Kanuni düzenlemeye göre bir kimsenin şeref ve saygınlığını ihlal edici davranışlarda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Mağdurun kamu görevlisi olup hakaret kişiye kamu görevinden dolayı yapılırsa fail bir yıldan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Öğrenci öğretmene küfür ederse kamu görevlisine hakaret suçundan cezalandırılır.
Hakaret suçu cezası en az 20TL ve en fazla 100 TL bir gün karşılığı olacak şekilde 5 günden az 730 günden fazla olmamak üzere hesaplanır. Bu durumda hâkimin takdirine göre 100 TL ile 73000 TL arasında cezaya hükmolunabilir.
Hakarete ilişkin iki dava açılabilir. Bunlar ceza davası ve tazminat davasıdır. Hakaret suçundan kaynaklanan ceza davası şikayet üzerine veya bazı durumlarda re'sen Cumhuriyet savcısı tarafından soruşturma neticesinde açılır. Her ne kadar ceza davası şikayete tabii olsa bile kamu davası niteliğindedir.
Küfür ve hakaret davası nasıl açılır, sorusuna Cumhuriyet Başsavcılığına başvurulması gerektiği yanıtını veririz. İnternetten açılır mı, sorusuna savcılığa dilekçe sunularak açılması gerektiği yanıtını veririz. Neler hakaret suçuna girer, dediğimizde birçok nedeni olduğunu öğreniriz.
İlgili 15 soru bulundu
Kaba hitap ve nezaket dışı kelime ve sözler. Örneğin, bir kimseye yönelik “bilgisiz”, “terbiyesiz” , “tecrübesiz” , “siz kimsiniz lan”, “çemkirme” şeklindeki sözler kaba söz ve hitap mahiyetinde olup hakaret suçunu oluşturmaz.
Hakaret davası sonucunda kesinleşen mahkeme kararı da adli sicile (sabıka kaydına) işler. Hakaret davası neticesinde hükmün açıklamasının geri bırakılması kararı verilmişse 5 yıl içinde bir suç işlenmemesi halinde hakaretten alınan ceza sicile işlenmez.
Bu şikayeti cumhuriyet başsavcılıklarına bildirebilirsiniz. Şahsın ismi ve bilgileri açıksa direkt, açık değilse ilgili mecralardan IP kontrolleriyle BTK'ya başvurarak savcılıklar aracılığıyla ilgili kişilerle ilgili suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
“Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
Hakarete hakaretle karşılık vermek yapacağımız en son şey olmalıdır. Birine hakaret eden bir insan kendine güveni olmayan ve söyleyecek başka bir şeyi olmayan insandır. Onun seviyesine inmemek için öncelikle sakin kalmayı öğrenmeliyiz. Yapman gereken ilk şey çok basit; sakin ol ve rahatlamaya çalış.
Manevi tazminat davasında miktar 7.320 TL'ye kadar Sulh Ceza Mahkemeleri'nde görülecektir. Tazminat miktarı 7320 TL'den daha fazla ise dava Asliye Hukuk Mahkemeleri'nde görülür. Söz konusu miktar her hakaret dolayısıyla manevi tazminat davasında ayrıca ele alınmalıdır.
Bu kelimeler, kişiyi rencide eden ve toplum içinde değersizleştiren kelimelerdir. Örnek vermek gerekirse, hukuki uygulamada en sık karşılaşılan hakaretler; şerefsiz, haysiyetsiz, aptal, geri zekâlı, müsvedde, hayvan, man kafa, spastik, deli, aklı kıt, gibi kelimeler hakaret sayılan kelimelerdir.
Tutuklama kararı en ağır koruma tedbirlerinden biridir. Bu nedenle sıkı şartlara bağlanmıştır. Hakaret suçundan ötürü şüpheli veya sanığa ilişkin tutuklama kararı verilebilmesi için yargılanma sırasında kaçma şüphesi ya da delilleri karartma şüphesi olmalıdır. Bununla beraber kuvvetli suç şüphesinin de olması gerekir.
Millî Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezine yurt içinden 444 0 632, yurt dışından da +90 444 0 632 hat üzerinden ulaşabilirsiniz.
Memura, görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir. Görevle ilgili hususlarda kusurlu davranmak, görev sırasında amire saygısız davranmak, devlete ait resmi araç, gereç ve benzeri eşyayı özel işlerinde kullanmak hallerinde verilebilir.
Öğretmenin öğrenciye şiddet uygulaması Ceza Yasası'na (TCK) göre suç. Üstelik bu yalnızca fiziksel şiddet değil. Bağırmak, korkutmak, aşağılamak da şiddet kapsamında.
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Hakaret Sayılan Kelime ve Sözler
“Hırsız”, “rüşvetçi”, “adi” , “sahtekar” gibi kelimeler de hakaret suçu oluşturur. “Eşek”, “köpek”, “öküz” “it” vb. hayvan isimleriyle hitap etmek de hakaret suçuna vücut verir. Amk vb. kısaltmalarla sosyal medya üzerinden yazılan yazılar hakaret suçu oluşturur.
Hakkımı helal etmiyorum demek suç değildir.
Hakaret etmek bir suçtur. Burada korunan hukuki değer; kişilerin onur, şeref ve saygınlığıdır. Bu bağlamda hakaret fiilini önce gerçekleştiren de buna karşılık hakaretle cevap veren de hakaret suçunu işlemiş olur.
Kötü söz söyleyen çocuktan, 5 dakika bu kelimeyi tekrarlamasını isteyerek hafif bir ceza uygulayabilirsiniz. Kesinlikle dövme, bağırıp çağırma, tehdit etme gibi bir cezalandırmaya gitmeyin. Uygun olmayan sözcüklerin yerine, kabul edilebilir sözcükleri kullanması için çocuğu bilgilendirin.
En İyi Cevaplar. Seninle uğraşma çeşidine göre değişir. Uyarılmasını istersen karakola çekilir, hakkında tutanak tutulur ve sen şikayetinden şartlı vazgeçersen salınır. Yok şikayetinde ısrar edersen savcılığa sevkedilir, sana karşı yapılanın kişisel haklarına karşı olduğunu hükmederse mahkemeye sevkeder.
Basit Hakaret Suçu Cezası (TCK 125/1)
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Hakaret suçunun temel şeklinin cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
Hakaret suçunun ispatı için özel bir delil, yol öngörülmemiştir. Bu nedenle hukuka uygun olarak elde edilmiş her türlü delil ile hakaret suçunun ispatlanması mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri