Dünya genelinde daha çok minimal öykü olarak bilinen küçürek hikayelerde temel amaç okuru şaşırtmaktır. Bu nedenle birçok yazar farklı kurgu teknikleri kullanarak küçürek hikayeler kaleme almıştır.
Hikâyelerde bireyin toplumsal ilişkileri çevresinden soyutlanarak gösterilir. KÜÇÜREK (MİNİMAL) HİKÂYE TÜRÜ: Resim, sinema gibi sanat dallarında ortaya çıkan minimal yaklaşım, hikâye türünü etkilemiştir. Bu etkileşimin bir sonucu olarak 20. yüzyılın sonlarında küçürek hikâye ortaya çıkmıştır.
Küçürek hikâye yazımında; anlatılacak olan metin çok kısa ve yoğun şekilde anlatılmalıdır. Mantıklı bir olay örgüsüne sahip olmalıdır. Bu hikâyelere serim, düğüm ve çözüm eklenmez. Hikâyenin sonunun okuyucular tarafından hayal gücüyle devam ettirilmesi amaçlanır.
Küçürek öykünün dünya edebiyatında önde gelen isimleri Julio Cortázar, Dino Buzzati, Franz Kafka, Eduardo Galeano, Max Jacob iken Türk edebiyatında küçürek öykü denildiğinde Ferit Edgü, Sevim Burak, Necati Tosuner, Refik Algan, Hulki Aktunç, Hürriyet Yaşar, Taner Karakoç, Cemal Şakar, Mehmet Harmancı ve Haydar Ergülen ...
Küçürek hikâyeler, az sayıdaki kelimeyle yoğun anlamlar aktarma gücüne sahip olan sanatsal iletişim araçlarıdır. Küçürek hikâyenin üç önemli belirleyici özelliği vardır: Kısalık, yoğunluk ve birlik. Bu tür hikâyede anlam yoğunluğu, doku zenginliği ve biçim sıklığı dikkat çeker.
İlgili 26 soru bulundu
Küçürek öykü, dünya edebiyatında yaygın bir tür hâline gelmiş, özellikle kuramsal açıdan araştırmalara konu edilmiştir. Türk edebiyatında 1980'li yıllardan itibaren kendini gösterdiği bilinmektedir.
postmodernizmin, küçürek öykü üzerinde nasıl bir tesire mazhar olduğunu gösteren eserleri bulmaktı.
Küçürek Hikaye / 12.Sınıf Edebiyat Hikaye Ünitesi / Deniz Hoca +PDF📝 - YouTube.
Küçürek Hikâye
Kahramanın daha çok kendi ruh hâli ve hayal dünyasını yansıttığı hikâyelerdir. Öykünün bir alt türüdür.Minimal öykü olarak da adlandırılır. Ağır basan öge olaydır Olay ögesi ikinci plandadır. Olaylar kahraman anlatıcı bakış açısıyla verilir.
Söz gelişi Hemingway, Poe, Faulkner gibilerinin 2.000-3.000 arasını “short story”, 2.000'in altındakilere “short short story”, 30.000-50.000 arasındakileri ise “novelette” terimiyle karşıladıklarını biliyoruz. Ortak ve yaygın olan görüş ise 6.000-8.000 sözcük arası.
Küçürek öykünün oluşması, varlığı, mahiyeti, işlevi felsefesinde yatar, küçürek öykü kendi felsefesinin bir görüntüsüdür. İnsanlığın bu felsefesi önceki yüzyıllarda özelikle Osmanlı sahası ve etkileşim halinde olduğu özellikle Arap, İran ve Hint edebiyatlarında da görülür.
Çok kısa öyküler, kısa kısa öykü ya da küçürek öykü, uzunluğu oldukça kısa olan bir yazım türüdür. Bu türün genel bir tanımı yoktur. Bazı kaynaklar bu tür öykülerin uzunluğunun üç yüz kelime kadar kısa olabileceğini belirtir. Bin kelime kadar uzun öyküleri de bu kategoriye sokanlar vardır.
Kısa bir anlatıdan bir öykü oluşturma çabası olan küçürek öykü, mesaj, öğüt, eğiticilik gibi didaktik gayelerin dışında bir anlatıma sahiptir. Küçürek öykü, okuyucuyu şaşırtmak, öykünün başını ve sonunu okuyucuya bırakmak, küçük ve sıradan duyguları etkileyici bir tarzda anlatmak özellikleriyle öne çıkar.
İlk zamanlar "destandan masala, fıkradan menkıbeye, romandan tiyatroya kadar bütün tahkiyeli" metinleri kapsadığı için kendine özgü bir türün adı olan "hikâye" özel adı ile karıştırılırken zamanla sıyrılıp türün adı olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Hikaye, Avrupa'da ayrı bir tür olarak Orta Çağ'ın sonlarında İtalyan yazar Boccacio'nun Decameron kitabı ile ortaya çıkmıştır.
Bu hikaye türünde olaylar kısa olarak anlatılmaktadır. Hikayelerde olduğu gibi olay örgüsü uzun ve detaylı bir şekilde anlatılmamaktadır. Kısa anlatımı ile daha akılda kalıcı ve etkileyici olmaktadır.
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir. Aynı yıllarda Emin Nihat Bey tarafından Müsâmeretnâme yazılmıştır.
İşte, merak edilen tüm detaylar. Dünya Edebiyatında İlk Hikayenin İsmi Nedir? Dünya edebiyatında ilk hikaye kitabının adı Decameron Öyküleridir. 14. yüzyılda kaleme alınan bu eser toplam 100 hikayeden oluşur.
Boccaccio, (Decameron adlı eseriyle) dünya edebiyatının ilk hikâyecisi olarak sayılmaktadır.
Minimal hikâye (küçürek öykü), okurundan yaratıcılık bekleyen bir tarzdır, Kurgulanışı ve sunuluşu bakımından da okurun yaratıcı imgelemini harekete geçirici özelliklere sahiptir. Bu metinlerde her sözcük; ses, anlam ve çağrışım değeriyle başlı başına önemlidir.
Türk edebiyatında ilk hikaye denemesi Ahmet Mithat Efendi tarafından yapılmıştır. Eserin ismi ise Letaif-i Riyavat olmaktadır.
Sözlük anlamı olarak gerçek ya da tasarlanmış olayları anlatan düz yazı türlerinden biridir. Hikaye ilk edebi ürün olan destanlarla birlikte ortaya çıkmıştır fakat günümüze gelene kadar değişim geçirmiştir. Hikayenin modern şekli ile edebi tür haline gelmesi 19.yüzyıl yazarlarının metinleri ile olmuştur.
Küçürek Hikâye
Kahramanın daha çok kendi ruh hâli ve hayal dünyasını yansıttığı hikâyelerdir. Öykünün bir alt türüdür.Minimal öykü olarak da adlandırılır. Ağır basan öge olaydır Olay ögesi ikinci plandadır. Olaylar kahraman anlatıcı bakış açısıyla verilir.
Hikaye(Öykü) Nedir? TANIM: Yaşanmış veya yaşanması mümkün olan olayların okuyucuya haz verecek şekilde anlatıldığı kısa edebî yazılara "hikâye (öykü) denir.
Küçürek Hikaye / 12.Sınıf Edebiyat Hikaye Ünitesi / Deniz Hoca +PDF📝 - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri