Centaurea cyanus,
Peygamber çiçeği bitkisi mavi renkte bulunduğu için mavi kantaron olarak da adlandırılmaktadır.
İdrar söktürür. Nikris hastalığında faydalıdır. Böbreklerdeki kumun dökülmesine yardımcı olur. Bazı göz hastalıklarında kullanılır.
Gölgede kurutulan çiçekleri ya da yaprakları kaynamış suda demlenerek çay yapılabilir. Banyo suyuna katılarak cilt sorunlarına karşı kullanılabilir. Kozmetik alanında da kullanılmaktadır. Hamilelerin ve çocukların kullanması tavsiye edilmez, ayrıca fazla kullanılması normal yetişkinlerde de kalbe zarar verebilir.
Mavi Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus), Akdeniz Avrupa'sına özgü, bir yıllık yerli bir bitkidir. Gelecek için umudu temsil eden Peygamber Çiçeği, doğanın sade güzelliğini ve yaşam döngüsünü hatırlatır.
İlgili 44 soru bulundu
Gülün, Hz. Peygamber'in sembolü olduğu, O'nun (s.a) yüzünün güzelliğini hatırlattığı, kabrinin “gül bahçesi”, insanlığa tebliğ ettiği Kur'ân-ı Kerim'in de “gül tohumları saçan” bir kitap olduğu ifade edilmiştir. Yine inanışa göre gülün, miraç gecesinde, O'nun terinden meydana geldiği şeklinde rivayetler vardır.
Centaurea cyanus, papatyagiller (Asteraceae) familyasından özellikle Orta Avrupa'da bulunan mavi mor yapraklı çiçekleri olan bir bitki türü. Bitki 40–90 cm uzunluğundadır. Mavi renkler protosiyanin pigmentinden kaynaklanır. Estonya'nın ulusal çiçeği olan peygamber çiçeği, Avrupa kültürü ve folklorunda önemli yer tutar.
Kış aylarında 15 günde bir, yaz aylarında ise haftada 1 veya 2 defa olacak şekilde sulanmalıdır. Altında biriken su miktarı köklerin zarar görmesine neden olabilmektedir.
KILIÇ ÇİÇEĞİ İLE EV SAHİBİ OLMA
Muhammed S.A.V. in en sevdiği çiçek olduğundan adına peygamber kılıcı da denmektedir. Rivayete göre kılıç çiçeğinin boyunu 1 metreye kadar uzatan kişinin ev sahibi değilse, ev sahibi olabileceği söyleniyor.
Yaygın olarak yılbaşında çiçek açar.
Asteraceae ailesine ait büyük bir bitkidir. Bir zamanlar buğday tarlaları arasında bereketli bir şekilde büyüyen, kendiliğinden yetişen tipik bir Akdeniz bitkisidir.
Birçok yapraklı bitki gibi kılıç çiçeği de gece boyunca karbondioksit çekip dışarıya oksijen salınımı yapar. Fotosentez esnasında bitki ayrıca ortamdaki benzen, formaldehit, ksilen ve toluen gibi bileşiklerin seviyelerinin düşmesine katkıda bulunur.
Kilyos peygamber çiçeği (Centaurea kilaea), papatyagiller (Asteraceae) familyasından Türkiye'de endemik olan çok yıllık bir peygamber çiçeği türü. Boiss., Fl. Orient. 3: 643 (1875). Türkiye'de Düzce, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli ve Sakarya illerinin sahil kısmındaki kumul sahalarda yetişir.
Pek çok "cennet çiçeği" kız çocuklarına isim olarak da konulur. Kuran'da geçen cennet çiçeklerini bazılarının adları şunlardır: Sidelya, Belinay, Dalya, Gonca, Sad-berg. Sadece çiçekler değil cennette birbirinden özel ve güzel başka bitkiler, ağaçlar da bulunmaktadır.
Genellikle yeşim bitkisi, şanslı bitki, para bitkisi veya para ağacı olarak bilinen Crassula ovata, Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal ve Doğu Cape eyaletlerine ve Mozambik'e özgü küçük pembe veya beyaz çiçekleri olan etli bir bitkidir; dünya çapında bir ev bitkisi olarak yaygındır.
Uzun ve ince yapraklarıyla bilinen kılıç çiçeğinin yapraklarının boyu bir metreyi aştığında yeni bir ev alınma ihtimali doğacağına dair bir inanış da bulunmaktadır. Bunun için özel bir kılıç çiçeği dilek duası yoktur ama tohumdan ya da yapraktan çiçeği yetiştirmeye başlayınca içten niyet etmek gerektiği söylenmektedir.
Toksinleri absorbe eden ve havayı temizleyen Kılıç bitkisi, ortama oksijen yayar. Asya'da bu bitkiyi evde yetiştirmenin bereket, güzellik ve sağlık sağlayacağına inanılır.
Kılıç çiçeği, iç mekanlarda sıklıkla tercih edilen bitkilerden biri. Bu bitki, zehirli olarak bilinen saponin adlı bir madde içeriyor. Yutulması halinde mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabiliyor. Bu nedenle evcil hayvanlarınızı veya çocuklarınızı bu bitkilerden uzak tutmak daha güvenli olabilir.
Ponza taşı koymadan hazırladığınız topraklarda kökler havasız kalacağı için kök çürümesi ile başlayıp yaprak formunda yumuşamalara ve sonuna çürümelere neden olacaktır. Kök gelişimi Paşakılıcı bitkisi için son derece önemlidir. Bu yüzden kök gelişimine elverişli ve altı delik saksıları tercih etmelisiniz.
Kılıç çiçeği, çok suyu sevmediği için yaz aylarında hafta 2-3 kez, kış aylarında 15 günde 1 kez sulanması önerilmektedir. Daha çok salon ve ofis gibi kapalı alanlarda yetiştirilen kılıç çiçeğinin rüzgarlı ve soğuk ortamlardan uzak tutulması gerekir. Yaz aylarında daha az rüzgar alan balkonlarda da yetiştirilebilir.
Kılıç çiçeği; güneş ışığını seven bir çiçektir. Yaz mevsiminde haftada bir defa, kış mevsiminde ise 2 haftada bir kez su vermek yeterli olacaktır. Doğrudan değil dolaylı güneş ışığı almalıdır. Kılıççiçeği, çok soğuğu sevmeyen bir çiçektir.
Bir yılda ev şartlarında 30 – 60 cm boylanarak 5 – 12 yaprak verir. Bol ışıklı uygun ortamlarda yazın çiçeklenir. Çiçekler güzel kokar ancak gösterişli değildir. Krem sarı renkli çiçeklere sahiptir.
Karbondioksit seviyesini düşürür. Benzen, formaldehit, ksilen ve toluen gibi zararlı kanserojenleri emerek oksijen seviyesini yükseltir. Dahası, evdeki kötü kokuları giderir. Yatak odanızda ya da fazla havalandıramadığınız iş yerinizde gönül rahatlığıyla ve çok sayıda yetiştirebilirsiniz.
Muhteşem renkleri, güzelliği ve kokusuyla daima listenin en başında yer alan gül her rengiyle ayrı bir mana içerir.Sevgiyi, özlemi, masumiyeti, dostluğu, inceliği en iyi anlatan çiçek türü diyebiliriz. Aşkın, sevginin sembolü olan gül, dünyanın en güzel çiçeği olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri