Kulağakaçan (Forficula auricularia), eklembacaklıların deri kanatlılar (Dermaptera) takımından hepçil (otçul ve etçil) bir haşere türüdür.Bir çift kısçaçlara sahip olan bu böcekler Kıskaç Böceği olarak ta bilinmektedir.Erkeklerinin kıskaçları birbirine paralel yay gibi, dişilerinin ise yine birbirine paralel düz ...
Adlarının aksine "kulağa kaçmazlar" ve zararsızdırlar.
Kulağa böcek kaçması durumunda sağlık kuruluşuna ulaşılamayacak durumlarda, kulak zarı delik değilse zeytinyağı, sıvı vazelin veya sıvı gliserin dökerek böceği çıkartmak denenebilir.
Halk arasında kulağakaçan böceği kulaktan girer beyine kadar ulaşır diye bir inanış vardır. Bu inanış tamamen yanlıştır. Kulağakaçan böceği insanların kulağından girerek hiçbir organa girmez ve ya ulaşmaz. Kulağakaçan böcekleri özellikle bitki türleri arasında yaşamaktadırlar.
Kulağakaçanları çabucak yok etmek için alkol bazlı böcek ilacı hazırla. Sprey şişesine eşit miktarda su ve izopropil alkol koy. Kulağakaçanları görür görmez üzerlerine sık. Alkol kulağakaçanın sert kabuğuna nüfuz ederek ve onu anında öldürür.
İlgili 21 soru bulundu
Ev içlerine en çok açık kapı ve pencerelerin boşluklarından girer. Gece insanlar uyurken kulak ve burundan içeri giren kulağa kaçan böceği, insanların kulak zarını patlatır. Bu nedenle bu böceğe kulağa kaçan böceği denir.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Birgül Tuhanioğlu, kulağa girebilecek çok sayıda böcek olduğunu, bunlardan en yaygın olanların sivrisinek, tatarcık, kelebek, karınca ve pire olduğunu, özellikle boyutları büyük böceklerin bazen kulakta sıkışıp dışarı çıkamadıklarını ifade etti.
Banyo yaparken ya da yüzerken dikkatsiz bazı hamleler sonucunda kulağa su kaçabilir. Kulağa su kaçtığı vakit su çıkarılmazsa, ilerleyen vakitte kulakta ağrı, uğultu ve enfeksiyona sebep olabilmektedir.
Kulağa su kaçması durumunda kulak kanalında çene kemiği ve boğaza kadar uzanan bir gıdıklama hissi görülebilir. Ayrıca duyma yetisi de etkilenir ve sesle yalnızca boğuk bir şekilde işitilir. Genellikle su kendi kendine akarak boşalır. Fakat boşalma olmazsa dış kulak yolunda biriken su, kulak iltihabına neden olabilir.
Dış kulak yolunda biriken su eğer kendiliğinden çıkmazsa kulak iltihabına kadar giden tehlikeli bir süreci beraberinde getirebilir. Bu nedenle kulağa su kaçması durumunda eğer belirli bir müddet kulak tıkanıklığı geçmediyse mutlaka uzman bir hekime görünmeniz gerekecektir.
Bahçenizdeki veya evinizdeki kulağakaçan istilasından kesin olarak kurtulmanın sadece bir yolu var: Profesyonel bir böcek ilaçlama firması ile çalışmak. “Bayer Protection Program” üyesi olan Tekniktürk'e danışarak, kulağakaçan böceği probleminizden kesin olarak kurtulabilirsiniz.
Yani kulağakaçan böcekleri ısırmaz veya asla insanlara zarar vermez. Kulağakaçan böcekleriyle gereksiz bir yakınlaşmanın sonucunda kıskaçlarını kullanarak size zarar verebilirler ama sivrisinek veya tahtakurusu ile karşılaştırıldığı zaman solda sıfır kalır.
Nazikçe ve yavaş hareketler ile bebek yağı, mineral yağı, gliserin, bitkisel yağ ya da zeytin yağı ile kulak içini doldurun. Yağ, böceğin ölmesine ve hareketlerinin son bulmasına neden olacaktır. Yukarıda listelenen yağlardan biri yoksa, temiz su veya alkol ve su veya peroksit ve su karışımını kullanabilirsiniz.
nimfleri kayısı, çilek gibi bitkilerin yaprak, çiçek ve meyvelerinde beslenmektedir. Tanımı ve yaşayışı: F. auricularia, hem etçil hem de otçul (omnivor) olarak beslenen bir böcek türüdür.
Kulağakaçan böcekleri kişiyi ısırdıysa çok fazla telaş etmeye gerek yoktur ancak çok geçmeden muhakkak bir doktora başvurmak gerekir. İlk başlarda böcek ısırığı gibi görülen kulağakaçan böceği ısırığı sinek ısırığı gibi ayırt edilebilir. Bu nedenle fark edilmediği takdirde ciltte enfeksiyonlara neden olabilirler.
Bu durumda sıcak kompres suyun boşaltılmasına yardımcı olabilir. Kaynar olmayan fakat sıcak su ile bez ıslatılır. Su kaçan kulak tarafına doğru baş eğilir ve bez kulağın dış kısmına konur. Yaklaşık 30 saniye bekledikten sonra bir dakika ara verilerek 3-4 defa daha bu uygulama tekrarlanabilir.
Tıkalı kulağınızın üzerine yatın ve suyun dışarıya doğru akmasını sağlamaya çalışın. Yavaş bir su çıkışı olsa da fayda sağlayabilir. Bunu yaparken yastığınıza havlu örtmeyi unutmayın. Su kaçan kulağınıza saç kurutması makinesi tutun.
Kulağa su kaçması şikayetleri başlamış olur. Aslında kulağa kaçan herhangi bir su olmayabilir ya da kaçan su birkaç dakika sonra kendiliğinden çıkarabilir. Ancak, dış kulak yolunda kir var ise kulağa giren su ile birlikte bu kir şişer ve kulağı tıkar. Genel olarak bazı insanlarda dış kulak yolunda çok fazla kir oluşur.
Kulak zarı hassastır ve yırtılabilir. Delinirse veya yırtılırsa, orta kulak enfeksiyona karşı savunmasız kalır. Yırtılmış bir kulak zarı gerektiği kadar titreşemez ve sonuç olarak da geçiçi işitme sorunları görülür. Nadir durumlarda bu sorun kalıcı işitme kaybı ve kulak iltihaplanmalarına zemin hazırlayabilir.
İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde iyi bir temizleyici görevi gören zeytinyağı, kulağa damlatıldığı takdir de kulak içerisinde yer alan bakteri ve mikropları öldürüyor, iltihaplanmaları önleyerek işitme kaybı olmasının önüne geçiyor.
Kulağa kaçan su, dış kulaktaki kiri şişirip işitme kaybına sebep olduysa öncelikle dış kulak yolunun temizlenmesi gerekir. Eğer bu işlemi yapabilecek bir hekim yoksa sirke-alkol formülü uygulanabilir. Bu uygulama için yarısı sirke yarısı saf alkolden oluşan bir karışım, kulağa damlatılır. Alkol, suyun uçmasını sağlar.
Yabancı cisim kaçmış kulağa su değdirilmez. Tıbbi yardım istenir (112). Burun duvarına bastırarak kuvvetli bir nefes verme ile cismin atılması sağlanır. Çıkmazsa tıbbi yardım sağlanır(112).
Kulağa böcek kaçması durumunda sağlık kuruluşuna ulaşılamayacak durumlarda, kulak zarı delik değilse zeytinyağı, sıvı vazelin veya sıvı gliserin dökerek böceği çıkartmak denenebilir. Pillerin oluşturduğu doku hasarı olan hastalarda hasarı arttıracağı için dış kulak yolu yıkama işleminden kaçınılır.
Kulağın içine su akıtılmaz (cisim kulak içinde ise şişebilir, çıkarması daha da zorlaşabilir). Kulağa böcek kaçması durumunda kulak deliği önüne ışık tutmak yararlı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri