Küflü bir çilek atılmalıdır. Yanlışlıkla küflü bir çilek yerseniz, bu küfün küçük bir miktarının sizi hasta etmesi olası değildir. Daha fazla miktarda yerseniz bazı mide rahatsızlığı belirtileri yaşayabilirsiniz. Tehlikeli değildir, sadece rahatsız edicidir.
Rokfor gibi zararlı olmayan, gıdanın lezzeti ve aroması için özel olarak küflendirme işlemine tabi tutulmuş gıdalar tüketilebilir. Ancak bunun dışında oluşan küfler sağlığımız için tehlikelidir. Küflü gıdayı bırakın tüketmeyi bir süre kokusuna maruz kaldığımızda bile bize zarar vermeye başlamaktadır.
Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
Küflü gıdaların tüketilmesi, ishal, akciğer enfeksiyonları gibi vücuttaki değişik doku ve organlarda küf mantarlarının üremesine bağlı olarak oluşan çeşitli hastalıklara yol açabilir. Küf mantarlarının ürettiği zehirli kimyasallar olan mikotoksinlerin oluşturduğu zararlı etkiler ise çok çeşitlidir.
Küf tutmuş sert kabuklu yemişler ise, aspergillus flavus adlı bir küf mantarı içerdikleri için özellikle tehlikeli. Dr. Hickey, bu küf türü insan için en zararlı zehirleri üretiyor. Zehirli madde karaciğerde toplanıyor ve karaciğer kanserine yol açabiliyor.
İlgili 37 soru bulundu
Küflenmiş ekmek, çürümeye yüz tutmuş meyveler ve diğer küflü besinler kanserojen madde içerdiği için kesinlikle tüketilmemelidir.
Küflü yiyecekler asla tüketilmemelidir
Ancak belirli koşullar altında 'mikotoksin' olarak bilinen metabolik ürünler veya mantar toksinleri oluşur ve bunlar hem insanlar hem de hayvanlar için zehirli olabilir. Bilinen kanserojen mikotoksinler arasında aflatoksin B1 ve okratoksin A bulunur.
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
Bazı küfler karaciğerinize zarar verebilir.
Küf üzerinde bulunabilen toksik kimyasallar bulunur ve bunlar karaciğer hasarı, kusma, mide bulantısı ve ishal gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını belirtmektedir. Küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
Küfün yenilmesi kadar solunumu da alerjik etkilere sebep olabilir. Bu durum bazen astım gibi ciddi hastalıkların gelişimine neden olabilir. Genellikle gözlerde sulanma ve kaşıntı, öksürük, mide bulantısı, yorgunluk, baş ağrısı ve nefes sorunları gibi alerjik etkilere yol açar.
Küf mantarlarıyla ilişkili olarak öncelikle, sporlarına karşı oluşan duyarlılık sonucu gelişen alerjik yakınmalar ve hastalıklar akla gelmelidir. Bunlar öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı, astım, alerjik rinit, konjunktivit ve atopik dermatit olarak sıralanabilir (3,4).
Siyah veya koyu yeşil renkteki küf
Bu zehirli küf, odun, karton, kağıt ve saman gibi materyallerle büyür. Bu tip küflerin salgıladıkları toksinler, nefes alma, yorgunluk, depresyon ve baş ağrılarına neden olabilir.
Mikotoksinler, tahıllar, kuru meyveler, sert kabuklu yemişler ve baharatlar gibi gıdalarda gelişen bazı küf türleri tarafından doğal olarak üretilen toksik bileşiklerdir. Birçok mikotoksin türü vardır, en yaygın olanları aflatoksinler, okratoksin A, patulin, fumonisinler, zearalenon ve nivalenol ve deoksinivalenoldür.
“ Siyah küf elbette sizi öldürmez. Yine de evinizde siyah küf istemezsiniz. Astım, alerji gibi belirli duyarlılıkları olan kişiler için ciddi sağlık komplikasyonları oluşturabilir.
Küflü besinlerde bulunan zehirlerden bir defa tatmak , insana ciddi zararlar vermez. Fakat daha fazlası tüketildiğinde ,karaciğerde çeşitli sağlık sorunlarının oluşmasına neden olur. Hatta besinlerden bir kısmı bile küflü ise hemen (tamamını) çöpe atmakta fayda var.
Küflenme çok hızlı ilerlemiş ve besinin göremediğiniz bölümlerine geçmiştir. Küfün içerdiği zehir, mikotoksin olarak adlandırılan madde çoğu kanser türünün oluşumuna yol açar.
Derin bir kap içinde bir paket karbonat ile 1 su bardağı sirkeyi karıştırın. Bu karışımı sprey şişe içine alarak işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. Banyo duvarında oluşan küf lekesinin üzerine karışımı sıkarak 10 dakika kadar bekleyin. Bekleme esnasında leke kendiliğinden akmaya başlayacaktır.
Küflü bir çilek atılmalıdır.
Bu küfün küçük bir miktarının sizi hasta etmesi olası değildir. Daha fazla miktarda yerseniz, hafif gıda zehirlenmesine benzer bazı mide rahatsızlığı belirtileri yaşayabilirsiniz, ancak kendi kendine çözülmelidir ve toksik veya özellikle tehlikeli değildir, sadece rahatsız edicidir.
Küfler gıda endüstrisinde önemli bir yere sahiptir çünkü düşük pH, düşük su aktivitesi ve yüksek basınç gibi şartlar altında bakteriler gelişemezken küfler gelişebilir. Nem ve ısı faktörleri nedeniyle oldukça fazla gıda maddesi üzerinde küflenme gözlemlenir.
Küf mantarları 0°C'dan +50°C'a kadar ısı derecelerinde büyürler – yaklaşık 25°C en optimal ısı derecesidir.
Çilekler ve diğer taze meyveler oldukça gözenekli ve bu özellikleri nedeniyle ortamdaki nemi zahmetsizce emiyor. Bu da yüzeylerinde küf sporlarının gelişmesi için ideal. Bu yüzden çilek en çabuk bozulan meyveler arasında yer alıyor.
Küf mantarı, özellikle havada bulunan sporları nemli ve besinli ortamda çoğalarak meydana gelen mantar türüdür. Besinlerin bozulmasına sebep olurlar.
Peynir, kötü koşullarda hazırlanır ve bekletilirse o zaman, çok lezzetli ve faydalı olan Erzurum küflü peynirin zararları ortaya çıkmaya başlar. Bazı uzmanlar, sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikler gösterdiğini bile söyler.
Zehirlenmenin şiddetine göre baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, halsizlik, baş dönmesi, bayılma gibi şikayetlerle kendini gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri