Bu antimikrobiyal özellikler temel olarak doymuş yağ asitleri, lizozim ve özellikle de serumenin hafif asiditesine (normal bireylerde tipik olarak 6.1 civarında) bağlı olduğu düşünülmektedir. Aşırı kulak kiri kulak kanalındaki sesin geçmesini engelleyerek iletim tipi işitme kaybına neden olabilir.
Hastaların kulak kirine bağlı olarak yakınmaları çoğunlukla, kulak tıkanıklığı, işitme duyusunun azalması, uğultu, çınlama, baş dönmesi, kuru öksürük, kulakta dolgunluk hissi, ağrı, koku, akıntı ve kaşıntı şeklindedir. Bu şikayetler her iki kulakta olabileceği gibi tek taraflı da olabilir.
Kulak kiri (Buşon) – Dış kulak kanalında ciltten salgılanan yapışkan sıvıya dış ortamdan gelen parçacıkların tutunup birikmesi ile normal olarak kulak kiri üretilir. Doğal olarak dışarıya doğru olan cilt atımı ile kendi kendine temizlenen dış kulak yolu, bazı durumlarda tamamen tıkanarak, işitme kaybına neden olabilir.
Bebeğin kulağına yerleştirilen ufak bir prob yadımıyla 1-2 dakika gibi çok kısa süre içerisinde yapılır. İşitmenin normal sınırlarda olup olmadığını kolaylıkla tespit eder. Kulak kiri ve dış kulak yolu ile ilgili sorunlar bu testi etkileyebilir.
Kulak kiri işitme kaybına neden olabilir
Bu yapılardaki çeşitli yapısal bozukluklar ve hastalıklar işitme şikayetlerine neden olur. Böylece kulak kiri probleminden, beyin sapı tümörlerine kadar geniş bir yelpazedeki hastalıklar nedeniyle geçici ya da kalıcı işitme kayıpları oluşabilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Bu salgı (Serumen) çoğunlukla yanlış olarak kulak kiri olarak adlandırılır. Aslında temizlenerek yok edilmemesi gereken bu çok özel ve doğal vücut salgısının sık sık temizlenerek yok edilmesi yetersiz salgılanması kulak kanalında kurumaya ve kaşıntıya neden olur.
Hastaların %65'inde kendiliğinden tam veya kısmi düzelme görülebilir fakat tedaviye ne kadar erken başlanırsa hastaların iyileşme oranları da bir o kadar yüksek olacaktır.
Erişkinlerde iki taraflı, yavaş ilerleyen işitme kaybının sebepleri. Presbiakuzi (yaşlanmaya bağlı işitme kaybı), yüksek sese maruz kalma yada ailesel sinirsel tip işitme kaybı olabilir. Eğer tek taralı ve sinirsel tipte ise işitme kaybı varsa retrokohlear patoloji araştırılmalıdır.
Erken tedaviyle işitme kaybının geri dönme olasılığı artar. Nedeni bilinmeyen ve bulunamayan ani işitme kayıpları, ilk günlerde hemen müdahale edilmezse kalıcı işitme kaybına yol açabiliyor. Oysa doğru tedavi ile işitmenin normale dönmesi mümkün olabiliyor.
Michigan Üniversitesi Kresge İşitme Araştırma Enstitüsü'nde yapılan araştırmalar, magnezyum desteği alan kişilerin (A, C ve E vitamini ile birlikte) gürültüye bağlı işitme kaybına karşı korunduğunu gösteriyor. Nelerde var: Muz, enginar, patates, ıspanak, domates ve brokoli. Çinko, vücut için en yararlı elementlerden.
Dış ortamdaki toz, kir ve mikropların kulak kanalına girmesi, buşon oluşumunu tetikleyebilir. Bu durumda kulak temizletmek, dış etkenlere maruz kalmayı azaltarak tıkanıklığı önlemeye yardımcı olabilir. Dış kulak yolundaki yapısal darlık, buşonun kulak dışına atılmasını zorlaştırabilir.
Kulak kirinin temizlenmesi için pamuğu ıslatıp kulak kanalının girişinin temizlenmesi yeterlidir, vücut dışarı çıkması gereken kirin belli bir bölümünü akıtır. Daha derinde kalan kulak kirini temizleyebilmek için kulak damlaları da etkili olacaktır. Gliserin damlatmak da kulak kirine karşı etkilidir.
Bunun için aranan nitelik ise belirtilen engel oranına sahip olmalarıdır. Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir.
Kurumuş bu birikintiye kulak kiri ya da tıbbi adıyla buşon denir. "Kulak kiri" kulağın kirli olduğu anlamına gelmez. Yalnızca halk arasında adlandırılması böyledir. Kulak, kirini normalde kendiliğinden kulak kepçesine ilerleterek atar ve kendi kendini temizler.
KBB uzmanı, muayene sonrasında en uygun temizleme yöntemini tercih ederek kulağın temizlenmesini sağlar. Hekim, kulak kiri temizliği öncesinde buşonun yumuşaması için kulağa solüsyon damlatabilir.
Bir kulak sulama kiti kullanarak kulak kanalınıza ılık su veya tuzlu su solüsyonu akıtın ve kulak kiri yumuşayana ve dış kulaktan akabilene kadar birkaç dakika bekletin. Bunu yapmanın en basit yolu, duş alırken kulak kanalınıza biraz ılık su damlatmaktır.
Sensörinöral işitme kaybı ilaç veya ameliyat ile tedavi edilemez. Bu tip işitme kayıplı kişilerin işitmesi çoğunlukla işitme cihazlarının yardımıyla desteklenir.
Geçici işitme kaybı bir günden az veya birkaç gün sürebilir. Çabuk geçmezse, tedavi için bir doktora gitmelisiniz. Geçici işitme kaybınıza enfeksiyon veya tıkanıklık gibi bir şey neden oluyorsa, sorunu kötüleşmeden önce gidermek için tedavi görmeniz gerekir.
İşitme kaybı, farklı yaş gruplarında ve farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar. Genellikle belirtileri değişkenlik gösterir. Ama yaygın olarak konuşmayı ve sesleri anlama güçlüğü, yüksek sesle konuşma tekrar etme ihtiyacı ve yüksek sesle konuşma işitme kaybı belirtileridir.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Esnemek, yutkunmak, su içmek, şekersiz sakız çiğnemek, ağız ve burun deliklerini kapatıp burundan yavaşça hava vermeye çalışmak, burun spreyi ya da kulak damlaları orta kulaktaki basıncın eşitlenmesini sağlayarak kulak tıkanıklığını geçirmeye yardım eder.
41 - 55 dB HLarasındaki kayıplara hafif derecede işitme kaybı diyoruz ve bu kayıplarda gürültülü ortamlarda konuşulanları takip etmekte zorluk çekersiniz.
İşitme kaybı, bazı durumlarda kısa zaman içinde kendiliğinden iyileşebilen bir sorun iken, birçok vakada ilerleme kaydeder. Özellikle iç kulakta bulunan işitme sinirlerinin hasar görmesi ile oluşan ve sensörinöral işitme kaybı olarak adlandırılan işitme kaybı türü, zaman içinde ilerler.
Bazı İlaçlar: Antibiyotikler ve kemoterapide kullanılan bazı ilaçlar, iç kulakta hasar yaratabilir. Aşırı dozda alınan aspirin, ağrı kesici, diüretik gibi ilaçlar, kulak çınlaması ya da işitme kaybı gibi geçici olarak yaşanan işitme sorunlarına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri