Normalde kulakta üretilen ve kulak kiri olarak bilinen serumen isimli madde suyun kulağa kaçmasını engeller.
Sertleşmemiş serumen tıkaçlarının gliserin veya bebek yağı damlatılarak kendiliğinden akması sağlanabilir. Bu şekilde açılmayan serumen tıkaçları ve sertleşmiş buşonlar hekim tarafından özel aletlerle veya vakumla çekilerek temizlenebilir.
Su ile yıkama yönteminin kulak zarının delik olduğu durumlarda kullanılması mümkün değildir. Çünkü bu şekilde kulak iltihap kapar. Hekim hastayı muayene ettikten sonra hangi yöntemin hasta için en iyisi olduğuna karar verebilir. Bir kere yıkanan kulağın sürekli yıkanması gerekeceğine dair bir inanış vardır.
Sakız çiğneyebilirsiniz. Çiğneme ve esneme hareketi şöyle rahatlama sağlayabilir: Ağzın hareketi östaki borusundaki basıncı azaltır ve sıkışan suyu bırakır. Çiğneme yaptıktan sonra hala su hissiniz varsa başınızı sallayın. Sıcak buhar da kulağınızdaki suyun çıkmasını sağlayabilir.
Kulağa kaçan su, kısa bir süre sonra geri çıkar. Ancak dış kulaktaki kir varsa su bu kirin şişmesine sebep olur. Bu durum, kişinin kulağında tıkanıklık hissine ve işitme sorununa yol açar.
İlgili 18 soru bulundu
Kulağa su kaçması şikayetleri başlamış olur. Aslında kulağa kaçan herhangi bir su olmayabilir ya da kaçan su birkaç dakika sonra kendiliğinden çıkarabilir. Ancak, dış kulak yolunda kir var ise kulağa giren su ile birlikte bu kir şişer ve kulağı tıkar. Genel olarak bazı insanlarda dış kulak yolunda çok fazla kir oluşur.
Kulağa su kaçması durumunda kulak kanalında çene kemiği ve boğaza kadar uzanan bir gıdıklama hissi görülebilir. Ayrıca duyma yetisi de etkilenir ve sesle yalnızca boğuk bir şekilde işitilir. Genellikle su kendi kendine akarak boşalır. Fakat boşalma olmazsa dış kulak yolunda biriken su, kulak iltihabına neden olabilir.
Başınızı Yana Eğin: Kulağınıza su kaçtığında başınızı hafifçe eğerek, suyun daha kolay dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. Su genellikle kendiliğinden akar. Hafifçe Sallayın: Başınızı eğdikten sonra, hafifçe başınızı sallayarak kulağınızdaki suyun dışarı çıkmasına yardımcı olabilirsiniz.
Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir. Deterjan damlalar (hidrojen peroksid ve carbamide peroksid gibi) kirin alınmasını kolaylaştırabilir. Su ile yıkama sıklıkla kullanılan bir yöntem olup doktor tarafından uygulanabilir.
Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir. Kulak burun boğaz uzmanınıza, otoskop adı verilen ışıklı bir alet yardımıyla kulağınıza bakıp buşonu gördükten sonra önerilerde bulunacaktır.
Tozlu ve kirli ortamlarda uzun süre ile bulunmak. Deniz, havuz ve duş sırasında kulak salgısının şişmesi. Dış kulak yolunun yapısal olarak dar olması ve bu yüzden buşonun kulak dışına atılamaması İşitme cihazı, tıkaç ve kulaklık gibi cihazların sık kullanılması
Aile hekimleri kulak temizliği yapabilir mi? Aile hekimleri kulak temizliği için damla uygulaması ya da kulak kirinin parçalar halinde çıkarılması gibi işlemler uygulayabilir. Ancak daha ileri seviyedeki kulak tıkanmaları için kulak yıkanması gerektiren işlemler, KBB uzman hekimleri tarafından yapılmalıdır.
Saline solüsyonu kulak kirini çıkarmak için çok iyi bir seçenektir. Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
Kulak kanalındaki kir zamanla kendini dışarı doğru atacaktır (katı ya da sıvı olarak).
Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu, kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir. Deterjan damlalar (hidrojen peroksid ve carbamide peroksid gibi) kirin alınmasını kolaylaştırabilir. Su ile yıkama sıklıkla kullanılan bir yöntem olup, doktor tarafından uygulanabilir.
Daha iri böcekler geri dönemez veya geri geri çıkamazlar. Bunlar çırpınmaya başlayabilirler, bu ağrıya ve urkmaya neden olabilir. Böceklerin ılık suyun enjektörle kulak kanalına verilmesi ile dışarıya atılması mümkündür (Arkasından alkol damlatılarak kurutulması unutulmamalıdır).
Doktor tarafından önerilen kulak damlaları kulağa su kaçması durumunda uygulanabilir. Bir diğer yöntem de gliserindir. Eczanelerde satılan gliserin yine doktor tavsiyesi durumunda kulağa günde bir kaç defa uygulanabilir. Gliserin, kulak kiriyle birleşen suyun jelleşerek dış kulak yoluna doğru ilerlemesini sağlar.
KBB uzmanı, kulak kirinin yumuşaması adına bir solüsyon kullanmayı tercih edebilir. Bu solüsyon yardımıyla kulağınızda yer alan buşonlar yumuşayacaklardır. İlk yöntem olarak, solüsyon berrak bir renk alana kadar püskürtülüp yıkama işlemi tekrarlanabilir.
Kulak zarı hassastır ve yırtılabilir. Delinirse veya yırtılırsa, orta kulak enfeksiyona karşı savunmasız kalır. Yırtılmış bir kulak zarı gerektiği kadar titreşemez ve sonuç olarak da geçiçi işitme sorunları görülür. Nadir durumlarda bu sorun kalıcı işitme kaybı ve kulak iltihaplanmalarına zemin hazırlayabilir.
Kulak kepçesini duştan sonra pamuklu çubuğu çok bastırmadan silinmesi gerekir. Kulak çubuğu yok ise havlu kâğıt, pamuk veya yumuşak bir bez kullanılabilir. Bu sayede evde kulak temizliği yöntemi ile kulak kepçesi temizlenir ve kurulanır. Kulak çubuğu veya başka materyaller kullanarak kulak içi temizlenmemelidir.
Vazelin tatbik edeceğiniz pamuğun büyüklüğünü kullanacak olan bireyin kulağına göre ayarlayabilirsiniz. Su ile teması olan her yaştaki bireyler bu yöntemi kullanabilir. Bu yöntem ihtiyaç halinde her iki kulağa da uygulanabilir. Su ile olan temasın sonunda da çöpe atılmalıdır.
Hastaya 10-14 günlük bir kür antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunun yanı sıra sıvının emilmesine yardımcı ilaçlar olarak dekonjestan adı verilen spreyler, çocuklarda şuruplar, alerjik hastalarda antihistaminik adı verilen ilaçlar ve kortizonlu spreyler kullanılabilir. Bu ilaç tedavisi sonrası hasta takibe alınır.
“Başınızı yana doğru yatırın ve kulağınızı zemine paralel tutun. Avucunuzu kulağınızı kapatacak şekilde başınıza koyun, bir kaç saniye bastırıp bırakın. Bu yöntem geçici bir vakum oluşturacaktır. Kulağınızdaki suyu dışarı atmak için kulak pamuğunu (dikkatli bir şekilde) kullanın.
Otitis media ya da orta kulak iltihabı kulak zarının arkasında sıvı birikimi, orta kulakta kızarıklık, şişme ve ağrı ile seyreden bir enfeksiyondur. Orta kulak iltihabına bağlı olarak görülen en önemli belirti kulakta ağrıdır. Diğer önemli semptomlar ise orta kulakta kızarıklık ve şişlik oluşumudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri