Türkçedeki kullanımıyla vesile, bir işin veya olayın gerçekleşmesini sağlayan aracı veya nedeni ifade eder. Kelimenin Anlamı: Vesile, bir şeyin meydana gelmesini kolaylaştıran veya mümkün kılan bir aracı veya nedeni ifade eder.
BİLVESÎLE. (ﺑﺎﻟﻮﺳﻴﻠﻪ) zf. (Ar. harf-i cer bi-, harf-i târif el- ve vesіle ile bi'l-vesіle) Bu vesîle ile, yeri gelmişken.
Tevessül (Arapça: توسل) ya da Vesile, Allah'a yakarmakta başkaları hesabına araya Allah'a yakın aracı ve şefaatçilerin konulması anlamına gelir.
Sâlih amelleri veya bazı kişileri vesile edinerek Allah'a yakın olmaya çalışmak, O'ndan dilekte bulunmak anlamında terim.
Kelime Anlamı: Muazzam kelimesi, çok büyük, devasa veya olağanüstü anlamına gelir. Bir şeyin büyüklüğünü, önemini veya etkisini vurgulamak için kullanılır. Kökeni: "Muazzam" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça'da "عَظِيم" (azim) kelimesi büyük ve muazzam anlamına gelir.
İlgili 32 soru bulundu
hüküm sürmek; hâkim olmak.
- Mufred: Tek varlığı gösteren isimler - Musennâ: ki varlığı gösteren isimler - Cemî: Üç veya daha fazla varlığı gösteren isimler. Bir tek varlığı gösteren sözcük yapısına müfred (tekil) adı verilir.
Vesile kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "Vesîle" kelimesinden türetilmiştir ve "araç, vasıta, sebep" anlamına gelir.
Günaha rıza günah, şirke rıza şirktir. Eğer tevessül şirkse, tevessülü kabul etmek de şirktir. Dolayısıyla bu durumda Hazreti Musa (a.s.)'ın, kavminin tevessülünü kabul ettiği için şirke düşmüş olması gerekir.
O, “Hayra aracılık eden, o hayrı işleyen gibi sevap kazanır”[2] sözüyle de aynı zamanda hayırlı hizmetlere öncülük etmeyi teşvik etmiştir. Hayra vesile olmak denildiğinde sadece maddiyat akla gelmemelidir. Bu, herkesin gönlüne ve gücüne göredir.
Tefsir (Kur'an Yolu) Vesile kelimesi sözlükte “pâye, rütbe, derece, muhabbet ve yakınlık” anlamlarına gelir. Bu son anlamından hareketle kişiyi Allah'a yaklaştıran amele vesile denilmiştir.
Kulun, aczini itiraf ederek sevgi ve tazim duyguları içinde lütuf ve yardım dilemesini ifade eden dua, ibadet edilecek ve yardım istenilecek yegâne varlık olan yüce Allah'a yapılır. İslâm'da yalnızca Allah'a ibadet edilir ve yalnızca O'ndan yardım istenir (el-Fâtiha 1/5).
Sıkıntılardan kurtulmak için peygamberlerin veya velîlerin ruhaniyetinden yardım istemek anlamında bir terim.
Geniş anlamıyla vesika “bir şeyi belgeleyen, güvence altına alan şey” demektir; hukukî bir olayı, hukukî muameleden doğan bir hakkı, rehin, kefil, şahit tutma, yazı ile kaydetme yollarından biriyle teminat altına alma işlemine de tevsîk denir.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan Güya kelimesi ''güftan'' sözcüğünden türetilmiştir. Güftan söylemek, ifade etmek anlamına gelirken güya kelimesi sözde demektir. Genellikle gerçekte olmayıp öyle var sayılan şeyleri belirtmek için bu kelime kullanılır.
Sevil isminin anlamı her zaman sevilen ve beğenilen biri ol şeklindedir.
Her kim Allah'a ortak koşarsa muhakkak ki çok büyük bir iftira atmıştır.” (en-Nisa, 4/48) Âyetin zahirinden, Allah Teâlâ'nın şirki asla affetmeyeceği, şirk haricindeki günahları ise dilediği kimseler için affedebileceği anlaşılmaktadır.
Güzel amellerin “vesîle” kılınması (Buhârî, İcâre, 12 [2272]; Müslim, Zikir, 100 [2743]) ve yaşamakta olan salih bir kişinin duasıyla tevessül caiz kabul edilmiştir (Buhârî, Cumʽa, 34-35 [932-933]; İstiskâ', 3 [1010]; Müslim, İstiskâ', 8-10 [897]).
Şirk (Arapça: شرك) İslam'da, Allah'a ortak koşma anlamına gelen bir kavramdır. Kur'an'a göre en önemli iman sorunu olan şirk, Allah'a ortak koşmak, Allah'tan başka ilah olduğuna inanmak ve ona tapmak anlamlarına gelir. Şirk eyleminde bulunanlar müşrik olarak isimlendirilir.
Farsça kökenli bir sözcük olan Dilhun, dil kelimesi ve ''hun'' ekiyle türetilmiştir. Kan manasına gelen hun, sonuna geldiği kelimelere kan ağlayan, kan döken anlamı verir.
VESİLE KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Arkadaşlar birer vesile ile dağıldılar ve beni Besim Bey'le yalnız bıraktılar.- Biz, ancak her vesile ile bize yapılan yersiz hakaretlere, istihfaf ve tezyiflere layık olmadığımızı söylüyoruz.
Dil kelimesinin TDK sözlüğe göre 15 farklı anlamı vardır.
Kelimeleri dişi yâhut erkek olarak ayıran Arapça, Fransızca gibi dillerde, dişi cinsten sayılan (kelime), dişil. Karşıtı: MÜZEKKER. Fr. Féminin.
Müzekker lafzan veya hükmen ve takdiren dişil alâmeti taşımayan kelimedir. Hakiki ve mecazi olarak ikiye ayrılır. Hakiki müzekker erkeklik organına sahip olan insanlarla hayvanların erkekleri, mecazi müzekker ise bu tür organı olmayan diğer varlıkların erilleridir.
"Rükûb=binmek", "terkîb=birbiri üzerine bindirmek" demek olduğuna göre, "mürekkeb: iki veye daha zîyade şeyin cüz'lerinin birbiri üzerine bindirilmiş olduğunu " ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri