Kulak zarı hassastır ve yırtılabilir. Delinirse veya yırtılırsa, orta kulak enfeksiyona karşı savunmasız kalır. Yırtılmış bir kulak zarı gerektiği kadar titreşemez ve sonuç olarak da geçiçi işitme sorunları görülür. Nadir durumlarda bu sorun kalıcı işitme kaybı ve kulak iltihaplanmalarına zemin hazırlayabilir.
Kulak zarı delindiyse hasta kulağında çınlamadan ve uğultudan şikâyet eder. Bazen uğultuya kulak akıntısı da eşlik eder. Baş dönmesi ve işitme kaybı da kulak zarı delinmesinin yol açtığı diğer problemlerdir. Kulak ağrısı bu durumun tipik belirtileri arasında bulunmaz.
Kendi kendine iyileşmeyen ya da tedavi edilmeyen kulak zarı delinmesi bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Kulak zarı, yırtılma sonrası 3-6 ay içerisinde iyileşmezse işitme kaybına neden olabilir. Bu durum genellikle geçicidir ve deliğin kapanması ile sorun ortadan kalkar.
Aşağıda detaylı bir şekilde açıklandığı üzere, kulak zarında bazı sebeplerden dolayı boşluklar oluşabilir. Bu boşluklar bazen bir yırtığa, bazen ise bir deliğe benzer. Kulak zarı yırtılması, delinmesi veya patlaması olarak adlandırılan bu durum zarın işlevini yitirmesine neden olur.
İşitme azlığı ve akıntıyla kendini belli ediyor
Nasıl ki evimizdeki pencere açık olduğu zaman dışardan tozlar, mikroplar içeri girer; kulak zarı da delik olduğu zaman dışardaki mikroplar beyine ve iç kulağa yayılıp; menenjit, beyin iltihabı gibi ciddi, ölümcül sorunlara neden olabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Yırtılmış kulak zarı: Orta kulağı bakterilerden koruyan bir zar olan kulak zarı yırtıldığında kanayabilir. Yüksek sesler, şiddetli kulak enfeksiyonları ve travma, delinmiş veya yırtılmış bir kulak zarına neden olabilir.
Kulak zarındaki delik küçükse ve travmaya bağlı gelişmişse delik üzerine ince kağıt veya silikon yerleştirilerek delik onarılabilir. Bu yöntemlerle kapanmayan veya büyük kulak zarı deliklerinde ameliyat gerekir. Kulak zarının onarılmasında temel prensip, kulak zarının bir doku yaması ile kapatılmasıdır.
Bu kulak duymasını etkileyebiliyor hatta enfeksiyona bile neden olabiliyor. Aynı zamanda bu travma istemsiz olarak, daha ileri giderek kulak zarı bölgesinde zararlar oluşturabiliyor". Kulak çöpünü, hatta farklı maddelerle kulağın temizlenmesinin zarı rahatlıkla zedeleyebileceğini vurgulayan Doç.
Ameliyat süresi ameliyatta yapılacak işlemlere bağlı olarak 1-3 saat arası sürebilmektedir. Kulak çevresinde bulunan kas kılıfı (fasya) ve kıkırdak gibi dokulardan faydalanılarak kulak zarındaki delik onarılır. Ameliyat sonrasında şiddetli ağrı olmamaktadır, basit ağrı kesiciler yeterli olmaktadır.
Çeşitli nedenlerle delinen kulak zarı genellikle 6 hafta içinde kendi kendini onarır.
Serümen korumayınca dış kulak yolu tahriş olup iltihaplanır, şiddetli ağrı yapar ki(yüzücü kulağı) kulak burun boğazın acillerindendir. Kulak zarı delik olanlar, kulağında iltihaplı akıntı olanlar kesinlikle su kaçırmamalı(su geçirmeyen tıkaç kullanmalı) hatta ıslak parmakla bile kulak yoluna dokunmamalıdır.
Bazı kimseler kulak zarının delik olduğundan haberdar olmayabilirler. Eğer kulak zarı delik ise, bu kullanılacak damlalar geri dönüşü olmayan işitme kayıplarına yol açabilir, uygun biçimde kullanılmazsa enfeksiyona zemin hazırlayabilir.
Kulak Zarı: orta kulağı dış kulaktan ayıran yaklaşık 1 cm çaplı yapıdır. Orta Kulak Boşluğu: orta kulak boşluğu içerisinde çekiç, örs ve üzengi kemikleri bulunur. Orta kulak östaki borusu ile havalanır. Östaki borusu: orta kulak boşluğu ile geniz arasında yerleşmiş yaklaşık 3.5 cm uzunluğunda bir yapıdır.
Ayrıca kulak zarınızda delik varsa ve kulağınıza su kaçmış ise bu su orta kulağa girer ve ciddi enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu nedenle mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına görünmelisiniz.
Erken dönemdeki kulak zarı delinmeleri kendiliğinden iyileşerek kapanabilir. Ancak süre 3 ayı geçmişse kendiliğinden kapanmayacağından kulak zarının miringoplasti adı verilen ameliyatla tamir edilmesi gerekir.
Otitis media ya da orta kulak iltihabı kulak zarının arkasında sıvı birikimi, orta kulakta kızarıklık, şişme ve ağrı ile seyreden bir enfeksiyondur. Orta kulak iltihabına bağlı olarak görülen en önemli belirti kulakta ağrıdır. Diğer önemli semptomlar ise orta kulakta kızarıklık ve şişlik oluşumudur.
Timpanoplasti de her ameliyat gibi içinde riskler barındırır. Bu riskler arasında kanama, enfeksiyon ve işlem sırasında verilen ilaçlara ve anesteziye alerjik reaksiyonlar yer alabilir. Kulak zarı onarımı ameliyatından kaynaklanan komplikasyonlar nadirdir.
Kulak zarı ameliyatı sonrası bakım mutlaka dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesidir. Operasyon sonrasında hasta bir süre başı yukarıda olacak şekilde uyumalıdır. Beslendiği gıdaların yumuşak ve sıvı olması gerekmektedir. Ayrıca ağır fiziksel aktivitelerden bir süre uzak kalmalıdır.
Timpanoplasti Ameliyatı sonrası
Bu gurupta iyileşme 3-4 hafta içinde tamamlanmaktadır.
Hayır, travma sonucu gelişen ve kulak zarında sadece yırtılmaya neden olan olaylarda kulak zarı genellikle 4-7 günde kendiliğinden kapanır. Kulak zarında belli bir doku kaybı olduysa onarım yavaşlar.
Bazı kişilerin duştan çıktıktan sonra temizleme çubuğuyla kulak içine müdahale ettiğini anlatan Karaaltın, "O sırada etraftan gelebilecek bir darbe ya da çarpma ile kulak temizleme çubuğu dış kulak yoluna zarar verebiliyor. Kulak zarına kadar ilerlemesi zarda yırtılmalara sebep olabiliyor.
Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastada çınlama ve duymakta zorlanma gibi sorunlar çıkabilmektedir.
Çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.
Kulak estetiği günümüz teknolojisi ile birlikte düşünüldüğünde çok zor olmayan ameliyat ile çözülmektedir. Özellikle kepçe kulak ameliyatı kısa bir operasyonun sonunda tarihe karışmaktadır. Öyle ki hasta aynı gün taburcu edilebilir. Ancak iyileşme sürecine dikkat edilmezse sorun yeniden tekrarlayabilir.
Bu özelliği sayesinde iltihaba karşı etkilidir. Kulak iltihabı yaşıyorsanız çiğ soğan suyunu birkaç damla kulağına damlatıp ardından kulak temizleme çubuğuyla temizleyin. 1 – 2 gün boyunca bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri