KÜL: Gıdaların tüm organik kısımlarının yanabileceği bir sıcaklıkta yakılmasından sonra arta kalan inorganik kalıntıya denir.
Kül, yanmış organik maddelerden geri kalan atığa verilen genel isimdir. Maddeleri oluşturan yapı taşlarının yüksek ısıya maruz kalmaları sonucu oluşturdukları grimsi toz şeklinde görülen bir maddedir. Yakılan maddenin ne olduğuna bağlı olarak külün rengi, görüntüsü, kokusu değişebilir.
Külde; sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum fazla miktarda bulunurken demir, bakır, çinko, mangan, alüminyum, iyod, arsenik, fluor ve diğer iz elementler az miktarda bulunur.
Odun külünün toprağa potasyum sağlamada yararlı olduğunu duymuşsunuzdur. Kül, özellikle de meşe ve zeytin külü aynı zamanda zararlılara karşı da kalkan görevini görüyor, çoğu zararlıyı bitkiden uzak tutuyor.Böylece doğada başka canlıya zarar vermeden bitkilerinizi sağlıklı bir şeklide yetiştirebiliyorsunuz.
Psikolojik hastalıklardan iç ve deri hastalıklarına kadar birçok alanda kullanımı söz konusudur. “Gelen hasta cilt hastalıkları için gelmişse kül suda bekletildikten sonra cilde pamukla sürülür. Hasta iç hastalıkları için gelmişse kül suda bekletilir; süzüldükten sonra suyu içilir.
İlgili 24 soru bulundu
Yanardağın patlaması sonucu açığı çıkan kül bulutunun sağlıklı insanlar için zararlı olmadığı belirtiliyor. İngiliz makamları bronşit, astım gibi solunum yolu rahatsızlıkları olan kişileri ise uyararark, kül partiküllerinin bu kişileri rahatsız edebileceğini açıkladı.
Doğanın Mucizesi Kül!
Odunun yanması ile oluşan kül, ciddi bir temizlik malzemesidir. Geleneksel olarak eskiden köylüler sabunlarını yağ ile küllü suyun belirli bir ısıda karıştırılması ile elde ederlerdi. Küllü su yüzyıllarca temel temizlik malzemesi olarak kullanıldı. Halen de kullanılıyor.
Her domates ekim deliğine yaklaşık 60 ml odun külü ekleyin ve toprağa yedirin. Yukarıda belirtildiği gibi, odun külü asidik toprakları dengelemeye yardımcı olur ve arsanızda gerekirse toprak pH'ını yükseltmeye yardımcı olabilir.
Sigara külleri saksı çiçeklerindeki kurt veya böcek gibi zararlıları anında uzaklaştırır. Bunun yanı sıra şömine veya barbekü küllerini de bu şekilde kullanabilirsiniz. Kül özellikle gübre olarak kullanıldığı zaman çok faydalıdır.
Toprak ilahlaştırıcı olarak kül kullanımı toprak dokusunu ve su tutma kapasini düzeltebilir, toprak pH'ını artırabilir ve toprak verimliliğini zenginleştirebilir. Bununla birlikte uçucu külün kimyasal özellikleri toprakta elementel dengesizlik, toprağın sıkışması çimentolaşma gibi sorunlar yaratır.
Neredeyse bütün bitkiler odun külündeki potasyumdan yararlanabilirler. Küldeki diğer maddeler ise toprağa ve bitkilerin büyümesine fayda sağlar. Külleri, gübre öbeklerinin üzerine serpiştirin. Kül ile gübreleme yapılırken, organik maddelerin toprağa iyice çökmesi sağlanır.
Soba külü bitkilerin tabanlarına bir örtü gibi serpildiğinde de işe yarar. Bitkilerin büyüme süreçlerinde etraftaki yabani otların ortaya çıkmasını veya büyümesini engeller. Aynı zamanda sümüklü böceklere kuruma tehlikesi yaşatarak bitkilerinizden uzak durmalarını sağlar.
Kül sabunu yararları içinse saçtan cilde pek çok detaydan söz edebiliriz. Saçları temizlemek için kullanılabilecek en doğal üründür. Saçları daha parlak ve canlı tutar. Saçların keçelenmesini önler ve olası karmaşıklığı engeller.
Klor, kükürt, bir miktar potasyum, kalsiyum ve fosfor azalması meydana gelebilir. Kül içinde azot, karbon, oksijen ve hidrojen hiç bulunmaz. Çünkü bunlar organik kökenli maddeler olduğundan ve yakma sırasında bu organik maddelerin tamamı yandığından, kaybolur. Külde kalan maddeler onların oksitleri durumundadır.
KÜL: Gıdaların tüm organik kısımlarının yanabileceği bir sıcaklıkta yakılmasından sonra arta kalan inorganik kalıntıya denir. Gıda maddelerinde yanma işleminden sonra geriye kalan kısımda sülfatlar, fosfatlar, oksitler, klorit ve slikatlar bulunur.
Gıdalardaki kül içeriğinin analizi, organik içeriğin yakılarak inorganik mineraller bırakmasıdır. Bu, gıdalardaki minerallerin miktarını ve türünü belirlemeye yardımcı olur. Mineral miktarı gıdaların fizikokimyasal özelliklerini belirlemekte ve mikroorganizmaların büyümesini geciktirmektedir.
Toprak yemek , sigara külü yemek bu tarz şeyler demir eksikliği ve yoğun mineral azlığından kaynaklanır . Demir ve mineral eksikliği bunun sebebi . Toprak yemek , sigara külü yemek bu tarz şeyler demir eksikliği ve yoğun mineral azlığından kaynaklanır .
Ecotoxicology and Environmental Safety adlı bilimsel yayında yer alan çalışmaya göre sigara izmaritlerinin topraktaki varlığı yoncanın çimlenme başarısını yüzde 27 ve filiz boyunu da yüzde 28 oranında azaltıyor. Otların da çimlenme başarısı yüzde 10 azalırken, filiz boyları da yüzde 13 azalıyor.
ayrıca bişey olmaz. sigaranın zararı ciğere gitmesi, kalp tarafından tüm vücuda pompalanması, ve nikotinin kana karışmasından kaynaklanıyor. öbür türlü yutarsan midene gider. gene az bi zararı olur tabi.
Eğer küllerinizi bahçenize serpmeye karar verdiyseniz rüzgarın az olduğu bir günü bekleyin. Külleri bahçenize yaydıktan sonra hafifçe sulamayı ihmal etmeyin. Sulama hem küllerin yerleşmelerini sağlayacak hem de rüzgar çıktığında uçmalarını engelleyecektir.
Domatesin verimini artırmak için potasyum, magnezyum, kalsiyum ve amonyum nitrat azot içeren gübreler verilmelidir. Potasyum nitrat gübresi domateslerin iri, dolgun, sert ve renkli olmasını sağlar. Magnezyum nitrat gübresi, sebzenin azot eksiğini tamamlar.
Kül suyu, geleneksel olarak odun küllerinin süzdürülmesiyle elde edilen bir metal hidroksit veya suda yüksek oranda çözünen kostik bazik solüsyonlar içeren güçlü bir alkalidir.
Uçucu küller gibi fındık kabuğu külleri de içerdikleri yüksek miktardaki silis nedeniyle puzolanik özellik göstermekte ve bu nedenle inşaat sektöründe özellikle beton üretiminde bağlayıcı ile yer değiştirmeli olarak kullanılabilecektir.
Doç. Dr. Topaloğlu Demir, sosyal medyada uyuza karşı etkili olduğu iddia edilen çamaşır suyu, kül, sarımsak, karbonat, sirke gibi karışımların uygulanmaması gerektiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:"Uyuz tedavisinde sadece şikayetleri olan kişinin tedavisinin yeterli olmadığı unutulmamalıdır.
Cilt temizliğinde, akne ve sivilce tedavilerinde, pasif agresif gibi mental bozukluklarda özellikle eski çağlarda çokça kullanılmıştır ve kullanılmaya da devam etmektedir. Akne ve diğer cilt rahatsızlıkları için suyla seyrelterek ilgili bölgeye sürülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri