Kadroya geçenler, görevde yükselme ve tayin gibi tüm haklardan yararlanabilecek. Tayin hakkı, 1 yıl sonra verilecek. Belediyelerdeki sözleşmeliler de düzenleme kapsamında yer alıyor.
Yani bu öğretmenler bugün kadroya geçseler bile sözleşmeli öğretmenlikte geçen süre dahil 3 yıllarını doldurduklarında aile birliğine bağlı yer değiştirme başvurusunda bulunabilecekler.
Şöyle ki; Kadrolu öğretmenlerde mazerete dayalı tayin hakkı 1 yılın, il içi ve iller arası tayin hakkı 3 yılın sonunda olurken, sözleşmeli öğretmenlerde mazerete dayalı tayin hakkı 3.yılın, il içi ve iller arası tayin hakkı ise 4. yılın sonunda yapılabilmektedir.
*3+1 atanan personel, İşe başladıktan 1 yıl sonra olmak üzere ve eşinin devlet memuru (kadrolu) olmak şartıyla sözleşmeli olarak çalıştığı süre boyunca sadece eş durumu tayini yapabilir diğer tayinleri yapamaz.
Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçmesi sonrası, eş tayini de dahil kadronun tüm haklarından yararlanmaları için mevzuatta bir engel bulunmamaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Yani sözleşmeli personel bugün kadroya geçseler bile sözleşmeli olarak geçen süre dahil 3 yıllarını doldurduklarında aile birliğine bağlı yer değiştirme başvurusunda bulunabilecekler.
Millî Eğitim Şûrası açılış töreninde yaptığı konuşmada sözleşmeli ve kadrolu ayrımının kalkacağını, mazeret tayini haklarının kadrolularla eşitleneceğini net bir şekilde ifade etmiş, 3 Ocak 2023'te Sözleşmeliye Kadro Şöleni'nde de yine bizzat kendisi eş durumu tayin hakkı verileceğini ifade etmiş bulunmaktadır.
1 yıl dolmadan eş durumu tayini olur mu? Eşi devlet memuru olan ya da olmayan eşler de eş durumundan tayin talebinde bulunabilirler. Ancak bu tür durumlarda tayin isteyen kişiler için son iki yıllık bir süre içinde en az 360 prim gün sayısının doldurmuş olması şartı vardır.
Sözleşmeli personelin tayin talebinde bulunabileceği durumlar kanunda tahdidi (sınırlayıcı) olarak sayılmıştır. Bu durumlar; becayiş yoluyla, eş durumu, sağlık, Şehit eş, can güvenliği, eşin vefatı ve son olarak talep üzerine tayindir. Bu durumlardan biri gerçekleşmişse 4/B'li sözleşmeli personel tayin isteyebilir.
Dolayısıyla eşi SSK'lı çalışan veya kendi işini yapan bir memur da eş durumundan tayin isteme hakkına sahip. Bu durumdaki kişiler için son 2 yılda en az 360 gün prim yatırılmış olması gerekiyor. Ancak son iki yılda bir yıl prim yatırılmış eşler için memur olmasa bile tayin hakkı talep edilebiliyor.
MEB yayımladığı il içi ve illerarası yer değiştirme duyurularında " zorunlu hizmet yükümlüsü olanlardan, zorunlu hizmet kurumlarında çalışmakta iken 18.06.2023'de muaf olanlarda 3 yıllık çalışma süresi aranmayacağı" yer aldı.
B-İL DIŞI YER DEĞİŞTİRMELER
Sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmakta iken öğretmen kadrosuna atananlardan, 30 Eylül 2023 tarihi itibarıyla görev yaptıkları ilde 3 yıllık çalışma süresini doldurmuş durumda olanlar, il dışı yer yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir.
Ek Madde 3 -Sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapılamaz.
Yine bu maddeye göre sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapamayacağı belirtilmiştir. Buna göre bir kurumda göreve başlayan sözleşmeli personelin kurumlar arası nakil imkanının olmadığını bilmesi ve ona göre tercihte bulunması gerekmektedir.
Tayin için geçerli mazeret durumlarından herhangi birisine sahip olunmadiginda ise tayin için beklenmesi gereken süre kanun ile 3 yıl olarak belirlenmiştir. Fakat doğu illerine atanan yeni memur adayları 3. derece olarak belirlenmiş illerde 2 yıl hizmet süresi sonunda tayin isteğinde bulunabilirler.
28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli personel kapsamında çalışanlar memur kadrosuna geçebilecek. Devlet Memurları Kanunu'na göre 4B kapsamında sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanlardan bazıları pozisyonlarının vizeli olduğu teşkilat ve birime, bazıları ise Cumhurbaşkanınca belirlenen memur kadrolarına alınacak.
Kamu hizmetlerinde aksama yaşanmaması için kadroya geçecek mahalli idareler personeli, yalnızca mahalli idareler arasında nakil yapabilecek. Diğer sözleşmeli personel ise sözleşmeli statüdeki sürelere dahil 4 yıllık hizmetini doldurduktan sonra nakil hakkına sahip olabilecek.
Kadrolu tüm devlet memurları yukarıdaki şartları taşıdığında tayin isteyebilir. Sözleşmeli devlet memuru 3+1 yıl çalıştığı zaman isteğe bağlı tayinlerde bulunabilir.
İdareler, il gruplarından oluşan görev bölgeleri ve bu bölgeler için üç yıldan başlamak üzere farklı hizmet süreleri belirleyebilir." hükümlerine göre sözleşmeli personelin il içi ve il dışında 3 yıl şartına bağlı olarak yer değiştirme hakkı vardır.
Yönetmeliğe göre öğretmenlerin il dışı yer değiştirmeye başvurabilmesi için bulunduğu ilde 3 yıl çalışması gerekmektedir.
Devlet memurları kanunu, kamu personeli olan eşin atama istediği yerde uygun kadro veya görev bulunmaması nedenleri ile atama yapılmadığında, ataması yapılmayan eşe eşinin görev süresi boyunca izin verilmesine de hükmetmektedir.
ADAY MEMUR TAYİN İSTEYEBİLİR Mİ? 657 sayılı Kanunu'nun 54'üncü maddesinde “ Aday olarak atanmış devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz" ifadeleri yer almaktadır.
*Eş durumundan tayin isteyebilir miyim? -Aday öğretmenler asıl görev yapacakları eğitim kurumlarında bir yıllık görev süresini doldurmaları koşuluyla Bakanlığımızın özre bağlı yer değiştirme dönemlerinde yaptığı duyuruları takip ederek aile birliği mazeretine bağlı olarak yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.
Eş durumundan tayin hakkı sadece memur çiftler için geçerli değil. Şart kaldırıldı, artık eşi memur olmayan da 'eş durumundan tayin' isteyebilir. Ancak bu durumdaki kişiler için son iki yılda en az 360 gün prim şartı aranıyor. Aile birliğinin sürdürülebilmesi için memurlarda eş durumundan tayin hakkı söz konusudur.
Ek Madde 3 – (Ek: 2/3/2009-2009/14799) Sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri