Odun külünün toprağa potasyum sağlamada yararlı olduğunu duymuşsunuzdur. Kül, özellikle de meşe ve zeytin külü aynı zamanda zararlılara karşı da kalkan görevini görüyor, çoğu zararlıyı bitkiden uzak tutuyor.Böylece doğada başka canlıya zarar vermeden bitkilerinizi sağlıklı bir şeklide yetiştirebiliyorsunuz.
· Saksı çiçekleriniz için özellikle sigara külleri oldukça faydalıdır. Sigara külleri saksı çiçeklerindeki kurt veya böcek gibi zararlıları anında uzaklaştırır. Bunun yanı sıra şömine veya barbekü küllerini de bu şekilde kullanabilirsiniz. Kül özellikle gübre olarak kullanıldığı zaman çok faydalıdır.
Külü, gübre olarak kullanmayı bilmek artıklarınızı geri dönüştürerek harika bir bahçe yetiştirmenize olanak sağlar. Odun küllerini ilkbaharın başlangıcında, toprak kuruyken ve bitki aktif olarak büyümeye başlamamışken toprak besini olarak kullanın. Neredeyse bütün bitkiler odun külündeki potasyumdan yararlanabilirler.
Bahçede Gübre
Odun külünde, bir ağaç kütüğünün en derinlerindeki minerallerin izleri bulunmaktadır ve bunlar bitkilerin sağlığı için gerekli yapı taşlarıdır. İçinde karbon ya da azot bulunmamaktadır, bunu halihazırda komposttan bitkiler almaktadırlar.
Ağaç ve bitkilere sonbahar ve kış ayları içinde kullanılması önerilir. Ağaçlara bir teneke kül toprak yüzeyine serpilir ve bel yardımıyla toprağa karıştırılır. Salon saksı bitkileri için, 30 cm çapındaki saksılara 3 yemek kaşığı kül bitki toprağına karıştırılır. Yılda en az 2 kez önerilir.
İlgili 22 soru bulundu
Soba külü bitkilerin tabanlarına bir örtü gibi serpildiğinde de işe yarar. Bitkilerin büyüme süreçlerinde etraftaki yabani otların ortaya çıkmasını veya büyümesini engeller. Aynı zamanda sümüklü böceklere kuruma tehlikesi yaşatarak bitkilerinizden uzak durmalarını sağlar.
Toprak ilahlaştırıcı olarak kül kullanımı toprak dokusunu ve su tutma kapasini düzeltebilir, toprak pH'ını artırabilir ve toprak verimliliğini zenginleştirebilir. Bununla birlikte uçucu külün kimyasal özellikleri toprakta elementel dengesizlik, toprağın sıkışması çimentolaşma gibi sorunlar yaratır.
Odun külü domateste çiçek ucu çürümesini engeller. Meyve üzerinde siyah lekeleti önler ve bitkinin mineral ihtiyacını karşılar.Beğendiyseniz abone olmayı unu...
Eğer küllerinizi bahçenize serpmeye karar verdiyseniz rüzgarın az olduğu bir günü bekleyin. Külleri bahçenize yaydıktan sonra hafifçe sulamayı ihmal etmeyin. Sulama hem küllerin yerleşmelerini sağlayacak hem de rüzgar çıktığında uçmalarını engelleyecektir.
Kül Suyunun Kullanım Alanları
Aktardığımız kül suyunu çamaşır ve bulaşık makinelerinde ve diğer temizlik işlerimizde güvenle kullanabilirsiniz.
"Kül zeytinin acısını almayı ve tatlanmasını sağlıyor"
İçlerinden ezik olmayan, çürüğü veya yarası olmayanları ayrı bir yerde biriktiririz. Sonra da odun ateşiyle pişirdiğimiz yemeklerden kalan küllerden bir miktar alıp zeytini külle karıştırıyoruz.
Hamur işlerinin vazgeçilmezi kuru mayadır. Çiçek ve bitkilerin kısa zaman içinde sağlıklı ve canlı görünmesine yardım eder. Bu durum için tek yapmanız gereken; üç litre suya bir yemek kaşığı kadar kuru maya ekleyerek harmanlamak ve üretilen suyla çiçekleri sulamak.
Çiçek coşturan, bitkilerin ihtiyacı olan bitki besini takviyesini sağlayan gübredir. Günümüzde çiçekçilerde paketlenmiş, kullanıma hazır olarak satılan gübreler bulmak mümkün. Ancak dilerseniz evdeki besinleri de çiçek coşturan olarak kullanabilirsiniz.
Meyve ve domates gövde hastalıkları arasında sayılan bu hastalık için etkin bir kimyasal mücadele yöntemi bulunmuyor. Temiz tohum kullanımı, seraların havalandırılması, hasta ekinleri imha edilmesi, ekim nöbeti yapılması önleme için tavsiye ediliyor.
Domatesi Ekmeden Önce: Büyüme zamanı boyunca domatesin toprağı besin açısından zengin olmalıdır. Bu nedenle kompost, sıcaklık hala düşükken ekimden önce toprakla karıştırılmalıdır. Transplantasyon Sonrası: En güvenli çözüm, ekimden üç veya dört hafta sonra bitki toprağa alıştığında dengeli gübre kullanmaktır.
Düşük ışıklanmada şiddetli meyve dökümleri görülmektedir. Domates çiçek tozları, 10-15 °C arasında sağlıklı şekilde çimlenerek döllenme yapabilmekte, daha düşük sıcaklıklarda meyve tutumu azalmaktadır. Derin, geçirgen ve su tutma özelliği iyi, humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları sever.
Odun külü potasyum bakımından organik bir gübre olur ayrıca doğal bir zararlı kovucudur.
Kül sabunu yararları içinse saçtan cilde pek çok detaydan söz edebiliriz. Saçları temizlemek için kullanılabilecek en doğal üründür. Saçları daha parlak ve canlı tutar. Saçların keçelenmesini önler ve olası karmaşıklığı engeller.
Külde çok görülen elementler bitkiye mutlak gerekli olan elementlerdir. Mutlak gerekli elementler fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, mangan, molibden, bor, bakır, çinko, klor ve sodyum olmak üzere 13 adettir.
Odun külünün toprağa potasyum sağlamada yararlı olduğunu duymuşsunuzdur. Kül, özellikle de meşe ve zeytin külü aynı zamanda zararlılara karşı da kalkan görevini görüyor, çoğu zararlıyı bitkiden uzak tutuyor.Böylece doğada başka canlıya zarar vermeden bitkilerinizi sağlıklı bir şeklide yetiştirebiliyorsunuz.
Deneme sonuçları, kömür külünün %5 ve altı değerlerde toprağa karıştırılarak kullanılmasıyla azot, organik madde, bitkiye yarayışlı potasyum, bakır, mangan, demir, kalsiyum, çinko, magnezyum gibi bitki besin elementlerince toprağı zenginleştirdiğini göstermiştir.
Ülkemizde özellikle kömür kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan atık miktarı oldukça fazladır. Oluşan atıklar genellikle kömürün yakıldığı termik santrallerden su ile taşınarak kül depolama sahalarında depolanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri