Küf Mantarı Özellikleri Özellikle rutubetli ve güneş görmeyen ortamlarda hızlı bir şekilde ürerler. Doğada da yaygın bir şekilde bulunurlar. Küf mantarı dolapta tutulan yiyeceklerde daha nadir görülür.
Nemli ortamları severler. Büyümek için besin, hava, uygun sıcaklık ve neme ihtiyaç duyarlar. Küf mantarları gözle görülmeyen ve alerjik etkisi olan sporlar üretirler. Hem dış ortamda (çürüyen bitkiler üzerinde veya havada), hem de ev içinde (evin güneş görmeyen nemli yerlerinde) bulunabilirler.
' açıklamasında bulundu. Nacaroğlu, nemli, havalandırılmayan, karanlık yerlerde gelişebilen küf taneciklerinin havada yayıldığını belirterek, 'İdeal olarak 20 derece sıcaklık ve yüzde 60 nem ortamında yaşayan mantar sporları evde ya da ev dışında yaşayabiliyor.
Küf mantarı bir türü temsil etmektedir ve bu türün içerisinde çok farklı yüzeyde farklı oluşumlara neden olabilecek türler bulunmaktadır. Buna verilebilecek en iyi örnekler ise, maya ve pas mantarlarıdır. Mantarlar kendi besinini kendisi üretemez canlılardandır.
Öncelikle 95°C ve üzerinde bir sıcaklıkta makineyi boşta çalıştırın, ardından makineyi tamamen boşaltın. Daha sonra dezenfeksiyon için klor içeren bir temizleyici ile makineyi 95°C ve üzerinde bir sıcaklıkta çalıştırın (bu sırada lütfen odanın kapısını kapayın ve pencerelerini açın) ve tekrar programı tamamlayın.
İlgili 41 soru bulundu
Bu mantar türü, havada sporlar aracılığıyla yayılarak üremektedir. Nemli ve karanlığın hakim olduğu ortamlarda çok daha hızlı ürerler. Doğada hemen hemen her şeyde bulunabilirler. Dondurulan gıdalarda küflenme görülmemektedir.
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
Küfler genel olarak sporla çoğalmaktadır. Küf sporları eşeyli (cinsel, seksüel) ve eşeysiz (aseksüel) spor olarak ikiye ayrılır.
Mantar sıcaklık ve nem miktarı kontrol altında tutulabilen, havalandırılması kolay, güneş ışığı almayan yerlerde yetiştirilebilirler.
Küf, mikroskobik mantar sporlarından oluşur ve çeşitli organik maddelerde büyüyebilir. Bu organik maddeler arasında ahşap, karton, kumaş, duvar kaplamaları, ev eşyaları ve gıda maddeleri gibi birçok yüzey bulunur. Küf, nemli ve sıcak ortamlarda hızla yayılır.
Çevredeki atıkları çürüterek doğaya katkıda bulunurlar. Sütü ekşitirler. Besinleri küflerken besinlere tutunurlar. Bunu hif denilen organlarıyla gerçekleştirirler.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
Özellikle aflatoksin adı verilen bir mikotoksinin kansere neden olabileceği düşünülmektedir ve bu madde en çok mısır ve yer fıstığında bulunur. Küflerden kaynaklanan toksinler genellikle ısıya dayanıklıdır, bu nedenle pişirme sürecinde yok olmazlar. Ayrıca, küfler buzdolabında ve donmuş ortamlarda bile büyüyebilir.
II Mantarlar ılık ve karanlık or- tamları sever.
Ancak küfün yararlı olduğu durumlar da var. Küf mantarı karbonhidratları, yağları ve proteinleri başka hiçbir organizmanın başaramadığı kadar etkili ayrıştırabiliyor. Bu da endüstrinin yararlandığı bir özellik. Genetiğiyle oynanmış bir mantar türü olan Aspergillus Niger adeta canlı bir fabrika gibi.
Mantarlar sporlanma (sporulasyon) ile eşeysiz (aseksüel) ve eşeyli (seksüel) olarak üreme yeteneğine sahiptirler. Miselyumlar olgunlaşır ve yeterince gıda depo ederse veya çevresel koşullar sporulasyona uygun ise, hifalarda, genellikle, aerial olanlarında, çeşitli şekillerde sporlar gelişirler.
Genellikle loş, serin ve nemli yerler mantarın yetişme alanları olarak bilinir. Yıl boyu üretim için mantarın optimum gelişme sıcaklığının sağlanması gerekir. Bunun için yazın soğutma, kışın ise ısıtmaya gerek duyulur.
Mantarlar nemli ortamlarda gelişirler, bu nedenle yağmurlardan sonra topraktaki sporlar çimlenerek mantarları oluştururlar. Tek hücreli mantarlar ise tomurcuklanarak çoğalabilirler. Suda yaşayanlarda eşeysiz üreme daha çok hareket organeli (yani flagellum) bulunan zoosporlar ile olur.
Bu dönemde oda sıcaklığı 27-28 0C'yi kesinlikle geçmemelidir. Çünkü torbaların iç sıcaklığı oda sıcaklığından 2-3 0C daha fazladır. 30 0C'de misellerin büyümesi çok yavaşlar. 32 0C ve üzerinde ise ölmesi söz konusudur.
Küfler, bakterilere kıyasla daha geniş sıcaklık aralıklarında gelişebilmektedir. En düşük gelişme sıcaklığı 8ºC olarak verilse de 0ºC gelişen küfler özellikle buzdolabında saklanan yumurta, et, meyve ve sebze gibi gıdalarda gelişerek bozulmalara neden olabilmektedir. Optimum sıcaklık derecesi 25-30ºC arasındadır.
✓ Optimum gelişme sıcaklığı 30-40°C. ✓ Buzdolabı sıcaklığında saklanan bütün gıdalarda bulunurlar, ancak gelişemezler.
Küfe karşı saklama kaplarının hijyeni de önemli. Saklama kapları hijyenik olmalı ve ağızları iyi kapatılmalıdır. Yani gıdaları temiz saklama kaplarında saklayın ve havadaki küf sporlarının temasını önlemek için üzerlerini iyi örtün. Artan yiyecekleri çok fazla zaman geçmeden tüketin.
5) Sirke & Deterjan
Halının üzerinde ya da altında oluşan küf lekesine bir iki kaşık çamaşır deterjanı dökün ve üzerine de beyaz sirkeyi sprey ile püskürtün. Bir süre bekledikten sonra ıslak bez ile bölgeyi temizleyin ve kurumaya bırakın. Bu yöntem ile halılarda meydana gelen küf lekesi ortadan kaldırılır.
Mayalar, mantar ailesinden tek hücreli ökaryotik canlılardır. Bilinen tüm mantar türlerinin %1'ini oluştururlar. Mayalar büyümek ve yaşamak için güneş ışığına ihtiyaç duymaz, değişik organik molekülleri enerji kaynağı olarak kullanılabilir.
Hava sıcaklığının, nemin veya yağmur miktarının kansere doğrudan neden olduğunu değil de bu faktörlerin kansinojen maruziyetini çeşitli yollarla etkilediğini ve böylelikle kansere neden olduğunu öne sürmekteler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri