Küfrü hayal etmek küfür olmadığı gibi, sövmeyi hayal etmek de sövmek değildir. Çünkü hayal hüküm değildir! Hayalde kalmayan, dilinden fırlayan bir sövgü ise, hükümdür. Ama dinden çıkarmaz, sadece günah kazandırır!
Mesâil-i imâniyede şüphe suretinde gelen vesvesedir.
Fikir bir şeyi enine boyuna düşünmek, ölçmek, biçmek ve mantık süzgecinden geçirmektir. Hayal ise, bir şeyi biçim ve resim olarak akıldan geçirmektir. Her ikisi de itikat açısından hükümsüzdür, bunları yapmakla kişi küfre girmiş olmaz.
Hayalden geçen küfürlerin ve çirkin sözlerin de bir değeri ve bir önemi yoktur. Üstelik insana bir zarar da vermez. Bunun için insanın küfre iten şeyleri hayal etmesi onu küfre götürmez. Çünkü bir şeyin hayalden geçirilmesi bir karar ve hüküm sayılmaz.
İnsan hayalinden geçen düşünceleri fiiliyata dökmedikçe mesul değildir. Ayrıca hayalden geçirmekle o işi yapmak çok farklıdır. Bu bakımdan böyle düşünceler kişiyi şirke düşürmez.
İlgili 25 soru bulundu
Kelamcılara göre küfür çeşitleri
Klasik kelamcılar sebebi ve durumunu göz önünde bulundurarak küfrü genellikle dört çeşide ayırmışlardır. Bunlar: küfr-i inkârî, küfr-i cühûd, küfr-i inâdî ve küfr-i nifâktır.
Küfür, kişilerin isteyerek ya da istemeyerek kullandıkları kötü ifadeler içeren sözlerdir. İslam dinine göre de küfür etmek hoş karşılanmayan ve Müslümanlara haram kılınan bir eylemdir.
Sual: (Küfre düşen kimse, çıktığı kapıdan girmedikçe tevbesi kabul olmaz) ne demektir? Küfre düşüren bir sözü söyleyen veya bir işi yapan kimse mürted olur.
Toplumsal olarak hoş karşılanmayan kaba ve istenilmeyen söze küfretme, eylem bağlamında ise küfreden kişiye küfürbaz denilmektedir. Küfürbaz; kaba sövgüleri çok kullanan, ağzı bozuk kişi anlamındadır (TDK, 2019b).
Küfürde; Allah'ı kabul etmemek vardır. İsyanda ise; Allah'ın varlığı kabul ediliyor. Ancak emirlerine baş kaldırıp isyan etme söz konusudur.
Bir kâfir, küfrüne tevbe ederse, mümin olur, bütün günahları affolur. Bir mümin de Allah'a şirk koşsa, sonra pişman olup tevbe etse Allahü teâlâ affeder.
Küfre düşenin bütün ibadetlerinin sevapları yok olur, tevbe ederse, geri gelmez, ayrıca, nikahını da yenilemesi gerekir. Tevbe etmek için, yalnız Kelime-i şehadet söylemeleri kâfi değildir. Küfre sebep olan o şeyden de tevbe etmeleri gerekir.
el Cevab: Örtünme farzdır. Baş açık gezmek haramdır.
İslam'da büyük günahlardan biridir. Hucurat suresi 12. ayette, gıybet yapmak, ölmüş kardeşinin (insanın) etini yemeye benzetilmiştir.
Küfrünü gizleyerek kendini mümin gösteren veya imanla küfür arasında bocalayan kimse anlamında terim.
Bu bağlamda kullanılan "F..k off", "F..k you", "F..k that", "F..k no", gibi kelimelerin cinsel anlam ile hiçbir bağlantısı kalmıyor ve yalnızca vurguyu arttırmak için kullanılan bir ünlem kelimesi oluyorlar. Türkçe'deki karşılıkları ise "Hadi oradan!", "Ya bırak!", "Kahretsin!", "Olamaz!" şeklinde yorumlanabilir.
Şirk ile küfür birbirine yakın kavramlardır. Ebû Hanîfe'ye göre küfrün kapsamı daha geniş olup her şirk küfürdür, fakat her küfür şirk değildir (İbn Hazm, III, 222).
Açık saçık gezmek, iffetsizliğe yol açan bir günahtır. Bir kadın içki içse, kumar oynasa, hırsızlık etse, kocası, bunlardan vazgeçirmeye, tedavi etmeye çalışır. Fakat açık gezen kadın, iffetsizliğinde ileri giderse, kocası tedavisine çalışmadan hemen bırakır. Öldüren bile çıkar.
Yani yüz kısmı açık kalacak şekilde başın kalan kısmını, boyun ve göğüsleri örtmek farz-ı ayndır. Açmak ise, bir farzın terki sayıldığından haramdır. Allah ve Resulünün emrini dinlemediği için günahkâr olmakta büyük bir mes'uliyet altına girer.
Reformcu yazar diyor ki: (18 yaşına kadar, bir genç kızın başını kapatmaması günah olmaz.) Dinimizde namaz, oruç, zekât, hac, tesettür gibi işlerde mükellef [yükümlü, sorumlu] olmak, yaşla değil, âkil ve bâliğ olmakla başlar.
Küfretmek çoğu zaman duygusal bir tepkidir. Hayal kırıklığına uğradığımızda, şaşırdığımızda veya sinirlendiğimizde küfür bize duygusal olarak rahatlama imkânı sağlar. Deneylerin gösterdiğine göre küfretmek ayrıca vücudun acı toleransını da artırır.
Küfre sebep olan sözü, hata ederek, yanılarak veya tevilli olarak söyleyenin imanı ve nikahı bozulmaz. Yalnız tevbe ve istiğfar, yani tecdîd-i îmân etmesi ihtiyatlı olur. Tecdîd-i nikâh lazım olmaz.” Camilere giden Müslümanın küfr-i inâdî ile mürted olması, dinden çıkması düşünülemez.
Dinin bir emriyle alay eden, küçümseyen, hafife alan, inkâr eden, küfreden birisine, elfaz-ı küfür kullandın denir; ama dinden çıktın, kâfir oldun denmez.
Küfür etmek ve kötü söz söylemek İslam dinince abdesti bozmaz. Yani küfür ya da kötü söz eden birinin abdesti bozulmaz ve namaz kılabilir.
Allah bütün günahları bağışlar; çünkü yalnız o, çok bağışlayıcıdır, merhametlidir.” (Zümer, 39/53). Bu ayetler kişinin işlemiş olduğu büyük günahların bile tövbe ettiği takdirde affedilebileceğini müjdelemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri