Genel olarak kaburgalar ve kalça arasında veya alt karından vücudun yan tarafına yayılan bir ağrı kendini gösterir. Bu ağrı çoğunlukla sırta ve kasıklara da yayılır. Ağrılar şiddetlendikçe mide bulantısı da olur hatta zaman zaman kusma meydana gelir. Kum dökme ağrısı genellikle belirli aralıklarla ortaya çıkar.
Kaburgaların altında, yanlarda ve sırtta şiddetli, keskin, kramp benzeri ağrı Alt karın ve kasıklara yayılan ağrı
Özellikle de idrar kanalına düşmek üzere olan kumlar, o esnada ağrı oluşturur. Bu ağrıyı evde hafifletmek adına bol ılık su içebilirsiniz. Suyun içinde limon, salatalık gibi diüretik destekler kullanabilirsiniz. Su içerek ve doktorun uygun gördüğü ağrı kesicileri kullanarak kum dökme ağrısını hafifletebilirsiniz.
İdrara çıkıldığında yanma hissiyatı, idrar renginin koyulaşması hatta bazı durumlarda bazen gözle görülebilen bazen de tahliller sonucunda idrarda kan görülebilmesi, idrara sıklıkla çıkıldığı halde idrarın tam boşalmaması hissi en sık görülen belirtiler arasındadır.
Böbrek taşları genellikle üreter yani idrar yoluna girdikleri dönemde belirti vermektedir. Böbrek taşının yaygın semptomları arasında bel ve sırt ağrısı, idrarda kan, mide bulantısı, kusma, ateş ve kötü kokan ya da bulanık görünen idrar yer alır.
İlgili 23 soru bulundu
En sık ortaya çıkan belirti ağrıdır. Böbrek taşları ağrı dışında bulantı, kusma, idrarda kanama, idrar yapma alışkanlığında ani bozulma gibi belirtilere de yol açabilir. Bunlar arasında; sık idrara çıkma, idrarı yapıp rahatlayamama, idrar yaparken yanma, idrar akışkanlığında azalma sayılabilir.
Fakat bazı küçük böbrek taşları herhangi bir belirtiye sebep olmadan idrar yolu ile atılabilmektedir. Böbrek taşı belirtileri başında şiddetli bir ağrı gelmektedir. Ağrı sırtta, böbrek bölgesinde, alt karın bölgesinde, kaburgaların altında ve kasıklarda meydana gelebilmektedir.
Yani çok telaşlanılacak bir durum değildir. Ancak, kum dökme, böbrek ve idrar yollarında taş oluşması için bir risk oluşturduğunda, kum dökme sorunu olan bebeklerin, böbrek ve idrar yollarının, ultrason ile mutlaka kontrol edilmesi gerekmektedir.
Böbrek kumu dökme, vücut tarafından üretilen, fosfat, sistin ve oksalat gibi maddelerden oluşan kristallerin & tortuların normal şartlarda çözünmesi gerekir iken çözünmeyerek parça halinde idrar kanalında takılı kalmasıdır. Bu kristaller, dışarı atılmadığı durumda, zaman içinde birikerek böbrek taşlarını oluşturur.
Bu taşlar, idrar yolundan geçerken ağrı, rahatsızlık ve bazen de ciddi komplikasyonlara neden olabilir. “Kum dökme” terimi, bu taşların idrarla birlikte dökülme veya geçirilme sürecini tanımlamak için kullanılır. Bir kişi böbrek taşı veya idrar yolu taşı problemi yaşıyorsa, bu durum tıbbi müdahale gerektirebilir.
Genel olarak kaburgalar ve kalça arasında veya alt karından vücudun yan tarafına yayılan bir ağrı kendini gösterir. Bu ağrı çoğunlukla sırta ve kasıklara da yayılır. Ağrılar şiddetlendikçe mide bulantısı da olur hatta zaman zaman kusma meydana gelir. Kum dökme ağrısı genellikle belirli aralıklarla ortaya çıkar.
Kum döken kişi ne yememeli? Kum döken hastaların özellikle diüretik besinler tüketmemesi gerekir. Bunların içerisinde çay, kahve ve alkol başta gelmektedir.
Teşhis edildiği halde tedavi edilmezse taşın boyutu, bulunduğu yer, tıkanıklığa neden olup olmadığına göre değişen düzeylerde böbrek, mesane ve idrar yollarında geri dönüşümü olmayan hasarlar, hatta böbrek yetmezliğine ve enfeksiyonlara neden olabilir.
Kum dökenlerde hangi tahliller yapılmalı? Kum döken hastalara idrar ve kan tahlilleri yapmak gerekir. Böbrek fonksiyon testleri (üre-kreatinin), kan elektrolit düzeyleri (sodyum, potasyum, klor, kalsiyum) ve enfeksiyon belirteçleri-testleri (kan sayımı, CRP, idrar tahlili ve kültürü gibi) bakılır.
İdrar yaparken yanma veya ağrı, bulanık, kötü kokulu idrar yapma, karın ağrısı, böbrek bölgesinde ağrı, mesanede basınç hissi, kasıklarda ağrı, ateş yüksekliği gibi yakınmalar başladığında böbrek iltihabı olabileceği düşüncesi ile doktora gitmek gerekir. Bu belirtiler gelişmişse uygun tedavi başlanmalıdır.
Nefroloji, böbrek hastalıklarıyla ilgilenen bir tıp bilimi dalıdır. Nefroloji; Yunanca nephros “böbrekler” ve ology “çalışma” anlamına gelen bir terimdir. Nefrolog böbrek sağlığı ve böbrek hastalıkları konusunda uzmanlaşmış uzman doktordur.
Böbrek taşı dökmek için bira içmek pek doğru bir yöntem olarak kabul edilmez. Bira idrar çıkımını arttırdığı için böbrek taşı düşürmeyi kolaylaştırdığı gibi yanlış bir anlayış mevcuttur. Aksine bira tüketimi alkol ve mayadan ötürü taş oluşumu riskini arttırmaktadır.
Ultrasonla izlenemeyen böbrek taşları boyutu 2 mm'den küçük olanlardır. Bunlar kristaloid odağı ya da kum olarak adlandırılır ve ancak idrar tahlillerinde mikroskop incelemesinde görülür. Böbrekten çıkıp kanala giren taşlarda ultrasonla hem taşı, hem de röntgende görülemeyen idrar kanalı genişlemelerini izleyebiliriz.
Kum veya taş dökme sırtta ya da yanlarda ağrı, idrarda kan ve ağrı ile birlikte mide bulantısı-kusma ile belirti verebiliyor.
Kişiyi doktora getiren şikayetler, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, aniden sıkışma, göbek altında idrar kesesinin bulunduğu bölgede ağrı ve hassasiyet, ateş, yan ağrısı, bulantı, kusma olabilir. Bu şikayetlerin hepsi birlikte karşımıza çıkmaz.
Eğer taş idrar kanalına girmiş ve orda ise idrar kanalı spazma girerek gerilmektedir. Bu gerilmeler şiddetli ağrıları doğurmaktadır. Böbrek havuzunun böbrek taşı tarafından tıkanması aynı idrar kanalında olduğu gibi şiddetli ağrılara sebep olur. Böbrek ağrıları ilk zamanlarda aralıklarla olur.
Kan testleri: Kanda böbrek taşlarına yol açabilecek yüksek seviyelerde belirli minerallerin varlığı taş cinsi açısından bilgi verebilir. Karın röntgeni: Karın röntgeni, düşük radyasyon seviyelerini kullanan bir görüntüleme yöntemidir.
Böbrek taşı, böbreğinizin etrafında hareket edene veya idrar borunuza girene kadar (böbrek ve mesaneyi bağlayan tüpe kadar) semptomlara neden olmayabilir. Bu noktada, aşağıdaki belirtileri ve semptomları yaşayabilirsiniz: Kaburgaların altında, yan ve arkada şiddetli ağrı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri