirtiler şu şekildedir: Gözlerde kararma veya bulanık görme. Baş dönmesi.
Sağlıklı bir insanda kan basıncı değerleri; büyük tansiyon 120, küçük tansiyon 80 mmHg civarında olarak izlenir. Büyük tansiyonun 130 ve üstü; küçük tansiyonun ise 80 ve üstü değerlerde ölçüldüğü durumlarda yüksek tansiyon veya hipertansiyon rahatsızlığı söz konusu olur.
Herkesin ideal tansiyon ölçüsü farklı olmakla birlikte büyük ve küçük tansiyon için olması gereken ortalama değer 12( 120 mmHG) – 8 (80 mmHG)'dir. Hamilelik ile birlikte bu değerlerde değişiklikler görülebilir. Büyük tansiyon 5-10 mmHG, küçük tansiyon ise 11-6 seviyesine düşebilir.
Tansiyon ölçümünde sistolik (büyük) ve diyastolik (küçük) kan basınçlarına bakılır. Tansiyon yüksekliğine hipertansiyon denir. İdeal tansiyon, kişiden kişiye göre değişebilir. Ortalama olarak büyük tansiyonun 120-130, küçük tansiyonun ise 70-90 arasında olması normal kabul edilir.
Normal kan basıncı değeri 120/80 mmHg ve altı olarak kabul ediliyor. 140/90 mmHg'nın üstü ise yüksek tansiyon olarak tanımlanıyor. Tanı için farklı zamanlarda yapılacak en az iki ölçümde sonucun yüksek çıkması gerekiyor. Büyük 120-140 ve küçük 80-90 arasındaki ara bölge ise 'pre-hipertansiyon' adıyla anılıyor.
Nabız basıncı, bu iki değer arasındaki farktan oluşur. Örneğin tansiyonu 120/80 olan birinin nabız basıncı 120-80=40 mm Hg'dir. Yetişkinlerde nabız basıncının 40-60 aralığında olması normal kabul edilir.
Her kan basıncı yüksekliğinde dilaltı hapı çiğnenmemelidir. Dilaltı hapının sadece baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerde ve büyük tansiyonun sıklıkla 180 değerini aştığı acil durumlarda kullanılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri