Nasıl ki evimizdeki pencere açık olduğu zaman dışardan tozlar, mikroplar içeri girer; kulak zarı da delik olduğu zaman dışardaki mikroplar beyine ve iç kulağa yayılıp; menenjit, beyin iltihabı gibi ciddi, ölümcül sorunlara neden olabilir.
Delinirse veya yırtılırsa, orta kulak enfeksiyona karşı savunmasız kalır. Yırtılmış bir kulak zarı gerektiği kadar titreşemez ve sonuç olarak da geçiçi işitme sorunları görülür. Nadir durumlarda bu sorun kalıcı işitme kaybı ve kulak iltihaplanmalarına zemin hazırlayabilir.
Kulak zarı onarımı ameliyatından kaynaklanan komplikasyonlar nadirdir. Operasyon sırasında yüz sinirlerinin zarar görmesi, orta kulak kemiklerine verilen zarara bağlı işitme kaybı, kulak zarındaki deliğin eksik iyileşmesi, kulak zarı arkasında anormal cilt büyümesi bu komplikasyonlara örnek verilebilir.
Kulak zarı deliklerinin tedavisi
Kulak zarındaki delinmeler çoğunlukla birkaç hafta, bazen de birkaç ay içinde kendiliğinden iyileşir. Bu iyileşme süresi içinde kulağın su temasından ve travmalardan korunması gerekir. Kendiliğinden iyileşmeyen kulak zarı deliklerine müdahale etmek gerekir.
Kulak zarında meydana gelen delinmeler çoğunlukla birkaç haftada kendiliğinden iyileşir. Bazen de kulak zarı eski durumuna 3-4 ayda gelir. Delik 6 hafta içinde kendi kendine kapanmazsa cerrahi operasyona ihtiyaç duyulabilir. Kulak zarında oluşan delinme genellikle ilaçla tedavi edilmeye çalışılır.
İlgili 16 soru bulundu
Yamanın kulak zarı ile kaynaşıp bütünleşmesi yaklaşık 2-3 hafta sürer. Kulak zarı ameliyatı genellikle başarıyla sonuçlanan bir operasyondur. Ancak delik kapanmazsa tekrarı gerekebilir. İşitmenin düzelmesi ortalama 2-3 ay sürer.
Serümen korumayınca dış kulak yolu tahriş olup iltihaplanır, şiddetli ağrı yapar ki(yüzücü kulağı) kulak burun boğazın acillerindendir. Kulak zarı delik olanlar, kulağında iltihaplı akıntı olanlar kesinlikle su kaçırmamalı(su geçirmeyen tıkaç kullanmalı) hatta ıslak parmakla bile kulak yoluna dokunmamalıdır.
Bazı kimseler kulak zarının delik olduğundan haberdar olmayabilirler. Eğer kulak zarı delik ise, bu kullanılacak damlalar geri dönüşü olmayan işitme kayıplarına yol açabilir, uygun biçimde kullanılmazsa enfeksiyona zemin hazırlayabilir.
Ayrıca kulak zarınızda delik varsa ve kulağınıza su kaçmış ise bu su orta kulağa girer ve ciddi enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu nedenle mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına görünmelisiniz.
Ameliyat süresi ameliyatta yapılacak işlemlere bağlı olarak 1-3 saat arası sürebilmektedir. Kulak çevresinde bulunan kas kılıfı (fasya) ve kıkırdak gibi dokulardan faydalanılarak kulak zarındaki delik onarılır. Ameliyat sonrasında şiddetli ağrı olmamaktadır, basit ağrı kesiciler yeterli olmaktadır.
Timpanoplasti ameliyatı, kulak zarı delinmesi vakalarında ve kronik orta kulak rahatsızlıklarında uygulanmaktadır. En kısa haliyle açıklamak gerekirse timpanoplasti ameliyatında kulak zarı ile orta kulakta bulunan işitme sistemi onarılıp mevcutsa da iltihabın temizlenmesi işlemleri gerçekleştirilir.
Kulak Zarı Ameliyatında Dikiş Olur mu? Kulak zarına müdahele ettiğimiz, zar onarımı ameliyatlarında kulağın arkasından kesi yapılarak onarım yapılacağı gibi, hiç kesmeden sadece dış kulak yolundaki delikten girilerek de yapılabilir.
Kepçe kulak ameliyatı sırasında yapılan kesiler, genellikle kulak arkasında veya kulak kıvrımında yapılır. Ameliyat sonrası dönemde, bu kesilerin iyileşmesi ve izlerin belirginliği zamanla azalır. İzlerin belirginliği, kişinin cilt tipine, iyileşme sürecine ve cerrahi tekniğe bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Kulak zarında belli bir doku kaybı olduysa onarım yavaşlar. Bir de ani gelişen kulak zarı veya orta kulak enfeksiyonlarına bağlı oluşan kulak zarı deliklikleri, uygun antibiyotik tedavisiyle genellikle 1 haftada kapanır.
Bazı kişilerin duştan çıktıktan sonra temizleme çubuğuyla kulak içine müdahale ettiğini anlatan Karaaltın, "O sırada etraftan gelebilecek bir darbe ya da çarpma ile kulak temizleme çubuğu dış kulak yoluna zarar verebiliyor. Kulak zarına kadar ilerlemesi zarda yırtılmalara sebep olabiliyor.
Bu ameliyat adı üstünde bir estetik ameliyattır. Bu yüzden sgk geçen herhangi bir yer olmaz. Yani devlet kurumlarda yapılan işlemlerini bazılarını özel de de olsa karşılar ama estetik ameliyatlar karşılanmaz. Sadece travma kaza sonucu düzelmesi gereken yüz ve vücut üzerinde ki kalıcı hasarların ödemesi yapılır.
Piercing veya küpe ile delme işlemi sonrasında kulak kıkırdağı 3 ay ile 1 sene arasında iyileşme süreci gözlenir. Kıkırdak kaza delinmiş ve içerisinde materyal yok ise 1-2 hafta içerisinde iyileşir.
Otitis media ya da orta kulak iltihabı kulak zarının arkasında sıvı birikimi, orta kulakta kızarıklık, şişme ve ağrı ile seyreden bir enfeksiyondur. Orta kulak iltihabına bağlı olarak görülen en önemli belirti kulakta ağrıdır. Diğer önemli semptomlar ise orta kulakta kızarıklık ve şişlik oluşumudur.
Hastaya 10-14 günlük bir kür antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunun yanı sıra sıvının emilmesine yardımcı ilaçlar olarak dekonjestan adı verilen spreyler, çocuklarda şuruplar, alerjik hastalarda antihistaminik adı verilen ilaçlar ve kortizonlu spreyler kullanılabilir. Bu ilaç tedavisi sonrası hasta takibe alınır.
Kulak Zarı: orta kulağı dış kulaktan ayıran yaklaşık 1 cm çaplı yapıdır. Orta Kulak Boşluğu: orta kulak boşluğu içerisinde çekiç, örs ve üzengi kemikleri bulunur. Orta kulak östaki borusu ile havalanır. Östaki borusu: orta kulak boşluğu ile geniz arasında yerleşmiş yaklaşık 3.5 cm uzunluğunda bir yapıdır.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Kulakta dolgunluk hissini azaltmak için, burun temizliği yapmak, burun spreyi veya burun damlası kullanmak, basıncı dengellemek için yavaşça çene hareketleri yapmak ve basıncı dengelemek için kulak damlaları kullanmak gibi yollar kişiler tarafından uygulanabilir yöntemler olarak sıralanır.
Kulak zarı ameliyatı tıp literatüründe miringoplasti olarak adlandırılır. Bu ameliyat sıklıkla genel anestezi altında yapılır. İşlem sırasında kulağın önünde ya da arkasında küçük bir kesi yapılır. Cildinizin altından küçük bir doku parçası alınarak kulak zarınızdaki delik bu doku ile kapatılır.
Kulak zarı delinmesi, özellikle zardaki hasarın büyük olduğu durumlarda, şiddetli ağrılara sebep olabilir. Bu ağrılar, başın ağrıyan kulağın bulunduğu tarafında ya da tamamında hissedilebilir. Baş ağrısı olarak hissedilebilecek bu durum, kulak zarının tedavi süreci boyunca devam edebilir.
Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastada çınlama ve duymakta zorlanma gibi sorunlar çıkabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri