Çoğu kulak enfeksiyonu viral değil bakteriyeldir. Kulak enfeksiyonları tedavi edilmezse ağrı çeneye ve vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir, kulağa zarar verebilir ve yüksek ateş şikayetine neden olabilir.
Etken genellikle virüslerdir. Hastada tüm iç kulağın etkilenmesi nedeniyle hem denge, hem de işitme organı ile ilgili şikayetler görülür. Hastalarda hızlı gelişen şiddetli baş dönmesi ile birlikte işitme kaybı izlenir. Tedavide baş dönmesi ve mide bulantısını engellemek için gerekli ilaçlar uygulanır.
Dişin şiddetli iltihabı varsa, ağrı yanaklara, kulağa veya çeneye yayılabilir. Çevresindeki kızarıklık alanı ağrı kaynağına işaret edebilir. Bir kişi enfekte bir dişe dokunursa, ağrıyı daha yoğun hale getirebilir. Bu işaret, diş normal görünse bile sorunlu dişi gösterebilir.
Kulak ağrısı boyun ve göz çevresine yayılabilir. Çiğneme gibi kulağın hareket ettiği hareketler ve kulak yolunun hemen önündeki kıkırdak çıkıntıya bastırmak ağrının artmasına yol açabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Belirtilerin bir günden fazla sürmesi, 6 aydan küçük bir çocukta orta kulak iltihabı belirtisi görülmesi, şiddetli kulak ağrısı, bebek veya çocuğun üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra huzursuz olması, kulaktan sıvı veya irin akması durumunda zaman kaybetmeden kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.
Orta kulak iltihabının veya orta kulaktaki sıvının sürekli tekrarlaması, daha belirgin işitme kaybına neden olabilir. Eğer enfeksiyondan dolayı kulak zarında veya diğer orta kulak yapılarında bir miktar kalıcı hasar oluşursa kalıcı işitme kaybı meydana gelebilir.
Sıklıkla yaz aylarında görülen dış kulak iltihabı, havuz ve deniz suyunun kulaktaki nemlenmeyi artırıp kulak yolunun şişmesi ve tıkanmasıyla ortaya çıkar. Kulak ağrısı, akıntısı ve işitme azlığı belirtilerinin gözlemlendiği dış kulak iltihabı; hastanın durumuna göre damla ve antibiyotiklerle tedavi edilir.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
Diş kökü iltihabında sık görülen semptom, şiddetli diş ağrılarıdır. Bu ağrılar uzun süre devam eden, bazen lenf bezlerini ve kulağı etkileyen tipte olabilir. Diş kökü iltihabı ayrıca yoğun diş hassasiyetine ve yutma güçlüğüne neden olabilir.
Bazen kulak enfeksiyonlarında bir antibiyotik reçetelenebilir. Ancak her orta kulak enfeksiyonu için antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotik kullanmak için bazı koşulların olması gereklidir. Özellikle 2 yaşın üzerinde bir çok orta kulak enfeksiyonu (nerdeyse %90'ın üzerinde) antibiyotiksiz düzelebilmektedir.
Enfeksiyonun tedavisinde en doğru antibiyotik, spesifik olarak hastaya göre değişse de, ülkemizde kulak enfeksiyonu tedavisinde en yaygın kullanılan antibiyotikler amoksisilin-klavulanik asit ve sefalosporinlerdir.
Kulak İltihabının Ne Gibi Tehlikeleri Vardır
Bazen ileri derecede zar çokmelerinde orta kulakta kolesteatom adı verilen ve kemiklerde erimeye neden olan bir doku gelişebilir ve iltihabın çevre dokulara yayılmasına neden olabilir. Kronik orta kulak iltihapları en çok tehlikeye yol açabilen iltihap türüdür.
Çoğu orta kulak iltihabı birkaç gün ile bir hafta içinde kendiliğinden düzelir. Çocukların yaklaşık %80 ila %90'ı üç gün içinde iyileşir ve tam iyileşme genellikle yedi gün sürer. Bu süreçte ağrıyı hafifletmek için ağrı kesiciler, iltihabı durdurmak için antibiyotikler kullanılabilir.
Diş apseleri diş etlerinde oluşan bakteri oluşumlarıdır. Bu bakteriden sebepli iltihaplanmalar kulak ağrısı yapabilirler. Ağrı hem kulakta hem de dişte kendini gösteriyorsa nedeni çoğunlukla çürük dişten veya 20 lik dişten kaynaklı olabilir. Özellikle 20 lik dişler kulaklarda ağrı hissettirirler.
Şiddetli orta kulak iltihabının tedavisi bir uzman tarafından kulağın iç kısmındaki iltihabın temizlenmesi ile yapılır. Bunun yanında, burun ve östaki borusunun açılması için hastaya çeşitli ilaçlar verilir. Bu ilaçların başında spreyler ve antibiyotikler gelir.
Kulak Ağrılarında
Kulak ağrılarını dindirmek, tıkanmış kulakları temizlemek için de iki damla ılık zeytinyağı kullanılabilir. Ağrıyan kulak üstte kalacak şekilde, baş, bir havlunun üzerine konulur. Birkaç dakika uzanılır.
Çoğu dış kulak yolu enfeksiyonu rahatsızlık duygusu yaratsa da, uygun tedavi edildiklerinde genellikle tehlikeli değildirler. Bu enfeksiyon, özellikle şeker hastalarında tedavi edilmezse çevre kemiklere ve kıkırdaklara yayılarak hasar verebilir.
Dış kulak iltihabı, genellikle su ve nemin dış kulak yolunda birikmesi sonucu ortaya çıkan bir enfeksiyondur. Bu durum nadiren kendiliğinden geçebilir ancak belirtiler şiddetli hale gelirse veya uzun sürerse, tıbbi müdahale gerekebilir. İlaç tedavisi, özellikle antibiyotik damlalar, bu durumu çözmeye yardımcı olabilir.
2-3 damla sirke dökmek kaşıntıyı geçirebilir
Enfeksiyonlardan korunmak için kulak yolu her zaman kuru tutulmalıdır. Eğer kulakta kaşıntı varsa 2-3 damla sirke yararlı olacaktır. Sirke bozulan dış kulak yolunun asiditesini, sağlıklı hale getirmektedir.
Orta kulak iltihabı kaç günde geçer? Tedavi başlangıcından itibaren 3-4 gün içinde ağrıda azalma olur. 1 hafta içinde sadece hafif bir tıkanıklık kalacak şekilde iyişleşme ilerler. 2 hafta içinde tam iyileşmenin olması beklenir.
Orta Kulak İltihabı
Ciddi kulak ağrısına ve iltihabın, kulağa komşu yapılara geçmesine yol açabilir. İşitme kayıplarına yol açtığı için çocuğun öğrenme kapasitesini ve konuşma gelişimini bozabilir. Acilen ve etkili şekilde tedavi edilirse sorun büyümeden düzelir ve işitme normale döner.
İç kulak labirent sistemlerinin iltihaplanması veya etkilenmesi durumunda genellikle şiddetli baş dönmeleri olmaktadır. Bu durumlarda da nadiren çınlama görülmektedir. labirentit adı verilen bu iç kulağın iltihabi durumunda çınlama kalıcı olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri