1- De ki: O Allah birdir. 2- Allah samed (her şey O'na muhtaç, O kimseye muhtaç değil)'dir. 3- O doğurmamıştır ve doğurulmamıştır. 4- Ve hiçbir şey O'nun dengi değildir.
İhlas Suresi beş vakit namazlarda ve günlük dualarda sıklıkla okunan sureler arasında yer alır. Hz. Allah'ın hiçbir şeye muhtaç olmadığı ve şükrün tek sahibi olduğunu müminlere hatırlatan bu sureyi okumak oldukça faziletlidir. Müminlerin imanını kuvvetlendirir.
İhlas Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 112. suresidir ve sadece dört ayetten oluşmaktadır. . İhlas suresi okunuşu, “Kul hüvellâhü ehad” şeklinde başlar. İhlas Suresi, İslam inancında Allah'ın birliğini ve tekliğini vurgulayan kısa ama öz bir suredir.
İhlas Suresi, Kur'an-ı Kerim'de yer alan yüz on ikinci suredir. "Kul hüvallahü ahad" sözleriyle başlarken, aynı zamanda bu isimle de bilinir. İhlas-ı Şerif olarak da adlandırılan İhlas Suresi, tevhid inancını tam anlamıyla yansıtmaktadır.
İhlas suresi eğer ezberden okunacak ise kişilerin namaz abdesti almasına gerek yoktur. Ancak bu sureler Kur'an'dan okunacaksa kişinin abdest alması gerekmektedir. Gusül abdesti olmayan kişilerin sureleri ezberden de okuması doğru değildir. Bu nedenle gusül alındıktan sonra okunması gerekir.
İlgili 29 soru bulundu
Arefe günü bin İhlas Suresi okurken abdestli olmalı ve her bir İhlas Suresini okumaya başlarken Besmele ile başlamaya dikkat etmek gerekir.
İnne şanieke hüvel'ebter. “Ey Muhammed!” Doğrusu sana pek çok nimet vermişizdir. Öyleyse Rabbin için namaz kıl, kurban kes. Doğrusu adı, sanı ortadan kalkacak olan, sana kin tutan kimsedir.
Bu kelime ilk kez 14. yüzyılda, Aydınoğulları Beyliğinde kullanılmıştır. Bu tarihten itibaren önce Anadolu'da sonra İslam coğrafyasında yaygınlaşan Ahad ismi, İslami kaynakların bazılarında "Ehad" şeklinde geçer. İki kelime aynı anlama gelse de sadece Ahad, isim olarak kullanılır.
Bilindiği üzere İhlas-ı Şerifin hatmi, onu 1.000 kere okumaktır. Hatmin sonunda Aşr-ı şerif okumak da, hatm-i şerif-i Kur'an-ı Kerim'le bağlamak ve teberrük içindir.
İHLAS SURESİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR? Sabah namazından sonra kalkmadan 100 defa okuyanın günahları bağışlanır. 100 defa okuyana ALLAH her harf başına 10 sevap yazar. Onun 10 günahını siler.
İhlas suresinin faziletleri arasında kısa bir sure olmasının yanında kolay ezberlenebilen ve her türlü istek ve dilek için okunabilen bir suredir.
“Bir, yegâne, bir tek” anlamına gelen ahadın, vahd (الوحد) veya vahde (الوحدة) kökünden türetilen vahad kelimesindeki vav harfinin hemzeye çevrilmesiyle ortaya çıkmış bir isim olduğu kabul edilir.
İhlas suresi gün içerisinde okumanı bir sayısı bulunmamakla beraber İhlas suresini günde 10 kez okuyan kişilerin cennette bir köşk sahibi olacağı bildirilmektedir. İhlas suresini günde 50 kez okuyan kişi için 50 yıllık günahının affolunacağı bildirilmektedir.
"Arefe Günü 1000 İhlâs okuyanın bütün günahları af olur ve duâsı kabul olur." (Hepsini Besmele ile okumalıdır.) "Arefe gecesi ibâdet edenler, Cehennemden azat olur."
Zeytin ağacı, Kuran-ı Kerim'de geçmesi vesilesiyle kutsal sayılır. Zeytin ağacı yapraklarına 41 kere İhlas suresi okumanın faziletli olduğuna inanılır. Şüphesiz ki gönülden okunan her dua ve sure, birbirinden faziletli kapıları açar. Allah'ın huzuruna el açıp dua etmek dilek ve isteklerin kabul olmasının temel yoludur.
Fil suresini bilmeyenler için ihlas suresi de namazda okunan bir diğer suredir. Ayrıca namazda okuduğumuz bir diğer sure ise Kureyş suresidir. Kureyş suresinden sonra okunacak bir diğer sure ise Maun suresidir.
Vahid kelimesinden türetilmiş olan Ehad, bir ve tek anlamına gelir. Ehadiyet kavramı ise din kültüründe ve tasavvufta önemli bir yer tutar. Esmaül Hüsna'daki 99 isimden biri olan El Ehad esması, Allah'ın bir ve tek olması demektir.
Haber, bir şey veya mesele ile alakalı olarak nakledilen bilgidir. Âhâd haber, hadîs ilminde genel olarak Hz. Peygamber'in kavlî, fiilî ve takrîrî sünnetlerinin sözle ifadesi demek olan "hadîs" kelimesinin eş anlamlısı olarak kullanılır.
Fesalli Rabbike Venhar, cümlesi Kevser Suresinin 2. ayetinde geçer. Bu cümle Rabbin için kurban kes ve salat et anlamına gelir. Bazı tefsirlerde ise Fesalli Rabbike Venhar cümlesi, ''namaz kılarken yüzünü kıbleye dön ve öyle secde et'' şeklinde yorumlanmıştır.
Faziletli surelerden olduğu bilinen Kevser sık okunması alim ve ulemalar tarafından tavsiye edilen sureler arasındandır. Bu nedenle sure ile ilgili olarak abdestsiz okunabilir mi konusu merak edilmektedir. Kevser suresini ezberlemiş kişilerin ezberden abdestsiz olarak okumasında bir sakınca yoktur.
Kevser Suresi, hemen her derde deva ve her sıkıntıya çözüm olabilecek bir suredir. Sureyi gün içerisinde Allah'ın sevgisini kazanmak ve sevap kazanmak içinde okumak gerekir. Ayrıca kötülüklerden ve düşmanların şerrinden korunmak için okunabilir. Bir diğer fazileti de bereket ve bolluk getirmesidir.
"Arefe Günü oruç tutanların, iki senelik günahları af olur. Biri geçmiş senenin, diğeri gelecek senenin günahıdır." "Arefe Günü 1000 İhlâs okuyanın bütün günahları af olur ve duâsı kabul olur." (Hepsini Besmele ile okumalıdır.)
Tevbe Suresi'nin başında besmele bulunmaması hakkında İslam bilimcileri iddialar öne sürmüşlerdir. Ali'nin bir rivayetine dayandırılan iddiaya göre surenin yaptıkları antlaşmaları bozan paganlara bir uyarı niteliği taşımasından dolayı başına besmele yazılmamıştır.
"Herkes ölmeden önce kendi ruhu için 70 bin ihlas-ı Şerif suresi okuyup hazır etsin.
AREFE GÜNÜ 1000 İHLAS OKUMAK
Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde buyurulduğu üzere, arefe günü 1000 ihlas okumanın faziletinin çok büyük olduğunu inanılır. Hz. Muhammed (s.a.v.) hadisi; "En hayırlı, kabulü şayan olan yakarış, Arefe Günü meydana getirilen duadır" buyurulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri