KÜÇÜREK (MİNİMAL) HİKÂYE TÜRÜ: Resim, sinema gibi sanat dallarında ortaya çıkan minimal yaklaşım, hikâye türünü etkilemiştir. Bu etkileşimin bir sonucu olarak 20. yüzyılın sonlarında küçürek hikâye ortaya çıkmıştır.
Küçümen hikaye türü günümüzde popüler olan bir yazım türü olmaktadır. Bu hikaye türünde olaylar kısa olarak anlatılmaktadır. Hikayelerde olduğu gibi olay örgüsü uzun ve detaylı bir şekilde anlatılmamaktadır. Kısa anlatımı ile daha akılda kalıcı ve etkileyici olmaktadır.
20. yüzyılın sonlarında edebiyat dünyasında yerini alan kısa kısa [küçürek] öykü öykünün bir alt türü olarak görülmektedir.
Küçürek hikâyeler, az sayıdaki kelimeyle yoğun anlamlar aktarma gücüne sahip olan sanatsal iletişim araçlarıdır. Küçürek hikâyenin üç önemli belirleyici özelliği vardır: Kısalık, yoğunluk ve birlik. Bu tür hikâyede anlam yoğunluğu, doku zenginliği ve biçim sıklığı dikkat çeker.
Mustafa Kutlu, 1970'li yılların ardından Türk hikâyesinin öncü kalemlerinden biri olmuştur. Kutlu, günümüze kadar yazdığı hikâyelerinde, kullandığı dil, üslup, işlediği konular itibariyle kendine ait bir hikâye dünyası oluşturmayı başarmıştır.
İlgili 24 soru bulundu
Küçürek öykünün dünya edebiyatında önde gelen isimleri Julio Cortázar, Dino Buzzati, Franz Kafka, Eduardo Galeano, Max Jacob iken Türk edebiyatında küçürek öykü denildiğinde Ferit Edgü, Sevim Burak, Necati Tosuner, Refik Algan, Hulki Aktunç, Hürriyet Yaşar, Taner Karakoç, Cemal Şakar, Mehmet Harmancı ve Haydar Ergülen ...
Küçürek öykülerin diğer ismi minimal öykülerdir. Bu tür edebi yazıların en belirgin özelliği anlatılmak istenilen olay örgüsünü kısa şekilde ifade etmesidir. Küçürek Hikâye Nedir? En kısa anlamıyla Küçürek Hikâyeler; yazarlar tarafından düşünülen kurgunun en kısa ve net şekilde aktarıldığı edebi üründür.
Dünya genelinde daha çok minimal öykü olarak bilinen küçürek hikayelerde temel amaç okuru şaşırtmaktır. Bu nedenle birçok yazar farklı kurgu teknikleri kullanarak küçürek hikayeler kaleme almıştır.
Minimal hikâye (küçürek öykü), okurundan yaratıcılık bekleyen bir tarzdır, Kurgulanışı ve sunuluşu bakımından da okurun yaratıcı imgelemini harekete geçirici özelliklere sahiptir. Bu metinlerde her sözcük; ses, anlam ve çağrışım değeriyle başlı başına önemlidir.
Çok kısa öyküler, kısa kısa öykü ya da küçürek öykü, uzunluğu oldukça kısa olan bir yazım türüdür. Bu türün genel bir tanımı yoktur. Bazı kaynaklar bu tür öykülerin uzunluğunun üç yüz kelime kadar kısa olabileceğini belirtir. Bin kelime kadar uzun öyküleri de bu kategoriye sokanlar vardır.
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir.
Modern dünyayı çok iyi tanıyan, Modern Türk Edebiyatına kendine has yöntem ve üslubu ile yeni bir hikâyecilik anlayışı getiren Mustafa Kutlu; İslam'ın tasavvuf anlayışını benimsemiş, tasavvuf tarihine de ilmine de vâkıf bir yazardır.
Bu gün iki yüz elli ile beş yüz sözcük arasındaki metinleri pek çok edebiyat eleştirmeni kısa öykü olarak adlandırma eğiliminde. Ama bu kadarını bile fazla bulanlar var. Kimileri ise küçürek öykü adıyla üst sınırı 100, alt sınırı ise 15-30 sözcükle sınırlamaktadır (Korkmaz 2011b: 14).
tematik yapıyı oluşturur. Küçürek hikâyelerde çok küçük bir olay ya da durum anlatıldığı için şahıs kadrosu, zaman ve mekân gibi yapı unsurları sınırlıdır. Küçürek hikâyede anlam anlatılan şeyde değil, anlatılmayan, gizlenen şeyde ortaya çıkar. Bu yüzden yoğun, dolaylı anlatıma ve sembolizme dayanmaktadır.
Yapıtlarında ele aldığı konuları ironi bir tarzla işler. Yapıtları ayrıca eleştiri ve mizah içerir. Modernizmi esas alan sanatçılardandır. Edebiyatımızda küçürek hikâyenin önde gelen yazarlarından biridir.
1 Bu öğelerden bazıları şunlardır: “1. Küçürek öykü, klâsik hikâyenin uyduğu serim, düğüm, çözüm fikrinden uzak yapıda bir kuruluşa sahiptir.
Küçürek Hikaye / 12.Sınıf Edebiyat Hikaye Ünitesi / Deniz Hoca +PDF📝 - YouTube.
1960 sonrası hikaye yazarlarının etkilendiği edebi akımlar ise; realizm, Natüralizm, Sürrealizm şeklinde sıralanabilir. 1960 sonrası hikaye özellikleri ise maddeler halinde şunlardır; Genellikle, varoluş, kuşak çatışması ve yalnızlık gibi çeşitli bireysel konular işlenmiştir.
Bunların en önde gelenlerini sıralamak istersek; Adalet Ağaoğlu, Füruzan, Leyla Erbil, Tomris Uyar, Pınar Kür, Nazlı Eray, Selçuk Baran adlarını belirleyebiliriz.
1980 sonrası yazılan hikâyelerde kişiler de devrin genel görünümünü yansıtan özelliklere sahiptir. Yalnız, bunalmış, sıkılmış ve tutunamayan karakterler, fizikî ve psikolojik özellikleri ile yeni bir insan modelini oluşturur.
Derginin 29. sayısında ise (Mayıs 1968) Kutlu'nun "O" adlı ilk hikâyesi neşredilmiştir. Hareket dergisinde art arda hikâyeleri çıkmaya başlayan yazarın Sait Faik'in Hikâye Dünyası adlı ilk kitabı, 1968'te Hareket Yayınları arasında basılmıştır.
Selim İleri'nin roman kişileri bilinçaltının öne çıkartılmasıyla modernist figüre yakın dururlar. modern roman tekniklerini kullanarak sunar. Modern kent insanları arasından seçilen bu kişiler, toplumsal yapılara, toplum değerlerine yabancılaşmış ve kendi iç dünyalarına yönelmiş kişilerdir.
Bilinen ilk öykü örneği ise İtalyan yazar Giovanni Boccaccio'nun Decameron adlı eseridir. Eser temel olarak 1348 yılında İtalya'da ortaya çıkan bir veba salgınını konu alır. 10 gün boyunca anlatılan 100 öyküden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri