[1] Başına gelen bir olaydan kendine ders çıkararak onu bir tecrübe olarak hiç unutmamaya çalışmak.
bektaşiliğe giriş töreninde söylenen söz. küpe takan ya da kulağı delik olan * kişinin bektaşi yani kuruluş dönemi türkiye'sinin en etkin organizasyonuna üye olduğu düşünülürdü. tarikatten çıkarılma da kulaktaki küpenin çekilip koparılması suretiyle ilam edilirdi.
"Kulağına küpe olmak" deyimi, bu dersleri özellikle vurgulamak ve hatırlatmak için kullanılan bir ifadedir.
gözetmek, kollamak. Görme ve işitme yoluyla bilgi edinmeye çalışmak.
kulak asmamak, Önem vermemek, dinlememek, ilgilenmemek, ciddiye almamak. kulak/kulaklarını tıkamak, Duymamazlıktan gelmek, aldırmamak.
İlgili 35 soru bulundu
Kulağı delik, gelişmelerden çabuk haberi olan ve bazı bilgilere çabuk ulaşan kişi anlamına gelmektedir. TDK ise kulağı delik, olup bitenlerden çabuk haberi olan kişi veya kişiler olarak geçmektedir.
Kulağını çınlatmak deyimi, ortak tanıdıklar hakkında konuşmak, onunla ilgili anıları aktarmak ve paylaşmak anlamına gelir. Halk arasında, biri tarafından hatırlanan ya da ismi yad edilen bir kişinin kulağının çınladığına inanılır. Bu nedenle "Kulağım çınladı. Biri beni anıyor." cümlesi kurulur.
[1] Çok sinirlenmek. Kızarak ağır sözler söylemek.
Ağzını aramak deyimi kurnaz biçimde karşı kişiyi konuşturarak ondan laf almaya çalışmak anlamını taşımaktadır. Kişinin saklamış olduğu bazı gizli bilgileri ya da sırları ortaya dökmek için ağzından laf almak şekilde ifade edilir.
Deyim. [1] Önemsememek. [2] Alay etmek.
[1] Uyarmak için hafif bir ceza vermek, sözle uyarmak.
Eylem. [2] umudunu kesmek,umutsuzluğa düşmek.
Başına çorap örmek deyimi planlayarak yahut gizli bir şekilde karşısındaki kişilere zarar veren kişilerin yaptığı işler için kullanılan bir deyimdir. Başına çorap örmek deyimi sonu belirsiz işlere karıştırmak kişiyi zorlanacağı şekilde mağdur etmek anlamına gelmektedir.
- Yavuz Sultan Selim, İran'da Şah İsmail'le tebdili kıyafet satranç oynar ve şahı yener. Şah ona tokat atar. Bunu unutmamak için küpe takar. - Yavuz Sultan Selim, kendine verilen nasihatleri unutmamak için kulağına küpe takar.
I. Selim (Osmanlıca: سلطان سليم اول) veya bilinen adıyla Yavuz Sultan Selim (d. 10 Ekim 1470 – ö. 22 Eylül 1520), Osmanlı İmparatorluğu'nun 9. padişahı ve 88. İslam hâlifesidir.
Aksesuar ya da inancın bir parçası olarak kullanılan küpenin tarihi birçok kültürel değişimde olduğu gibi küpeyi de ilk önce Mısırlılarla başlatsak da İtalyan Alpler'inde bulunan ve şu an dünyanın en iyi korunmuş ve en yaşlı mumyası unvanına sahip "Ötzi/The Iceman” 5300 yıl civarındaki ömrüyle bizi bu konuda yanılttı.
Burun kıvırmak, birini takdir etmemek, elde edilen bir şeyi beğenmemek ve küçümsememek anlamına gelir. Yaygın bir şekilde kullanılan Dudak Bükmek deyimi de aynı anlama gelir. Birinci Anlamı: Birinin varlığını ya da sözlerini ciddiye almamak, yeterince önemsememek. İkinci Anlamı: Herhangi bir şeye karşı hoşnutsuz olmak.
İçi içine sığmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok heyecanlanmak, coşkunluk duymak ve sevincini belli etmekten kendini alamamak.
[1] Olmuş bir işi bozmak. [2] Tamamlanmak üzere olan bir işi çeşitli sebepler öne sürerek bozmaya çalışmak.
Başının etini yemek deyimi uzun bir süre ısrar etmek, bir konuda bıktırana kadar rahatsızlık verecek derecede istemek anlamına gelmektedir. Başının etini yemek deyimi isteği olana kadar ara vermeksizin konuşarak istediğini yaptırmaya çalışma eyleminde kullanılmaktadır.
Çekinecek veya utanacak bir şeyi olmamak.
Burnundan gelmek deyimi yaptığına pişman etmek biçiminde ifade edilir. Özellikle herhangi bir karar verilip ve bu kararı uygulamaya döküldüğü zaman, bu karardan pişman olmak şeklinde anlatmak mümkün. Taşıdığı anlam ile günlük yaşamın önemli deyimleri içerisinde yer alır.
Bir kulak kirinin çınlamaya sebep olabileceği gibi, uzun süre yüksek sese maruz kalma, yabancı cisim, kulak zarında delinme, orta kulak iltihabı, orta kulakta sıvı birikmesi, iç kulak hücrelerinin zarar görmesi, orta kulakta bulunan kemiklerin ve eklemlerin sertleşmesi de çınlamaya neden olabilir.
Bu gruba dâhil ettiğimiz deyimlerin bir kısmı çok konuşmak, gerekli- gereksiz ve haddinden fazla laf etmek anlamında kullanılmaktadır: ağzı açıla mak (Özb.
Boyun kütletmek genellikle ağrısızdır ve tipik olarak ciddi bir durumun habercisi değildir. Bununla birlikte, kütletmek ağrı veya travma sonrası diğer rahatsız edici semptomlarla beraber ortaya çıkarsa boyun fıtığı gibi ciddi bir tıbbi durumu gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri