Gençlik turizmi; alternatif turizm türlerinden biri olan gençlik turizmi, 15-25 yaş arasındaki bireylerin ailelerinden bağımsız, kamu ve özel kurumların destek ve teşvikler vasıtasıyla, bireysel veya grup halinde yaptıkları konaklama ve seyahatleri içeren turizm türüdür (Oral, 1992: 126).
Gençlik turizmi, 15-24 yaş grupları arasındaki bireylerin anne, baba ve diğer aile yakınları olmaksızın turizme katılmalarıdır. Bir başka tanımlamaya göre de; gençlerin spor, eğlence, sosyal ve kültürel etkinliklere katılmak amacıyla yapmış oldukları seyahatlerdir.
Yetişkin turizmi, 25-60 arası yaş grubunda yer alan insanların katıldıkları turizm hareketlerine denilmektedir. 60 ve üzeri yaş grubunda yer alan insanların gerçekleştirdikleri turizm etkinliklerine üçüncü yaş turizmi adı verilmektedir (Turizm Bakanlığı 1993).
Yaz turizmi sıcak iklimlerde gerçekleştirilen boş zaman ve rekreasyon etkinliklerini içerir. Yaz turizmi, deniz turizmi ile de ilişkilidir. Özellikle soğuk iklimlerde yaşayanlar yaz turizmine ilgi göstermektedir. Ülkemizdeki birçok konaklama tesisi, resort otel olarak sayfiye merkezlerinde toplanmıştır.
Üçüncü yaş yaşlı, olgun, ileri yaş turizmi tüm dünyada ortalama yaşam süresinin artması ve ülkelerin nüfus yapılarında ortaya çıkan demografik değişimler neticesinde ortaya çıkan bir turizm çeşididir.
İlgili 27 soru bulundu
Kış turizmi, soğuk iklim koşulları, kar yağışı ve buz gibi unsurları içerir. Dolayısıyla kış turizmi, genellikle dağlık bölgelerde, kayak merkezlerinde, buz pateni pistlerinde, kış sporları tesislerinde ve diğer soğuk iklim destinasyonlarında gerçekleşir.
Yaşlı turizmi, “55 yaş üstü kişilerin, günlük yaşamlarının dışında, kendilerine bağımlı çocukları olmayan, en az 24 saatlik bir süre boyunca ve belirsiz bir süre boyunca gerçekleştirdikleri aktivite ve deneyimler” (Antunes, 2012) olarak tanımlanabilir.
Değişik kültürlerin ve kültür eserlerinin görülmesi için yapılan seyahatler, tarih ve kültür turizmi olarak adlandırılır. Antik yerleşim yerleri, camiler, kiliseler, hanlar, hamamlar, türbeler, su kemerleri, köprüler, kervansaraylar gibi örnekler ile arkeolojik eserler, ören yerleridir.
Son yıllarda insanların büyük otellerde veya doğal olmayan ortamlarda tatil yapma yerine; daha doğal besinler tüketerek, daha doğal ortamlarda ve oldukça sakin yaşayarak dinlenme isteklerinin öne çıkması, ''yavaş şehirleri'' ve ''yavaş turizmi'' ortaya çıkarmıştır.
B)LÜKS TURİZMİ
Yüksek gelir grubunda yer alan bireylere özgü olan turizm biçimidir. Bu turizm çeşidi, ekonomik gücü ve geliri yüksek olan ve toplum içerisinde büyük saygınlık taşıyan kesimlerin turistik etkinliklerini kapsamaktadır.
Yeni evli çiftlerin, evliliklerinin ilk günlerinde, evliliklerini kutlamak amacıyla katıldıkları konaklama ve seyahatlerden oluşan turizm türünü ifade eden kavram.
Üçüncü yaş turizmi, "50 yaş ve üstündeki insanların ikametlcri, çalıştıkları ve her zamanki ihtiyaçlarını karşıladıkları yerlerin dışına yaptıkları seyahatlerden ve seyahatleri esnasında genellikle turizm işletmelerinin ürettigi mal ve hizmetleri talep ederek geçici, süreli konaklamalarından kaynaklanan ilişkiler ...
Spor turizmi, genel olarak rekabetçi özellikte ticari-ticari olmayan faaliyetleri içeren bir spor etkinliğine ya seyirci olarak gözlemleyen ya da aktif olarak katılan turistin seyahat deneyimini ifade eden bir turizm faaliyetidir (BMDTÖ).
Sosyal turizm, kökenleri geçmişe dayanmakla birlikte yakın dönemde anlamı ve önemi daha iyi anlaşılan ve günümüzde hızla gelişen bir turizm türüdür. Çalışan kitlelerin yoğun çalışma şartları nedeniyle sürekli etkisi altında bulundukları psikolojik ve fiziksel baskı tatile olan ihtiyacı kuvvetlendirmektedir.
Eğitim turizmi, bireylerin kendilerini belli bir alanda ilerletmek, yepyeni bilgilere sahip olmak ve kariyerlerini geliştirmek ya da bilimsel araştırmalar yapmak amacıyla kendi ülkesinden farklı bir ülkeye gitmeleri ile gerçekleşen bir turizm türüdür.
Moda turizmi sadece alışveriş yapmak için değil, moda müzeleri, moda caddeleri, moda okulları ve merkezlerini ziyaret etmeye ve çeşitli bölgelerde sokak modasını fark etmeye kadar genişliyor. Bir moda turisti, ithalatçı ve bazen de stil ihracatçısı olarak hareket eder.
Kültür turizmi, ziyaretçinin temel motivasyonunun bir turizm destinasyonundaki somut ve somut olmayan kültürel cazibe merkezlerini /ürünlerini keşfetmek, deneyimlemek olduğu bir turizm etkinliği türüdür.
Yaratıcı turizm (creative tourism), turistin farklı kültürleri tanıması, yöresel veya bölgesel kültürel değerleri keşfetmesi ve bazı kültürel pratikleri bizzat deneyimlemesine olanak sağlayan kültür, eğlence ve seyahati bir arada sunan yeni nesil bir turizm türü olarak tanımlanabilir.
Turizm faaliyetleri, ziyaret edilen yere göre; İç turizm ve • Dış turizm olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.
Eko turizm, “çevrenin ve yerel insanların refah düzeylerinin korunmasını, doğal alanlara karşı sorumlu seyahat hareketi ve eğitimi olarak tanımlanmaktadır”.
Sağlık turizminin bir alt başlığı olan medikal turizm, insanların tedavi olmak amacıyla yabancı ülkelere seyahat etmesi anlamına gelmektedir.
1997 yılında kurulmış olan Silver Turizm, yurt içi ve yurtdışı uçak bileti, otel rezervasyonu, kongre/seminer/sempozyum ve bayii toplantı organizasyonu ile cruise/kültür turları alanlarında hizmet vermektedir.
Sağlığına kavuşmak için ikamet ettiği ülkeden başka bir ülkeye herhangi bir sebeple tedavi amaçla gidilmesidir. Tedavi amaçlı gidene de sağlık turisti denir. Sağlık turizmi sadece hastanelerde tedavi için gidilen bir turizm çeşidi olarak değerlendirilmemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri