İç kulak denge organı iki kısımdan oluşuyor. Her iki kulakta üçer tane olmak üzere yarım daire kanalları bulunuyor ve bu yapılar bizim hareket halindeki dengemizi sağlıyor. İçi kulakta yer alan ve 'vestibül' adı verilen organ ise yer çekimine karşı dengemizi sağlıyor.
Dengenin sağlanmasından birincil olarak sorumlu olan organ iç kulaktaki denge organıdır. Denge ve işitme organı, sağlam bir kemik koruma ile çevrilidir. Bunun içerisinde ise denge duyu reseptörlerinin ve hücrelerinin yerleştiği zar bir yapıdan oluşan membranöz iç kulak vardır.
Denge ile ilgili KBB hastalıkları arasında kulak kristalleri kayması, labirentit (kulak labirentinin inflamasyonu), Meniere hastalığı (labirentteki sıvılarda basınç artışı), vestibüler nörit (denge siniri iltihabı) gibi iç kulak hastalıkları sayılabilir.
Makro açıdan bakıldığında, genel ekonomik yapı için kısa ya da uzun vadede hiçbir değişikliğin gerçekleşmesine gereksinim olmayan ve içinde bulunulan yapının ideal olma halini ifade eden bir kavramdır.
Kalp yetmezliği, kalp kapakçığı hastalığı, diabet, tiroid bezi hastalıkları, kansızlık, kontrol edilemeyen yüksek tansiyon, pozisyona bağlı düşük tansiyon, kalp ritim bozuklukları, ani ve şiddetli su kaybı (ishal, kusma) baş dönmesine neden olabilir. Ayrıca psikojenik baş dönmeleri de görülebilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Baş dönmesi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında iç kulak problemleri (örneğin, vertigo), denge bozuklukları, migren, düşük tansiyon, yüksek tansiyon, iç kulak iltihabı, anemi, stres, kaygı veya bazı ilaçların yan etkileri bulunabilir.
Yürüme ve denge bozuklukları hiçbir hastalık olmadan olabileceği gibi birlikte sık görüldüğü hastalıklar vardır. Nörolojik olanlar en sıklıkla Parkinson hastalığı, Parkinson-Plus hastalıklar, Vasküler (beyin damar hastalıklarına bağlı ) Parkinsonizm, Normal Basınçlı Hidrosefali(NBH) ile karşılaşılır.
Evet; vertigoyu oluşturan denge bozukluğu hastalıkları geçer ve tedavi olabilir.
Psikolojik vertigo, kişinin gerçeklikle ilgili algılarında yaşadığı bozulma ve karışıklık hissi olarak tanımlanır. Bu durum, kişinin kendini ve çevresini normalde olduğundan farklı ve yabancı hissetmesine neden olur. Psikolojik vertigo, genellikle ani bir atak ya da kaygı bozukluğu atağı sırasında ortaya çıkar.
Ek olarak; özellikle karın, kalça ve bacak kaslarınızı kuvvetlendirmeniz ve mümkünse yüzme veya bisiklet gibi aerobik bir antrenmanı eklemenizde iyi olacaktır. Hasta bireylerde denge egzersizleri, statik pozisyonlardan başlayarak hareketin gelişim kalıbını izleyerek yaptırılır.
Vertigo, baş dönmesi ve denge bozukluğu gibi semptomlara neden olan bir durumdur ve genellikle iç kulak ve beyindeki denge ile ilgili sorunlardan kaynaklanır. Bu bağlamda vertigoya hangi doktor bakar sorusunun cevabı, çoğunlukla KBB (Kulak, Burun, Boğaz) bölümü doktorları veya nöroloji bölümü doktorlarıdır.
Günümüzde en sık sorulan sorulardan biri de baş dönmesi için hangi doktor gidilir sorusudur. Nöroloji polikliniğinden alınan randevu sonucu uzman doktorun gerçekleştireceği muayene hastalığın teşhis edilmesi için atılacak en önemli adımdır.
İç kulak ve yakın çevresindeki hastalıklarla ortaya çıkan baş dönmeleri çok şiddetlidir. Dönmenin yanı sıra bulantı, kusma, soğuk terleme de olur. Bazen işitme kaybı, çınlama ve kulak dolgunluğu da hastalık tablosuna eklenir. Bu şikayetlere yol açan hastalıklar genellikle ölümcül değildir.
Dengesizlik beyin, beyincik veya omurilikteki bir hastalıktan kaynaklanabilmektedir. Bunu anlatan en önemli bulgu hastalarda dengesizliğe eşlik eden başka bir nörolojik yakınmanın da olmasıdır. Bu yakınmalar arasında çift görme, peltek konuşma, yutma güçlüğü, vücudun bir yarısında uyuşma veya güç kaybı sayılabilir.
Denge sinirinin hastalıklarında ise işitme kaybı, kulakta çınlama gibi işitme ile ilgili yakınmalar ortaya çıkabilmektedir. Omurilikten kaynaklanan denge bozukluklarında uzuvlarda uyuşma, yanma, güç kaybı, idrar tutamama veya başlatamama gibi yakınmalar olabilmektedir.
İç kulak, vücudumuzun dengesini sağlama konusundaki en önemli görevleri üstlenen bir yapıdır. İç kulak, dengemizi sağlayan duyu organımız olarak işlev görür ve vestibüler (dengeden sorumlu sinir) sistem olarak da adlandırılır. İşitme yeteneğimizin yanı sıra denge kontrolümüzü de iç kulak sayesinde sağlarız.
Psikolojik Rahatsızlıklar: Yoğun stres, panik atak, anksiyete bozukluğu ve depresyon gibi pek çok farklı psikolojik rahatsızlık, baş dönmesine neden olabilir.
Psikolojik denge bozuklukları, en sıklıkla anksiyete bozuklukluklarında ortaya çıkar, çoğu panik atakta değişmez belirtilerden birisidir. Anksiyete hastalıklarına eşlik eden yabancılaşma hissi, farketmeden sürekli nefes tutma, ya da hızlı hızlı nefes alma sonucu başdönmesi hissi ortaya çıkar.
Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
Hastanın test aracı içerisinde yer alan denge plakalarının üzerinde ayakta durması gerekiyor. Zeminde bulunan basınca hassas özellikteki denge plakalarına hastanın uyguladığı kuvvet ölçülür ve veriler bilgisayara aktarılır. Bu sayede doktorun bu verileri incelemesi mümkün olur.
İç kulaktaki denge organımız dengenin sağlanmasından birincil sorumlu organdır. İç kulakta işitme organı ve denge organı yan yana bulunmakta ve her ikisinin de içinde endolenf adını verdiğimiz bir sıvı bulunmaktadır. Bu nedenle birçok zaman bu organlardan birini etkileyen bir hastalık diğerini de etkileyebilmektedir.
Yürüme bozukluğunun en sık karşılaşılan nedenleri şu şekilde özetlenebilir: Kas iskelet ve eklemlerle ilgili travmatik yaralanmalar (Kırık, çatlak, burkulmalar, kas ve bağ yaralanmaları) Kas iskelet ve eklemlerle ilgili enfeksiyonlar veya inflamatuar süreçler (Artritler -eklem iltihaplanması)
Yaşlanmaya Bağlı Dengesizlik (PRESBİSTAZİS)
Yaşlı hastalarda dengesizliğin sebebi iç kulağın fizyolojik olarak yaşlanmasının yanı sıra görme ve kas-iskelet sistemindeki dejenaratif değişiklikler ve bunlara eşlik edebilen Diabet, hipertansiyon, çoklu ilaç kullanımı gibi daha başka nedenler de vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri