Sirke, sarımsak yağı, Hindistan cevizi yağı ve Çay ağacı yağı da kulak kaşıntısına çok iyi gelecektir. Kulak kaşıntısı olmaması için kişisel hijyene çok dikkat edilmelidir. Özellikle her duş alınmasının ardından kulak kiri nazik bir şekilde kulak pamuğu ile temizlenmelidir.
Kulak kaşıntısına ne iyi gelir diyenler için hemen hemen her evde bulunan sirkeyi önereceğiz. Kulak kaşıntısı sirke yardımıyla geçmektedir. Beyaz sirke ya da elma sirkesi size bu konuda yardım eder. Elma sirkesinden ya da beyaz sirkeden bir damla alıp kulağınızın içini temizlediğinizde; kaşıntıya son verebilirsiniz.
Kulak içi kaşıntısının sebebi alerji, enfeksiyon ya da mantar olabilir. Deri hastalıkları ya da işitme cihazı kullanımı da kaşıntıya sebep olabilir. Kulak kaşıntısının sebebine göre tedavi belirlenmesi de mümkün olabilir.
Kulağın çok fazla temizlenmesi, orta kulak ve iç kulağı zararlı etkenlere karşı savunmasız hale getirir. Özellikle kaşıntıyla birlikte görülebilen mantar enfeksiyonları çok inatçı olabilir ve kronikleşme eğilimi gösterebilir. Ayrıca, kulak kirinin pamuklu çubuklarla temizlenmesi de doğru bir temizleme yöntemi değildir.
2-3 damla sirke dökmek kaşıntıyı geçirebilir
Eğer kulakta kaşıntı varsa 2-3 damla sirke yararlı olacaktır. Sirke bozulan dış kulak yolunun asiditesini, sağlıklı hale getirmektedir. Buna rağmen kaşıntı ve ağrı giderek artıyorsa, vakit kaybetmeden KBB uzmanına başvurulmalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Kaşıntı, kötü kokulu akıntı, işitme kaybı, bazen ağrı şikâyetleri yapar. Otomikoz tedaviye dirençli olabilir, tekrarlarla seyredebilir. Hastalık ilaçla iyi oluyor, ancak sık sık tekrarlıyorsa her su ile temas riski öncesi dış kulak yolunu asidifiye etmelidir.
Kulak Enfeksiyonları İçin Elma Sirkesi Kullanımı
Elma sirkesinin kulak enfeksiyonları için en basit kullanımı ev yapımı damlalar hazırlamaktır. Ev yapımı kulak damlası hazırlamak için eşit miktarda elma sirkesi ile ılık su karıştırılmalıdır. Daha sonra damlalık yardımıyla 4-5 damla kulak içine damlatılmalıdır.
Kulak kanalının sık sık kulak çöpü ile temizlenmesinin yabancı bir cismi kulağa kaşınma temizleme amacıyla sokulmasının koruyucu tabakayı ortadan kaldırabileceğini söyleyen Dr. Azizli, "Bu, bölgedeki cilde hasar vererek daha kolay enfeksiyon geçirilmesine yol açabilmektedir.
Örneğin banyolardan 15 dakika önce 5-10 damla alkol borik solüsyonu damlatmak gibi. Dış kulak yolu ve zar sağlamsa bu işlem ağrı yapmaz. Tedavi planlamasında mantar türünün bir önemi yoktur, bu nedenle kültür gerekmez. Tedavide antibiyotik kullanımının yeri yoktur.
Saline solüsyonu kulak kirini çıkarmak için çok iyi bir seçenektir. Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
KBB uzmanı, kulak kirinin yumuşaması adına bir solüsyon kullanmayı tercih edebilir. Bu solüsyon yardımıyla kulağınızda yer alan buşonlar yumuşayacaklardır. İlk yöntem olarak, solüsyon berrak bir renk alana kadar püskürtülüp yıkama işlemi tekrarlanabilir.
Kulak mantarının tedavisinde genellikle ilaçlı kulak damlası ve mantar ilaçları kullanılır. Bu damlalar mantarın büyümesini durdurarak enfeksiyonu kontrol altına alır. Bunun yanında mantar enfeksiyonunu tedavi etmek için kulak temizliği önemlidir.
Hastaların kulak kirine bağlı olarak yakınmaları çoğunlukla, kulak tıkanıklığı, işitme duyusunun azalması, uğultu, çınlama, baş dönmesi, kuru öksürük, kulakta dolgunluk hissi, ağrı, koku, akıntı ve kaşıntı şeklindedir. Bu şikayetler her iki kulakta olabileceği gibi tek taraflı da olabilir.
Saf su ile çok az miktardaki limon suyu karıştırılarak bir ya da iki damla ağrıyan kulağa damlatmak da kulak ağrısına iyi gelecek yöntemlerden biridir.
Kendiliğinden düzelme ihtimali beklenen bir durum değildir. Kulak mantarı; kulak kanalında şişliğe, kurumaya, pullanmaya, akıntıya ve ağrıya neden olabilir. Daha çok sıcak iklim koşullarında yaşayanlarda ve su sporları yapanlarda görülür. Genellikle damla veya pomad şeklinde uygulanan mantar ilaçları ile tedavi edilir.
Kulak mantarı zamanında teşhis ve tedavi edilmediğinde kulak zarında delinmeye ve işitme kaybına yol açabilir. Kulak mantarı ayrıca çevre kemik dokulara da yayılabilir. Bu nedenle kulak mantarını düşündürecek belirtiler görüldüğünde mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır.
Mantarı tedavi eden damlalar, doktor gözetimi altında kullanılmalıdır. Kulakta mantar oluşan kişilerin, temizliğinin sağlıklı şekilde yapılması önemlidir. Bunun dışında kulak, suyla temas ettirilmemelidir. Kulağa damla damlatarak, banyo yapılması mantarın tedavisi açısından gereklidir.
Genellikle, kaşıntıya dermatoloji bölümü bakar. Kaşıntısı bulunan bir kişi, öncelikle dermatoloji uzmanına başvurmalıdır. Aynı zamanda, dermatoloji bölümüne gitmek gerekir. Deride kaşıntının nedeni olabilecek bazı durumlar tespit edilemezse, kaşıntıya yol açabilecek olan başka hastalıkların da araştırılması gerekir.
Vazelinli pamuk kullanın: Kulak zarında delik olan kişiler, kulağı sudan korumak ve ıslak bırakmamak için özel kulak tıkaçları kullanabilirler. Vazelinle yağlanmış kulak pamuğu kullanılabilir.
Kulak kaşıntısı genellikle yüzdeki diğer kaşıntı larla ilişkilidir. Uzun süre işitme cihazı, kulak tıkacı, kulaklık vb. takmak kulak kaşıntısının ve kulak kanalında kaşıntının sık görülen nedenleridir. Bu farklı cihazların bakımının/temizliğinin yapılmaması, kulakta mikropların çoğalmasına neden olabilir.
"Eğer kulakta kaşıntı varsa, 2-3 damla sirke yararlı olacaktır. Sirke, bozulan dış kulak yolunun asiditesini, sağlıklı hale getirmektedir.
Günde 3-4 kez yapılabilir. Bu yöntem orta kulaktaki fazla sıvının daha hızlı atılmasına yardım eder. Zeytinyağını hafif ısıtıp, ılık bir şekilde kulağa 1-2 damla damlatılabilir.
Tuzlu su gargarası * Malzemeler - Tuz - Su Her çözüm, belirli bir karışımı kulağa dökmekle ilgili değildir. Tuzlu su gargarasını bir dakikadan daha az bir süre boyunca ağzınızda çalkalamalısınız. Kulaklarınızda tıkanmadan dolaşan ağrı bile hafifleyecektir. Ayrıca burnun dezenfekte edilmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri