Orta kulak ve yutağı birbirine bağlayan östaki borusunda tıkanıklık oluşmuş ise kişinin basınç yaşamasına neden olmaktadır. Hava basıncının değişmesi ile birlikte duyma ve vücuttaki hava arasında dengesizlik meydana gelmektedir.
Baş dönmesi veya denge kaybı: Kulak tıkanıklığı, iç kulaktaki denge organlarını etkileyebilir ve buna bağlı olarak baş dönmesi veya denge kaybı yaşanabilir.
Anatomik olarak 3 bölümden oluşan kulakta, dış kulak, orta kulak ve iç kulağın herhangi birinde görülen fonksiyon bozuklukları kulak tıkanıklığına yol açabilir. Aynı zamanda, kulağa yabancı bir cisim kaçması, uçak yolculuğu, alerjiler ve grip gibi etkenler de kulak tıkanıklığına neden olabilir.
Yüksek ateş, boğaz ağrısı ve burun akıntısı da görülebilir. Daha büyük çocuklarda ise orta kulak iltihabının belirtileri arasında işitme kaybı, kulak ağrısı ve dengesizlik hissi bulunur.
Kronik orta kulak iltihabında kulakta oluşan kolesteatom, kemikleri eriterek baş dönmesine yol açabiliyor. Fistül denilen kaçaklar travmaya bağlı olabileceği gibi bazen sebepsiz bazen de basit bir hapşırma veya ani basınç değişimleriyle ortaya çıkabiliyor.
İlgili 38 soru bulundu
Kulakta yerinden oynayan kristaller baş döndürüyor
İç kulak kristallerinin yerinden oynaması olarak bilinen “Benign Pozisyonel Paroksismal Vertigo” (BPPV) başın pozisyonuyla aniden başlayan, kısa süren ve tüm dünyayı başınıza yıkma hissi veren bir baş dönmesi türüdür.
Denge ile ilgili KBB hastalıkları arasında kulak kristalleri kayması, labirentit (kulak labirentinin inflamasyonu), Meniere hastalığı (labirentteki sıvılarda basınç artışı), vestibüler nörit (denge siniri iltihabı) gibi iç kulak hastalıkları sayılabilir.
Eğer iç kulaktaki kristallerden kaynaklanıyorsa başın özel pozisyonlara çevrilmesi ile yapılan manevralar kullanılmaktadır. Meniere hastalığında ve vestibüler nöritte ilaç tedavisi ile genellikle yeterli yanıt alınabilmektedir. Beyincikteki bir tümörden kaynaklanan denge kayıplarında cerrahi yapılması gerekebilir.
İç kulakta bir çeşit rahatsızlıktan dolayı ataklar halinde seyreden baş dönmesi, kulak çınlaması, işitme kaybına neden olur. Sebebi henüz bilinmiyor, ancak iç kulaktaki bir bölmede bulunan özel bir sıvının yüksek basınca ulaşması sonucu oluştuğu düşünülüyor. Toplumda rastlanma sıklığı % 0,2'dir.
Ek olarak sakız çiğnemek, esnemek, yutkunmak veya valsalva denilen manevrayı (ağız kapalıyken parmaklarla da burun kapatılır, bu sırada yanaklar şişirilerek kulaklara doğru hava verilir) sık aralıklarla yapmak östaki borusu açıklığının sağlanmasına katkı sağlar.
Otitis media ya da orta kulak iltihabı kulak zarının arkasında sıvı birikimi, orta kulakta kızarıklık, şişme ve ağrı ile seyreden bir enfeksiyondur. Orta kulak iltihabına bağlı olarak görülen en önemli belirti kulakta ağrıdır. Diğer önemli semptomlar ise orta kulakta kızarıklık ve şişlik oluşumudur.
Kulak tıkanıklığı genel olarak ciddi bir probleme yol açmaz ve kulak damlası ya da sadece beklemek gibi basit yöntemlerle çözülebilir. Ancak beş ila yedi günden fazla süren kulak tıkanıklığı için bir doktora başvurmanız gerekebilir. Kulak tıkanıklığının birinci nedeni kanallara su kaçmasıdır.
Evet; vertigoyu oluşturan denge bozukluğu hastalıkları geçer ve tedavi olabilir.
Evet, vertigo tedavi edilebilir. Bazı durumlarda, tedaviye ihtiyaç duyulmadan kendiliğinden geçebilir. Eğer tedavi gerekiyorsa, vertigo nedenine göre tedavi çeşidi değişir.
*İç kulaktaki tulumcuk, kesecik ve yarım daire kanalları denge ile ilgili yapılardır.
Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastada çınlama ve duymakta zorlanma gibi sorunlar çıkabilmektedir.
Kulak kristali oynaması görülen kişilerde tansiyon yükselir mi? Kulak kristali oynaması, yüksek tansiyona neden olan bir rahatsızlık değildir.
Basınç problemi
Eğer orta kulaktaki basınç östaki borusu kullanılarak dengelenmezse, bu basıncın giderek düşmesi ile orta kulakta sıvı-kan birikmesi veya tüm zarlarda delinmeye kadar giden olaylar serisi gerçekleşir. Tüm bu olumsuzluklar işitme kaybı, baş dönmesi ve kulak ağrısı gibi sonuçları doğurur.
Yürüme ve denge bozuklukları hiçbir hastalık olmadan olabileceği gibi birlikte sık görüldüğü hastalıklar vardır. Nörolojik olanlar en sıklıkla Parkinson hastalığı, Parkinson-Plus hastalıklar, Vasküler (beyin damar hastalıklarına bağlı ) Parkinsonizm, Normal Basınçlı Hidrosefali(NBH) ile karşılaşılır.
İç kulakta, yani denge organı içindeki yarım daire kanallarında kristallerin yerinden oynamasına bağlı ortaya çıkan baş dönmesi sebebidir.
Baş dönmesi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında iç kulak problemleri (örneğin, vertigo), denge bozuklukları, migren, düşük tansiyon, yüksek tansiyon, iç kulak iltihabı, anemi, stres, kaygı veya bazı ilaçların yan etkileri bulunabilir.
Kalp yetmezliği, kalp kapakçığı hastalığı, diabet, tiroid bezi hastalıkları, kansızlık, kontrol edilemeyen yüksek tansiyon, pozisyona bağlı düşük tansiyon, kalp ritim bozuklukları, ani ve şiddetli su kaybı (ishal, kusma) baş dönmesine neden olabilir. Ayrıca psikojenik baş dönmeleri de görülebilmektedir.
Vitamin B12 eksikliği sıklıkla yaşlılarda görülen bir durumdur. Ancak özellikle mide-bağırsak sistemini etkileyen birçok hastalık da vit B12 eksikliğine neden olabilir. Vit B12 eksikliğinde genellikle hastalarda ataksik yürüyüş ve denge bozukluğu ortaya çıkar. Hastalar yürürken dengelerini sağlamakta zorlanırlar.
Günümüzde en sık sorulan sorulardan biri de baş dönmesi için hangi doktor gidilir sorusudur. Nöroloji polikliniğinden alınan randevu sonucu uzman doktorun gerçekleştireceği muayene hastalığın teşhis edilmesi için atılacak en önemli adımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri