8. Küçültme ekleri aynı nevin içindeki hayvanlar arasında farkları belirtmek için kullanılırken yapım, ekleri olarak kullanılır.
+cA aslında sıfatlara gelen vurgulu bir küçültme eki, yani bir çekim ekidir: bolca, büyükçe.
Hal durum ekleri, iyelik ekleri, ilgi zamiri (-ki), çokluk eki (-lar/-ler), soru eki (-mi), ek-fiil ekleri, tamlama eki, eşitlik eki (-ca/-ce) ve vasıta eki (-la/-le) isim çekim ekleri çeşitleridir.
Türkçede küçültme ekleri sonuna getirildiği kelimelere benzerlik ve yakınlık anlamı katar. Örneğin ''büyükçe'' kelimesi, büyük gibi demektir. Dilimizde en çok kullanılan küçültme ekleri ise -eğiz, -cık, -cik -ce-, ca'dır. Bu ekler bazı kelimelere acıma ve küçümseme anlamı da katar.
Eşitlik eki, eşitlik hâl eki veya ekvatif; Türkçede kelimelere eşitlik, benzerlik, birliktelik gibi anlamlar katan bir çekim eki. -ce şeklindedir.
İlgili 25 soru bulundu
Türkçede ekler, çekim eki ve yapım eki olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Kelimelerin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içerisinde bir görev kazanmasını sağlayan ekler çekim eki, kelimenin anlamını ve/veya türünü değiştirerek yeni bir kelime türeten ekler ise yapım eki olarak adlandırılmaktadır.
Çekim ekleri, gerek isim soylu gerekse fiil soylu kelimelerin sonuna eklenerek cümle içinde diğer kelimelerle anlam bağlantısı kurmalarını sağlayan ekler. Kendi başlarına bir anlam ifade etmezler. Çekim ekleri kelimelerin cümle içinde zaman, yön, aitlik, tekil ya da çoğulluk gibi anlamları üstlenmelerini sağlar.
(sıfat) küçücük, minnacık, minik; küçültme sözcüğü kullanılmış
A. Von Gabain, +ķ, +k ekinin Eski Türkçede küçültme, sevgi anlamında isimler yaptığını bildirir: ögük “annecik”, yulaķ “küçük çay, derecik” vb.
Türkçenin her döneminde işlek eklerden biri olarak kullanılan +CA eki ilk yazılı metinlerde ad durum ekleri arasında, eşitlik eki görevindedir. Bugüne gelinen süreçte bu ek hem kullanım alanını genişleterek yapım eki olma özelliği kazanmış, hem de karşıladığı kavramlar bakımından anlam alanını genişletmiştir.
İsim ve fiil çekim ekleri ise aralarında çeşitlere ayrılmaktadır. Çekim eklerinden hal ekleri ise 5 çeşittir. Bunlar ismin yalın hali, i hali, e hali, de hali, den hali şeklindedir. Tamlama ekleri isim tamlamalarında kullanılan eklerdir.
İsim çekim ekleri ise isim ve isim soylu sözcüklerin sonuna getirilerek onları diğer isimlere, edat ve fiillere bağlamakla görevli olan, cümle içinde kelimenin görevini belirleyen eklerdir. Örnek: Babası çocuğu çağırdı. Örnek: Okula gittim. Örnek: Akşam evde olacakmış.
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır. Mesela birinci ve ikinci tekil kişi iyelik eki getirilerek aile adı yapılır: ablamlar, dayımlar, eniştemler …” (Korkmaz 2009: 52).
Küçültme sıfatları, sadece niteleme sıfatlarına getirilen eklerle oluşturulur. Örneğin Derince (Derin + ce) - Sessizce (Sessiz + ce) Bunun dışında -cik, -ımsı ve -imtirak ekleri kullanılarak oluşturulan birçok küçültme sıfatı da cümle içerisinde isimlerin önüne getirilerek kullanılır.
⇒ Dilimizde istisnai ekler dışında yapım ekleri her zaman çekim eklerinden önce gelir. ⇒ Yapım eki alarak oluşan yeni sözcüklere türemiş sözcükler olarak ifade edilir.
Fiil çekim ekleri fiile eklenerek bazı özelliklerini ortaya çıkaran bir ek olarak bilinir. Kendi içlerinde ise şu şekilde 5'e ayrıldığı bilinir: Zaman ekleri olarak bilinen dilek ve haber kipleri, şahıs ekleri, soru ekleri, ek fiil, olumsuzluk eki olarak sıralanabilir.
Fakat aynı sıfatlardan -imsi eki ile yapılan kelimeler burada renk ve tat sıfatlarında olduğundan daha sarih bir benzerlik ve andırma mânası taşırlar ve bu cihetle onlardan ayrılırlar: yaşımsı, katımsı, bayatımsı, eğrimsi, sivrimsi, ahmakımsı, cücemsi, şeffafımsı, kolayımsı gibi.
- cak / -cek
Küçültme, sevgi ifadesi verir, sıfat ve zarf yapar: yavru-cak, ev-cek, aile-cek, büyü-cek (<büyük-cek).
Derecik. Kürtçe adıyla Hakkari yöresinde 'Rubarok' olarak bilinen Derecik Kuzey Irak sınırında bulunan Şemdinli'ye 65, Hakkâri'ye 190 Kilometre uzaklıkta Kuzey Irak sınırında Hakkâri'ye bağlı ilçedir. 2018 yılına kadar Şemdinli'ye bağlı bir belde olan Derecik, 18 Ekim 2018 tarihinde Hakkâriye bağlı ilçe olmuştur.
Niteleme sıfatlarından biri olan küçültme sıfatları, kelimelere hem azlık hem de benzerlik anlamı katar. Örneğin minicik kelimesi, normalde olması gerektiğinden daha küçük manasına gelir.
Şahıs ekleri, çekimli fiillerde hareketi gerçekleştiren şahsı ifade eden eklerdir. Türkiye Türkçesi gramerlerinde şahıs ekleri; şahıs zamiri kökenli, iyelik kökenli ve emir kökenli şahıs ekleri olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Diğer ağızlarda olduğu gibi Çal ve yöresi ağızlarında da bu üç tip şahıs eki tespit edilmiştir.
Bir yapım eki olarak -ma (-me), çekim eki olan -ma- (-me-) olumsuzluk eki ile eş seslidir.
İsim çekim eklerinde hal ekleri 5'e ayrılır. Bunlar; ismin yalın hali, i hali, e hali, de hali, den hali şeklindedir. Tamlama ekleri sadece isim tamlamalarında kullanılır. Çoğul ekler ise, -ler -lar ekleridir.
İsim ve isim soylu kelimeler, cümle içinde aldıkları çekim ekleriyle işleklik kazanırlar. Vasıta hâli eki de isim çekim eklerin- den birisidir. Konunun daha iyi anlaşılması için ismin hâlleri ve vasıta hâlini kı- saca şu şekilde tanımlayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri