İşlemden yaklaşık 2 gün önce yumuşak gıda diyetine geçilir. Yumuşak yiyeceklere örnek olarak da omlet, smoothieler, sebze püreleri ve çorbalar verilebilir. Kolonoskopi öncesi beslenme için hangi çorbalar içilebilir? Daha çok tarhana ve mercimek çorbası gibi çorbalar uygundur.
Kolonoskopi işleminden 48 saat önce yumuşak gıda diyetine başlanmalıdır. Bu süreçte omlet, sebze püresi, çorba, smoothie gibi yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi önerilir.
Kolonoskopiden bir gün öncesine kadar; yumurta, yoğurt, peynir, sakatat hariç kırmızı veya beyaz et, balık tüketilebilir. Kolonoskopiden bir gün önce: Katı yiyecekler tüketilmemelidir. Bunun yerine su, çay, meyve suyu tüketilebilir. Kolonoskopiden bir gün önce bir veya iki kez yoğurt tüketilebilir.
İŞLEM ÖNCESİ
İşleme 24-8 saat kala sadece berrak, açık renkte meyve suyu, tanesiz komposto, çay, et ve tavuk suyu (tavuk eti, muz ve patates artık yenmez) tüketilebilir.
İlgili 19 soru bulundu
*24 saat öncesinden tüm katı gıdalar kesilmeli,çay,tanesiz çorba,meyve suyu,tanesiz komposto (mercimek çorbası,tarhana çorbası,kayısı-şeftali suyu,un ve posa içeren sıvılar hariç),ıhlamur, elma suyu ve en az 4 litre su tüketilmelidir.
Kolonoskopi Hazırlığı yazımda da bahsettiğim üzere kolonoskopi işlemi öncesi sıvı gıdalarla beslenmek gerekiyor. Ancak her sıvı gıdayı tüketemiyorsunuz, bu sıvı gıdalar aşağıdaki özellikleri sağlamalı: Renksiz olacak. (Salça, domates, baharat gibi renk verici birşey bulunmayacak)
İşlemden 3 gün önce başlayarak ağır, hazmı zor kızarmış gıdalar ve posalı yiyecekler ( sebze, meyve, salatalık, domates, zeytin vb) tüketmeyiniz. Sulu yumuşak gıdalar tüketip, bol su ve meyve suyu içmeye başlayınız.
Kırmızı et, süt ve süt ürünleri, beyaz et ve yumurta bol protein içermesi nedeniyle besleyicidir. Tamamına yakını emilir ve posa bırakmaz bu nedenle serbestçe tüketilebilir. Bunun yanında bol posa bırakan sebze, meyve, kuruyemiş, baklagiller ve ekmek tüketmek uygun olmayacaktır.
Mercimek Çorbası
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Örneğin pırasa, bal kabağı ve kemik suyu ile hazırlayacağınız bir çorba, içerisindeki yoğun prebiyotik lif yapısı nedeniyle bağırsakları temizleyecek ve doğru flora gelişimine yardımcı olacaktır.
En fazla önerdiği tarifler ise brokoli, yulaflı ve patatesli çorbalardır. Çorba ve su diyeti ile 15 gün gibi bir sürede büyük oranda kilo verebilirsiniz. Su ve çorbanın yoğunlukta olduğu diyete çay, sebze ve salata gibi gıdalar ekleyerek diyeti yapabilirsiniz.
Bunların kolonoskopi öncesi yenmesi uygun olmaz. Kısaca kolonoskopiden önceki 3. ve 2. günde posa bırakmayan protein ağırlıklı besinler yani kırmızı et, tavuk eti, yoğurt, peynir ve yumurta yenebilir. Yağların tüketilmesi de problem oluşturmaz.
Bazı bireyler süt ve yoğurt tüketimi sonrası gaz oluşumu arttığı için sıkıntı yaşayabilmektedir. Bu yüzden bu hasta grubuna süt ve yoğurt önerilmemektedir. Normal süreçte bu gıdalarla ilgili problem yaşamıyorsanız kolonoskopi hazırlığı sürecinde de bu gıdaları tüketebilirsiniz.
Vişne, portakal, şeftali, kayısı suyu gibi diğer meyve suları, süt, yoğurt ve ayran tüketimi ise yasaktır, bunlar barsakta görüntü kirliğine sebep olurlar.
Çay, kahve, gazlı içecekler ve meşrubatların tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Posasız meyve suları ve bitki çayları da işleme 3 saat kala olan süreçte tüketilebilen içecekler arasındadır. Ancak süt ve ayrandan kesinlikle uzak durulması gerekmektedir.
İyi bir bağırsak temizliği ile değerlendirme ideal seviyede olur. İyi temizliğin kriteri, işlem öncesi tuvalete gidildiğinde temiz beyaz su geliyor olmasıdır.
Kolonoskopi işleminden sonra kahve içilir mi? Kahve, kayısı suyu, şeftali suyu, kola, gazoz, portakal suyu, greyfurt suyu, süt ya da ayran gibi içecekler içilmemeli ve yoğurt yenmemelidir.
Düşük lifli yiyeceklere tahlilden en az beş gün önce geçin. Örneğin: beyaz ekmek. makarna.
Baharatlı ve yağlı yiyecekleri bir hafta önceden azaltmak, son 48 saat içerisinde tüketmemek, Kolonoskopi hazırlık diyetinde lifli gıda tüketimine ara vermek, Düşük lifli gıdaları tercih etmek (yumurta, sebze, tavuk eti, pirinç, patates püresi)
Kolonoskopiden Önce Lavman Gerekli Mi? İşlem öncesi lavman uygulamasında oral yöntemle ilaç alınmasına gerek duyulmaz. Bunun yerine makattan verilen lavman ile gerekli temizlik işlemi uygulanır. Kolonoskopi işlemi için hastaya 2 adet lavman verilir.
İşlem sırasında net görüntü alınabilmesi için barsakların, diyet+laksatif+lavmanla temizlenmesi gerekir. Bu diyetin uygulanma sebebi budur. Kesinlikle bir zayıflama veya kilo alma diyeti değildir ! Kolonoskopi uygulamasından önce, uzmanların düzgün görüntü alabilmesi için uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri