Bebeğin ilk banyosunda herhangi bir şampuan, sabun kullanmanız önerilmez. Ama daha sonrası için yenidoğan şampuanı ve yenidoğan sabunu kullanılabilir. Bu ürünler, yenidoğan bebeğin hassas cildine özel geliştirilmiş olmalıdır.
Yenidoğan bebeklerin cilt derisi, yetişkinlere göre oldukça ince ve hassas olması sebebiyle her şampuan ve sabunlar bebeklere uygun değildir. Bu yüzden anne ve babalar, bebeklerinin hijyen koşullarını sağlarken, ideal bebek banyo ve bakım ürünlerini tercih etmek durumundadır.
Bebeği yıkarken yatay pozisyonda tutmaya dikkat edilmelidir. Bebeğin kafası dik olmalı, sol el ensenin altında, kütevin içine kaymaz bir eşya koyup popoyu küvete yaslayarak yıkama yapılmalıdır. Ayrıca yenidoğan bebeğin ilk banyosu sırasında önce ön sonra arka olacak şekilde yıkama yapılabilir.
Yenidoğanlar yaz aylarında 2 güne bir yıkanmalıdır. Kış aylarında ise duruma göre 3 -4 günde bir yıkanabilir. Tabi arada kazalar olursa, kakası her tarafına bulaşırsa ya da kusarsa gibi durumlarda bu sayılar değişebilir. Yenidoğan bebeğin her banyosunda şampuan kullanmanız gerekli değildir.
Banyo suyu 36.5°C - 37°C arasında olmalı ve bebeği ön-gövde-sırt-baş sıralamasına göre yıkamak iyi bir uygulamadır. Banyo süresi 3-5 dakikayı geçmemelidir. Bebeğin banyosu, beslenmesinden yaklaşık 1 - 1.5 saat sonra yapılmalı ve bebeği rüzgar ve hava akımından korumak için oda sıcaklığı yaklaşık 26°C olmalıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Yenidoğan bebeklerin anne karnından çıktıktan sonra vücudunun üst derisinde bulunan koruyucu tabaka bir süre sonra derisinden emilecek ve bebeği hastalıklara karşı koruyacaktır. Bu yüzden bebekler doğduktan hemen sonra yıkanmamalıdır. Bebek için ilk banyo, üç dört gün sonrasında yapılabilir.
Yenidoğan bebeğe banyo yaptırırken…
Bebeklere özellikle yaz dönemlerinde her gün banyo yaptırılabilir ancak önerilen ilk 1 ay için göbek düşene kadar haftada 2-3 kez, göbek düştükten sonra her gün banyo yaptırılmasıdır.
Bebeklere, haftada bir kez banyo yaptırmak yeterli olacaktır. Ayrıca saç derisi 1 kereden fazla yıkanmamalıdır. Çünkü bebeklerin saç derisi yetişkinlerdeki gibi kısa sürede yağlanmaz ve kirlenmez. Özellikle kış aylarında bebeklere banyo yaptırırken 15 dakikadan fazla banyoda kalmamalarına özen göstermek gerekir.
Göbek bağı düşmeden evvel göbek bağının suya maruz kalmasını engellemek için silme banyosu yaptırmak en iyisidir. Çünkü henüz düşmemiş olan göbek bağının nemli kalması enfeksiyon oluşmasına neden olabilir.
Bebek, banyo sırasında onu döndürüp çevirirken biraz yorulur. Bu esnada çok hassas olan sindirim sistemi de onu rahatsız edebilir. Bu nedenle bebeğini banyodan önce değil de sonra emzirmen daha doğru.
Bağ düştükten sonra, bebeğinizi bebek küvetinde yıkayabilirsiniz. Bağın düşmesini beklemeli ve koparmak için herhangi bir müdahalede bulunmamalısınız.
İlk günlerde bebek kaynamış, ılınmış su ile yıkanmalı. Sünger yerine tülbent, ince havlu tercih edilmelidir. Doğal nemlendirici kompleks içerikli temizleme kalıpları; haftada 1-2 şampuan, banyo jeli kullanılabilir.
Bebekler, bebeklerin cildine özel üretilen bebek sabunları ile yıkanmalıdır. Hacı Şakir markasının bebek çamaşırlarına özel bir bebek bir deterjanı bulunsa da bebek cildi için kullanılabilen bir sabunu bulunmamaktadır.
nasıl kullanılır? Sabununuzu ellerinizle su altında bir süre ovuşturarak neme doyurun ve köpürmesine izin verin. Daha sonra iyice ıslattığınız saçlarınız veya diğer cilt bölgelerinize köpürmüş sabunu uygulayabilirsiniz. Temizlenecek bölgeye iyice uygulandıktan sonra su ile tamamen durulandığından emin olun.
Başını yıkarken kulaklarına dokunmazsanız içine su kaçmayacaktır. Aksine oynarsanız kulağına su kaçabilir. Bebeklerinizi her gün yıkayabilir veya gün aşırı yıkayabilirsiniz.
Her bebeğin farklı beslenme alışkanlıkları olsa da genellikle yeni doğan bebekler 2-3 saatte bir acıkır. İlk ayda bebeğinizi gündüz 2-2.5 saatte bir, gece 3-4 saatte bir uyandırılıp emzirebilirsiniz. Bir aylık bebeğiniz 24 saatlik süre içerisinde 8 ila 12 kez süt emebilir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Yenidoğan Bebekler
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir.
GÖBEK BAĞI AÇIK KALMALI
Bebeğin banyosu göbek bağı düşene kadar geciktirilebilir. Göbek kordonunun ıslanması, göbeğin düşmesini geciktirip enfeksiyonu kolaylaştırabilir. Bu nedenle göbek bağı düşmeden önce bebeğe banyo yaptırılması önerilmez.
Göbek düştükten sonraki ilk birkaç gün akıntının olması doğaldır. Kendiliğinden geçmezse, göbek kordonu kalıntısına gümüş nitrat uygulanması yeterlidir.
Göbek bağının düşmesinin ardından göbeğin şeklini düzeltmeye yönelik herhangi bir girişimde bulunmamalısınız. Özellikle bebek bezlerin iyileşme süresinde bu bölgeye dokunmaya kaçınmanızda fayda vardır. Çünkü göbek bağının düşmesinden sonra bölgenin kuruyup, kendi kendine şekillenmesi beklenir.
Dr. Sevil Karaman,” Bebekler ilk doğdukları aylarda dünyayı net göremezler. Bebeğiniz doğduktan en az 3 ay sonra sizinle göz teması kurabilir. İlk 5'inci ayda el-göz koordinasyonu için kitaplardan faydalanabilirsiniz.
Yenidoğan bebeğin boyu ve kilosu ne olmalı? Bebekler ortalama 3 kilo ağırlığında ve 50 cm boyunda dünyaya gelir. İlk hafta yüzde 5-10 kilo kaybı normal karşılanır. Doğumu takip eden ilk haftada doktor kontrolü ve kilo takibi yapılır.
Yenidoğanlar günde 16- 18 saat uyuyarak gelişir. 2 - 6 ay arasında uykudaki dalgalar daha net hale gelir. 2-12 ay arasındaki bebekler ise arada uyanıklık dönemleri olmak üzere toplam 14-15 saat uyur. 9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri