Kanat yapısı deri görünümünde ve kahverengidir. Kulağa kaçan dış ortamda her yerde görülebilir. Ev içlerine en çok açık kapı ve pencerelerin boşluklarından girer. Gece insanlar uyurken kulak ve burundan içeri giren kulağa kaçan böceği, insanların kulak zarını patlatır.
Kulağakaçanlar evlere girmek için çatlakları, boşlukları ve delikleri kullanırlar. Özellikle eski pencere kenarları, yıpranmış kapılar gibi evinizle dış dünyayı bağlayan tüm girişlerden içeri girebilirler. Aynı zamanda eve almak için taşıdığınız eşyaları da kullanabilirler.
Taşların altında, ağaç yarıklarında, toprak içerisinde ve yaprakların altında bulunabilirler. Genellikle nemli yerleri tercih ederler.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Birgül Tuhanioğlu, kulağa girebilecek çok sayıda böcek olduğunu, bunlardan en yaygın olanların sivrisinek, tatarcık, kelebek, karınca ve pire olduğunu, özellikle boyutları büyük böceklerin bazen kulakta sıkışıp dışarı çıkamadıklarını ifade etti.
Kulağakaçan böceklerinin insanların kulağına girip, beynine doğru yolculuğa çıktığı büyük bir yalandır. Haşerelerle ilgili doğru bilinen yanlışların başında yer alan bu bilgi, eski ve asılsız bir inanıştan kaynaklanır.
İlgili 18 soru bulundu
Kulağa böcek kaçması durumunda sağlık kuruluşuna ulaşılamayacak durumlarda, kulak zarı delik değilse zeytinyağı, sıvı vazelin veya sıvı gliserin dökerek böceği çıkartmak denenebilir. Pillerin oluşturduğu doku hasarı olan hastalarda hasarı arttıracağı için dış kulak yolu yıkama işleminden kaçınılır.
Kulağakaçan (Forficula auricularia), eklembacaklıların deri kanatlılar (Dermaptera) takımından hepçil (otçul ve etçil) bir haşere türüdür.Bir çift kısçaçlara sahip olan bu böcekler Kıskaç Böceği olarak ta bilinmektedir.Erkeklerinin kıskaçları birbirine paralel yay gibi, dişilerinin ise yine birbirine paralel düz ...
** Kulağa sinek kaçmalarında öncelikle kulağa alkol damlatılır. Daha sonra yıkama veya aletler ile çıkarılır. ** Kulağa büyük böcek kaçması durumunda, kulak kanalı yağlı bir maddeyle doldurularak böceğin 5-10 dakikada ölmesi sağlanır, daha sonra yıkama veya aletler ile çıkarılır.
Çoğu zaman böcek alerjisi olan insanlarda, kulağakaçan ısırıkları da aynı reaksiyonları gösterir. Hakkındaki birçok yalan ve dedikoduya rağmen, insanlara en zararsız böceklerden biridir.
Bu nedenle, ev veya işyeri etrafında, taş yığınları veya bitki kümeleri varsa, bunların temizlenmesi yerinde olacaktır. Kulağakaçan böceği, insana dış fiziki yapısına zarar vermeyen, bir başka deyişle sokma veya ısırma huyu olmayan bir canlıdır.
Kulağa böcek kaçması durumunda sağlık kuruluşuna ulaşılamayacak durumlarda, kulak zarı delik değilse zeytinyağı, sıvı vazelin veya sıvı gliserin dökerek böceği çıkartmak denenebilir. Pillerin oluşturduğu doku hasarı olan hastalarda hasarı arttıracağı için dış kulak yolu yıkama işleminden kaçınılır.
Teneke kutuların içini boşaltın ve yerine 1.25 cm'yi dolduracak kadar sebze yağı koyun. Bu tenekeler kulağakaçan böceklerini kendilerine çeker. Neler olacağını bilmeden tenekelerin içine düşen kulağakaçanlar tekrar yukarı tırmanamazlar. Böylece bu tenekeler onlara mezar olur.
nimfleri kayısı, çilek gibi bitkilerin yaprak, çiçek ve meyvelerinde beslenmektedir. Tanımı ve yaşayışı: F. auricularia, hem etçil hem de otçul (omnivor) olarak beslenen bir böcek türüdür.
Kulakta şiddetli ağrı, kaşıntı, yanma hissi, çınlama, kanama görülebilir. Diğer taraftan yabancı cisimlerin bizzat kendileri veya çıkarılmaları için yapılan dikkatsizce müdahaleler, dış kulak yolunda kızarıklık, yara ve abselere hatta bazen kulak zarı delinmelerine veya orta kulak iltihaplarına sebep olabilirler.
Halk arasında kulağakaçan böceği kulaktan girer beyine kadar ulaşır diye bir inanış vardır. Bu inanış tamamen yanlıştır. Kulağakaçan böceği insanların kulağından girerek hiçbir organa girmez ve ya ulaşmaz. Kulağakaçan böcekleri özellikle bitki türleri arasında yaşamaktadırlar.
Genel olarak kırmızımsı kahverengi renkleri ve uzun, yassı, oval biçimli gövdeleriyle tanınırlar. Gece organizmaları olarak, yatak böcekleri, yiyecek aramak için gece saatlerinde aktif olurlar. Sivrisinekler gibi, hayvan veya insan kanında gelişirler.
Hamam böcekleri ise kulağınızdan içeriye girip sıkışıp kalma eğilimindedir ve ön ayakları ile kulak zarını kaşırlar" dedi. Bir üniversitede öğretim görevlisi ve omurgasız hayvan uzmanı olan Michael Sweet, Daily Star'a "Bu canlılar sıcak yerleri sever ve gündüzleri saklanırlar.
Şaşoğlu, aynı zamanda kulak içerisindeki kelebek, sinek, oyun hamuru, kulak içinde adeta bir kum ocağı gibi görünen deniz kumu ve karıncayı görüntüledi. Kulağa yabancı cisim kaçmasının kulakta ciddi hasarlara neden olacağını söyleyen Şaşoğlu, “Kulakta yabancı cisimleri ikiye ayırmak lazım. Canlı ve cansız olarak.
Ilık su ve sabun ile bu bölgeyi temizlemeniz yeterlidir. Böcek ısırığı olan bölgede şişlik oluştuysa soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Bu hem ağrıyı hem de kaşıntıyı geçici olarak dindirmeye yardımcı olur. Ancak kaşıntı geçene kadar ısırık olan bölgeyi kaşımamaya dikkat etmelisiniz.
Bu, zor bir durum gibi görünse de kulağa girebilecek çok sayıda böcek vardır. Bunlardan en yaygınları sivrisinek, tatarcık, kelebekler, pireler, böcekler ve sineklerdir. Böcekler kulakta sıkışabilir ve dışarı çıkamazlar. Büyük böceklerin kulaktaki durumu daha da zordur, geriye dönemezler.
Kulağın içine su akıtılmaz (cisim kulak içinde ise şişebilir, çıkarması daha da zorlaşabilir). Kulağa böcek kaçması durumunda kulak deliği önüne ışık tutmak yararlı olabilir.
Kulağakaçanlar, bahçe veya evin rutubetli köşeleri gibi nemli ortamlarda büyürler. Doğal veya kimyasal yöntemler fark etmeksizin bu haşerelerle doğrudan mücadale et, bahçende ve evinde barınmalarına izin verme.
Banyo yaparken ya da yüzerken dikkatsiz bazı hamleler sonucunda kulağa su kaçabilir. Kulağa su kaçtığı vakit su çıkarılmazsa, ilerleyen vakitte kulakta ağrı, uğultu ve enfeksiyona sebep olabilmektedir.
Sıcak ve uzun süreli bir duş alırken buharı iyice soluyun ve suyun dışarı çıkması için başınızı tıkalı olan kulağınızın yönünde yana yatırın. Su kaçan kulağınıza kulak pamuğu, parmağınız ya da herhangi başka bir cisim sokmayın. Zira kulağınıza bir şeyler soktuğunuzda bu suyu daha da ileriye itmiş olursunuz.
Burunda olduğu gibi küre şeklinde yabancı cisimlerin arkasına küretle girip dış kulak yoluna sıkıştırarak öne doğru çekilip çıkartılmalıdır. Diğer köşeli, düz veya tutulabilir yabancı cisimler pensetler veya alligatör adı verilen minik forsepslerle tutularak çıkarılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri