Meyveler, içlerindeki asidin zararlı bakterileri engellemesi yüzünden sebzelere göre daha dayanıklı. Açılmış reçel kavanozlarının içinde oluşan küf tabakasının da bir sakıncasının olmadığı, tabakanın alınmasıyla yenilebileceği belirtiliyor.
Bu sebepler arasında özellikle de kaynatma işleminin ardından kaba konulduğunda mevcut saklama koşulları, yapımı sırasında kullanılan malzemeler ve yapım yöntemleri de küflenmeye sebep olabilir. Fakat reçellerin küflenmesindeki temel sebep ise şeker ve limon miktarının az olmasıdır.
Benim tahminimce siz reçeli yeteri kadar kaynatmadınız. Yapmanız gereken şey reçelin küflü kısmını sıyırıp atmak , ardından tekrar reçelinizi Ocak'ta pişirin. Eğer reçelinizin şeker oranından emin değilseniz kaynatma esnasında şeker ilave edebilirsiniz ve su ile temas etmemesine dikkat edin.
Küf üzerinde bulunan toksik kimyasallar vardır ve karaciğer hasarı, kusma, mide bulantısı, ishal gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler. Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlüyse organlarınız o kadar az etkilenir.
Küflü yiyecekler asla tüketilmemelidir
Ancak belirli koşullar altında 'mikotoksin' olarak bilinen metabolik ürünler veya mantar toksinleri oluşur ve bunlar hem insanlar hem de hayvanlar için zehirli olabilir. Bilinen kanserojen mikotoksinler arasında aflatoksin B1 ve okratoksin A bulunur.
İlgili 40 soru bulundu
Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
Küflü gıdaları koklamak ve tüketmek başta alerji ve solunum yolu rahatsızlıklarına yol açmaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemimizi olumsuz etkileyerek akciğer ve bağırsaklarımızda uzun vadede hasarlara yol açabilmektedir.
Yediğiniz miktar büyük ihtimalle halsiz düşürecek, ışığa ve kokuya duyarlı hale getirecek, ishale sebep olacak. İstirahat ile 2 güne iyileşirsiniz. Yine de sağlık ocağına görünmenizde fayda vardır.
"Ben küfü kesip yedim, bana bir şey olmadı!" diyorsanız bunun da bir nedeni vardır. Sonucunda uzmanların belirttiği üzere küf mantarlarının çoğunluğu insan sağlığı için zararsızdır.
Ev içi bir küf olan aspergillus, son derece küçük boyutları nedeniyle kolayca solunabilen sporlar üretir. Bu küçük sporlar solunduğunda, vücutta bir bağışıklık tepkisine neden olur. Ateş, astım atakları ve kan tükürme gibi semptomlarla kendisini belli eden ve “Aspergilloz”adı verilen bir hastalığa yol açar.
Üzerinde küf içeren jöle ve reçelleri kesinlikle atın. Küf, mikotoksin (sizi hasta eden zehirli bir madde) üretebilir. USDA ve mikrobiyologlar küfün dışarı alınması ve kalan reçel ya da jöle kullanılmaması gerektiğini özellikle vurguluyorlar.
Evde yaptığınız reçellerin kısa sürede küflenmesini istemiyorsanız kesinlikle metal kaşıkla karıştırmayın. Kış için hazırladığınız reçelleri serin ve karanlık bir yerde saklayın. Bunların dışında reçelinizin pişerken çok fazla köpürmesinden şikayetçi iseniz kaynamaya başlayınca küçük bir parça tereyağı atabilirsiniz.
Reçelin raf ömrü ne kadardır? Reçel hazır olduktan sonra önceden dezenfekte edilmiş kavanozlara konur ve ters çevrilerek bekletilmeye başlar. Reçelin kapağı iyice kapatıldıktan sonra en az 2 yıl olan raf ömrü başlar.
reçel bu şekilde konserve gibi olur ve 2-3 sene dayanır.. bu şekilde yapılan reçeller soğuduktan sonra ışık görmeyen serin mutfak dolaplarında dik konumda saklanır ..
Bal ve reçeller buzdolabına konulduğunda donmaya başlar. Bu da bir süre sonra şekerlenmeye yol açabilir. Bu nedenle serin, soğuk yerler reçel saklamak için uygun koşullar değildir. Reçel saklarken soğuk, karanlık yerlerden uzak tutulmalı, açık ve serin ortamlar tercih edilmelidir.
canım reçeli bende arkadaşın dediği gibi sıcakken koyup kapağını kapatıp hemen ters koyuyorum.ve tersten saklıyorum serin bir yerde.kullanacağım zaman düz haline çeviriyorum.
Stilton ve Roquefort gibi kuvvetli küflü peynirlerin üretiminde "penicillium roqueforti" kullanılıyor. Yumuşak peynirlerdeyse, küf özel olarak peynire eklenmediği takdirde, küf belirtisi listeria ve salmonella gibi zararlı bakterilerin işaretçisi olabiliyor.
Bir organik katalist olarak küf
Ancak küfün yararlı olduğu durumlar da var. Küf mantarı karbonhidratları, yağları ve proteinleri başka hiçbir organizmanın başaramadığı kadar etkili ayrıştırabiliyor. Bu da endüstrinin yararlandığı bir özellik.
Küf mantarı, özellikle havada bulunan sporları nemli ve besinli ortamda çoğalarak meydana gelen mantar türüdür. Besinlerin bozulmasına sebep olurlar.
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
Küf mantarları alerjik bünyelere dokunabilir ama hayati tehlike yaratmaz. Mantar tarihte penisilin üretimi sırasında da kullanılmıştır. Küflenen ekmeklerin tüketilmemesi gerekir.
Yüksek nem oranına sahip tüm yiyecekler için küf, ölüm fermanı anlamına gelir. Buna reçelden yoğurda, mayonezden kremaya birçok ürün dahil. Bunun sebebi de küf gelişiminin yüzeyden aşağı yayılabilmesidir. Özellikle reçellerde küf bazı mikotoksinlerin gelişimine neden olabilir.
Beyaz küf zararlı mı? Kendini beyaz olarak gösteren başka bir yaygın küf de aspergillus'dur. Bu küf her türlü renkte ortaya çıkabilir ve astım ataklarına ve akciğer sorunlarına yol açabilir.
Küf mantarları 0°C'dan +50°C'a kadar ısı derecelerinde büyürler – yaklaşık 25°C en optimal ısı derecesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri