Çünkü ezanın mana ve muhtevasında tekbir, tevhid, nübüvvet ve namaz gibi dinin esasları bulunmaktadır. Çocukluğunda kulağına ezan okunmayan kimsenin kulağına daha sonra ezan okunmasının dinen bir sakıncası yoktur.
Evet, doğan çocuğun kulağına ezan okumak, bin beş yüz yıllık ümmetin uygulamalarında yer alan bir sünnettir. Hz.
Hasan'ın sağ kulağına ezân okumuş, sol kulağına da kâmet getirmiştir (Beyhakî, Şu'abü'l-îmân, 11/105-107 [8252-8255]). Dolayısıyla, çocuk dünyaya geldiğinde sağ kulağına ezân, sol kulağına kâmet okunarak isminin verilmesi sünnettir.
Hasan'ın sağ kulağına ezan okumuş, sol kulağına da kâmet getirmiştir. Dolayısıyla çocuk dünyaya geldiğinde sağ kulağına ezan, sol kulağına kâmet okunarak isminin verilmesi sünnettir. Bunu babası ya da aile büyüklerinden başka birisi de yapabilir.
Bunun için dini bilgisi olan bir yakın veya herhangi bir kimse çağrılmalıdır. Bu kimse yeni doğan çocuğun sağ kulağına ezan, sol kulağına ise kamet okur. Bunu dini bilginiz yeterli ise sizde yapabilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Rivayet gereğince bebek doğduktan en geç 1 hafta sonra kulağına isminin okunması gerekir.
Peygamber efendimi (a.s.v) en az 7 gün içerisinde, bebeğe isim verilmesi gerektiğini belirtmiştir. - Bebeğin sağ kulağına ezan, sol kulağına ise kamet okunur. Ardından sağ kulağına ismi okunur.
Kadınlar, kendilerine nikah düşen erkeklerin yanında ezan ve kamet okuyamazlar. Ancak eşinin, kardeşlerinin, babasının ve çocuklarının yanında kamet ve ezan okuyabilirler. Bu nedenle kendine nikah düşen erkeklerin olmadığı ortamlarda, ailecek namaz kılınması halinde kadınlar müzezzinlik yapabilir.
Abdestsiz kimsenin ezan okuması mekruh sayılmamışsa da taharet üzere okuması saygıya daha yakın görülmüştür. Abdestsizin okuduğu ezan, zahir rivayete göre iade olunmaz. Ancak EI-Hasen'in Ebû Hanîfe (R.A)'den yaptığı rivayete göre, iade edilir. İmam Ebû Yusuf ise, abdestsizin ikamet getirmesini mekruh saymıştır.
KULAĞA EZAN OKUMAK PEYGAMBER EFENDİMİZ'İN (SAV) SÜNNETİDİR
Dinimizce yeni doğan bir çocuğun sağ kulağına ezan sol kulağına kamet okuyarak ismini belirlemek Peygamber Efendimiz'in (SAV) sünnetidir. Kendisi bunu hem anlatmış hem de uygulamıştır.
Kulağa Ezan Okuma : Dini inançlara göre yeni doğan çocuklara göbek kesilmesi anında verilen göbek isminden sonra genellikle bir namaz vaktinde sağ kulağına Ezan-ı Muhammediyye sol kulağına da Sala okunarak esas adını kulağına üç kez söylenir.
Ebeveynlerin çocuğun ismi hususunda anlaşamamaları durumunda hakim çocuğun menfaatleri doğrultusunda gerekli kararı verecektir. Ancak çocuğa milli kültüre, örf ve âdete aykırı isim konulamaz. Türk Medeni Kanunu'nun 339/5 maddesine göre çocuğun adını ana ve babası koyar.
Abdestli olarak kıbleye döner ve ayakta sağ kulağına ezân ve sol kulağına ikâmet okur. İsmi üç kere tekrar etmek iyi olur. Bu arada çocuğun ağzına bir tatlı sürmek iyi olur.
Ezanı dinleyip ezan bittikten sonra namaz kılmak en güzeli ve doğru olanıdır. Ancak ezan okunduğu an vakit girmiş sayılır ve kılınan namaz kabul olunur. Vakit girdikten sonra ezan okunmadan ya da ezan okunurken kılınan namaz geçerlidir.
Abdullah bin Mes ud un rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Peygamberimizin ilk müezzin Hz. Bilal e (ra): İki parmağını kulaklarına koy, bu sesin için daha yüksek (olacak) tır buyurmuş. Bu nedenle ezan okurken şehadet parmaklarının uçlarını kulak deliklerine koymak sünnet olmuştur.
Emrin hükmü, ister farz olsun ister sünnet olsun, ezanı duyan her Müslüman namaz kılma gibi bir mazereti yoksa müezzine katılır ve ezanın bitiminde ezan duasını okur. Dolayısıyla ezan okunurken Kur'an okunmaz, vaaz edilmez, selâm verilip alınmaz, konuşulmaz, müzik çalınmaz.
Yedi yaşından büyük çocuk, ezan okuyabilir, kamet getirebilir ve onunla cemaat olup namaz kılınır.
Cevap: Farz namazlar için şer'an belirlenmiş olan ezanda önceden kaydedilmiş ses kaydından ezan okunması yeterli değildir. Bilakis vacip olan müezzinin namaz için ezanı bizzat kendisinin okumasıdır. Çünkü Hz. Peygamber'in (s.a.v.) ezan okumakla ilgili emri sabittir.
Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir. Guslün bir namaz vaktinden daha fazla süreyle ertelenmesi günahtır. Çünkü geciktirilirse namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 372).
Şayet memleketinizde müezzinler saat ve takvim değil de fecrin doğuşuna itimat ediyorlarsa ezan okunduğunda cinsel ilişkiyi hemen kesmek gerekir. Kesmediği takdirde orucu bozulur kaza ve kefaret gerekir. Şayet cinsel ilişkiyi keser vajina dışında boşalma olsa bile orucu bozulur ve kaza gerekir.
Evde veya kırda tek başına kılınacak farz namazlar için hem ezan, hem de ikâmet getirilmesi daha faziletlidir. Fakat ezan terk edilebilir, sadece ikamet de yeterlidir. İkâmetin terkiyle sadece ezan okunması ise mekruhtur.
a) Kendi başlarına namaz kılacak erkekler, ezan okurlar, kâmet getirirler. Kadınlar ise ezan okumaz ve kâmet getirmezler. b) İftitah (başlangıç) tekbirini alırken elleri kaldırmak sünnettir.
İbn-i Hazm -Allah ona rahmet etsin- şöyle demiştir: "Çocuğa doğduğu günde isim verilir. İsim verme, yedinci güne ertelenirse güzel olur."
Eshab-ı kiram, çocuklarına isimlerini Peygamber efendimize verdirmeyi tercih etmişlerdir. Çocuğa ad koyarken, çocuğun babası, dedesi veya en yaşlı, ilmi en çok olan, çocuğu kucağına alır, abdestli olarak kıbleye döner ve ayakta sağ kulağına ezan, sol kulağına ikamet okur. İsmi üç kere tekrar etmek iyi olur.
Fakat her şeye rağmen bu isimden memnuniyetsizlik duyuluyorsa yeni bir isim alınabilir. Bunun için ezan okumak, kurban kesmek vs. gibi herhangi bir merasim düzenlemeye gerek yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri