Sirkeli suyun, bir fincan sirke ve bir bardak su kullanılarak kolaylıkla hazırlanabilmesi mümkündür. Daha sonra yapılması gereken; elde edilen karışımı küfün üzerinde dökmek, 10 dakika kadar beklemek ve nemli bir bez kullanarak küflü alanı silmektir.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
Derin bir kap içinde bir paket karbonat ile 1 su bardağı sirkeyi karıştırın. Bu karışımı sprey şişe içine alarak işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. Banyo duvarında oluşan küf lekesinin üzerine karışımı sıkarak 10 dakika kadar bekleyin. Bekleme esnasında leke kendiliğinden akmaya başlayacaktır.
Mantar hassas yapılı bir besin olduğu için yıkanması önerilmez.
İlgili 38 soru bulundu
Öncelikle 95°C ve üzerinde bir sıcaklıkta makineyi boşta çalıştırın, ardından makineyi tamamen boşaltın. Daha sonra dezenfeksiyon için klor içeren bir temizleyici ile makineyi 95°C ve üzerinde bir sıcaklıkta çalıştırın (bu sırada lütfen odanın kapısını kapayın ve pencerelerini açın) ve tekrar programı tamamlayın.
Dış yüzeyinde bulunan zarı bıçak yardımı ile soyun ve sonrasında nemli bir bezle dışını silin. Bu yöntem mantarı yıkamadan hazırlamak isteyenler için idealdir.
Sirke ve karbonat karışımı küf lekelerinde oldukça etkilidir. Banyodaki küf lekesi nasıl çıkar diye araştırma yapıyorsanız sirke karbonat karışımı çok etkili bir yöntemdir. Duvardaki küf lekeleri için sirke ve karbonat kullanabileceğiniz gibi evinizi genel olarak temizlemek için uygulamanız mümkündür.
Özellikle sprey şişesinde olan kolonyaları kullanarak işlerinizi kolaylaştırabilir, rutubetli alana bir süre limon kolonyası sıkıp beklettikten sonra biraz daha limon kolonyası sıkıp temiz bir bezle güzelce ovalayabilirsiniz.
Yüzeyi Temizleme: Küf lekeleri olan yüzeyleri temizlemeye başlayın. Sabunlu su ile küf lekesini ovun. Eğer daha güçlü bir temizleyici kullanmak istiyorsanız, bir kısım suya bir kısım beyaz sirke karıştırarak veya ticari küf temizleyicilerini kullanabilirsiniz.
Küflü duvarı temizlemelisin
Hazırladığın karışımı küfün bulunduğu yoğun kısımlara püskürterek karışımın etki etmesini beklemelisin. Çamaşır suyu küfü çözerek küfün oluşmasına neden olan mikrobu temizlemeni kolaylaştıracaktır.
Öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı, astım, alerjik rinit, konjonktivite ve atopik dermatit gibi hastalıklara neden olur.
Özellikle banyo, mutfak ve çamaşırhane gibi su buharının yoğunlaştığı yerlerde küf oluşumu sıkça görülür. Bu nedenle, yüksek nem seviyeleri küfün büyümesine ve yayılmasına katkıda bulunur. Su Sızıntıları: Sızan su boruları, çatı veya pencere çerçevelerindeki sızıntılar, küf oluşumunun ana nedenlerinden biridir.
Duvardaki küfleri temizleme ve lekeleri çıkarmak için çamaşır suyunu bir sprey kutusuna boşaltarak küflü bölge yüzeyine püskürtün. Yüzeyi temizledikten sonra aynı işlemi sırasıyla durulama bezi ile silip, bir süre bekledikten sonra temiz ve kuru bir bez yarımı ile kurulayarak hijyenik hale getirebilirsiniz.
Nemli ortamları severler. Büyümek için besin, hava, uygun sıcaklık ve neme ihtiyaç duyarlar. Küf mantarları gözle görülmeyen ve alerjik etkisi olan sporlar üretirler. Hem dış ortamda (çürüyen bitkiler üzerinde veya havada), hem de ev içinde (evin güneş görmeyen nemli yerlerinde) bulunabilirler.
Öncelikle sirke, küf lekesini yok eder gibi gözüksede çok kısa süre sonra küf oluşumu tekrar başlar. Sirkeye herhangi bir ilave yapmadan ve havalandırma uygulamadan güvenle kullanabilirsiniz.
Temizleyici olarak küf sorunu için özel olarak üretilen ürünler kullanılabilir ya da her evde bulunan karbonat, sirke gibi malzemelerle yüzeyleri silebilirsiniz. Badana aşamasına geçmeden önce yüzeyleri zımparalamak da kalıntı bırakmamak adına faydalı olabilir.
Çamaşırlar kokmuyor! Mevsimlik kıyafetleri depolandığı yerden çıkardığınızda üzerinde olan küf vs kokuların giderilmesinde de elma sirkesi çok etkili.
Limon kolonyasından daha doğal bir yöntem olan limon tuzunu da rutubeti önlemek için kullanabilirsiniz. Isıya dayanıklı bir tencereye limon tuzu koyun ve üzerine bir miktar su ekleyin. Tenceredeki karışımı ısıtın. Limon tuzu tamamen çözülüp karışım kıvamına gelince soğuması için oda sıcaklığında bekletin.
Beyaz sirke, küf için ev temizliğinin başkahramanıdır. Özellikle duvar küflerinde etkisi yadsınamaz. Sirke küf türlerinin yaklaşık %80'ini öldürür ve sirkeye dayanıklı küflerin yalnızca %20'sini bırakır. Bu nedenle sirkeyi, hidrojen peroksit, karbonat veya tuz gibi başka bileşiklerle karıştırmayı deneyebilirsiniz.
Koyu elbiselerdeki küf lekelerini gidermek için, üzerine bir miktar limon suyu dökün. Suyun üzerini tuz ile kapatın. Ilık bir bezle lekeli bölgeyi temizledikten sonra kıyafetinizi çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Halıdaki küf lekesini çıkartmak için, küf lekesinin üzerine 1 kaşık çamaşır deterjanı dökün.
Ayakların içine sokulabileceği bir sıcaklığa kadar ısıtılan suyun içerisine sirke ilave edilir ve su soğuyana kadar ayaklar bu suda bekletilir. Zamanla mantarların yok olmaya başladığı görülecekir. Bunun yanında karbonat da mantar tedavisinde oldukça önemli bir yer kaplamaktadır.
Eğer mantarların çok kirliyse, silmekle fırçalamakla temizlenmez diye düşünüyorsan, limon suyu ve suyu bir kapta karıştırabilirsin. Hazırladığın bu karışıma mantarları hızlıca sokup çıkarabilir ve sonrasında tekrar biz bezle ovalayarak kurulayabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri