Turşunun küflenmesi, hava aldığı anlamına gelir ve küflenen turşunun tüketilmemesi önerilir. Turşunun sündüğü, sıcak hava koşullarında muhafaza edildiğine işaret eder ve bu durumda turşu tüketilmemelidir.
Turşunun üzerinde beyaz ve zarımsı bir tabaka oluştuğunda ise bu onun tuzunun eksik ve sirkesinin de eksik olduğu anlamına gelir. Bu durumlarda turşularınız yavaş yavaş küflenmeye başlar. Bu da onun bozulmasının nedenlerinden biridir. Turşu malzemelerinde çürümeler başlarsa bu da onun bozulduğunu gösterir.
Bazen de turşuyu açtıktan ve tüketmeye başladıktan sonra oluşuyor bu tabaka. Ne yazık ki bu tabaka bir turşuda oluşmuşsa fazla çürüme olmuş demektir. Bu yüzden turşular lezzetini kaybeder ve tüketilemez hale gelir.
Dayanma süresini uzatması sayesinde maydanoz, turşu yaparken vazgeçilmeniz olacak. Böylece sebzelerin küflenmesi de engellenmiş olacaktır. Ayrıca turşuları serin yerde muhafaza etmeyi de unutmayın ve tuz, su ve sirke oranı da bir turşunun yapım sürecindeki en önemli detaylardan biri.
Turşu yaparken kullanılan malzeme cam kavanozlardaki kapak önemlidir. Eğer kabın kapağında sorun varsa, hava boşluğu kalır ve kapaktan hava alır bu da turşunun bozulma riskini arttır.
İlgili 43 soru bulundu
Şişme ve iç boşalması: Turşularda görülen önemli bir diğer bozulmada gerek doku solunumu gerekse mikroorganizma aktivitesi sonucu oluşan CO2'in ürün içinde birikerek şişmesi ve iç boşalmasıdır. CO2'in çözünürlüğü ham madde bileşimindeki azota göre daha fazladır.
Turşular farklı farklı sebeplerden bozulur. Turşuyu yaparken kabımızın en üstüne yeteri kadar su koymadığımızda turşumuz açıklıkta kalınca bu tarz küflenmeler-bozulmalar olur. Turşumuzu tam bastıramayıp dışarıdaki havayla temas etmişse; genelde beyaz bir küf şeklinde bozulur.
Karbonatla turşu kavanozunun kokusunu giderme
İlk yapmanız gereken turşu kavanozunu ağzına kadar sıcak suyla doldurmak. Ardından bu suya bir çorba kaşığı karbonat ekleyin ve kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Bu şekilde bir saat bekletin.
Turşunun uzunca süreler dayanmasını da lezzetinin güzelliğinin de temel sebebi turşu suları. Ancak kimi zaman bu suların renkleri bulanıyor ve turşuların bozulmasına neden oluyor. Emekleriniz ziyan olmasın, turşu sularınızı hazırlarken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Tuz miktarının az olmasından kaynaklanır. Turşunun üzerinde zar şeklinde yoğunlaşan maya organizmaları sebzelerin yumuşamasına neden olur. Maya tabakasının temizlenmesi ve tuz ilavesi ile yumuşama önlenebilir. Turşu suyunun çok fazla tuz ile hazırlanmasından kaynaklanır.
Eğer turşu suyu içerisinde az derecede ya da çok fazla tuz konduğu vakit, bulanıklık gibi bir durum ortaya çıkar. Bu da zaman içerisinde turşusu suyunun tabakasında beyazlaşma meydana getirir. Oluşan beyaz tabaka ise turşu suyunun lezzetini bozabilir.
Açınca köpüren turşu yenir mi? Turşunun köpürmesi, nohut gibi yardımcılar sayesinde fermantasyonun hızlı olduğunun kanıtıdır. Bu durumda endişelenmeniz gereken bir şey yok.
Bu da mayalanma sürecinin bir parçası alında tabi ki ama yemesi hoş değil. Turşunun üzerindeki küf beyazsa, çok farklı kokmuyorsa aşağıda bahsettiğim şekilde temizlenip yenebilir. Turşu üzerinde yeşil, koyu yeşil siyaha dönü küf ve mantar oluşumu varsa yememenizi tavsiye ederim. Peki Barlanan turşu nasıl düzeltilir?
Turşunun ne çeşit olduğu fark etmeksizin yeriniz olduğu müddetçe turşularınızı buzdolabında korumanız gerekir. Salatalık turşunuzu saklama koşullarına uygun olabilecek şekilde sakladığınız takdirde uzun süre boyunca turşunuzu bozulmadan tüketebilirsiniz.
Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.
Karışık sebze turşuları, lahana turşusu, salatalık turşusu ve yeşil zeytin turşusu probiyotik özellik taşıyabilir. Ancak açıldıktan sonra buzdolabında saklanarak, en fazla üç ay içinde tüketilmelidirler.''
Kendi seçtiğiniz doğal malzemelerle evde yaptığınız turşu uzun sürede fermente hale gelir. Fermente turşu bağırsaklar için oldukça faydalıdır. Salatalık turşu suyu bulandı ne yapmalıyım diyorsanız, işte size tarif. Turşu malzemelerinde çürümeler başlarsa bu da onun bozulduğunu gösterir.
Turşu bittikten sonra kalan su, eğer bir bulanıklaşma yoksa tekrar kullanılabilir. Böylece içinde diğer sebzelerden kalmış olan aromalar da olacağı için lezzeti de artar. Eğer bir fermantasyon problemi varsa turşu suyunda sünme görünebilir.
l Turşunun asıl olarak köpürmesine sebep olan olay kapağının hava almasıdır. Bu yüzden üstüne bastıra bastıra cam kavanozda ve ağzının iyice kapatılması durumunu dile getiriyoruz. Belirli bir süre, yani en az 1 hafta kadar bu turşunun kapağının hiçbir şekilde açılmaması gerekmektedir.
Nem ve küf, solunum yollarına ciddi şekilde zarar verebilir ve bu hasar astım krizine yol açabilir. Tüm bu hastalıkların yanı sıra romatizma ve eklem ağrısı özellikle yaşlı insanlarda yaygındır. Aynı zamanda küf kokusu ve yüksek nem de uyku bozukluklarına neden olabilir.
Küf kokusu solunum yollarına aşırı zarar verebilir. Bu ortamda yaşamaya ya da devamlı maruz kalınması halinde kişide astım krizleri bile ortaya çıkabilir. Küf kokusu yüzünden uyku sorunları yaşanabilir. Küf kokusu yüzünden ayrıca eklem ağrıları çekebilirsiniz.
Genellikle sirke kullanılan her temizlik işlemi için bir alternatif niteliğinde olan karbonat kullanımı bazı durumlarda küf kokusundan kurtulmayı da sağlayabilmektedir. Küf kokusundan en kısa sürede ve kıyafetlere zarar vermeden kurtulma yöntemi kuru temizlemedir.
Turşunun Kullanım Ömrü Ne Kadardır? Olgunlaştıktan sonra kapağı açılıp tüketilmeye başlanan turşuların birkaç ay içinde bitirilmesi gerekir. Bunlar buzdolabında genellikle 3-5 ay kadar saklanabilir. Ancak kapağı açılmadığı ve havayla temas etmediği müddetçe 9-10 ay veya daha fazla saklanmaları mümkündür.
Turşu yaklaşık olarak 15 gün içerisinde olgunlaşır. 15 gün beklenilmesi turşu için yeterlidir. Turşular ışık almayan serin noktalarda saklanması gerekir.
Dr. Adem Dursun ise, “Ülkemizde evde yapılan konserve turşularda zehirlenmeler meydana gelebiliyor. Hijyen koşulları açısından çok dikkatli davranılması gerekiyor. Paslanmış kapakların kesinlikle kullanılmaması ve konserve yapmadan önce kapların mutlaka çok iyi ısıtılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri