Kulakta dolgunluk hissini azaltmak için, burun temizliği yapmak, burun spreyi veya burun damlası kullanmak, basıncı dengellemek için yavaşça çene hareketleri yapmak ve basıncı dengelemek için kulak damlaları kullanmak gibi yollar kişiler tarafından uygulanabilir yöntemler olarak sıralanır.
Çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.
Doktor tedavisine ek olarak sakız çiğnemek, esnemek, yutkunmak ve su içmek kulak basıncını dengelemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca derin bir nefes alıp nefesi burundan yavaşça verebilirsiniz. Bu esnada burnunuzu elinizle kapatabilirsiniz. Ancak bu işlemi yaparken dikkatli olmalısınız; sert hareketlerden kaçınınız.
Östaki borusu burun ve boğaz ile orta kulağı (kulak zarı arkasında kulak bölümü) birbirine bağlayan bir borudur. Normalde, östaki borusu orta kulak içindeki basıncın, orta kulak dışındaki hava basıncı ile dengeli olmasını sağlar.
Basınç değişimi, dış kulak iltihabı ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen kulak tıkanıklığı, kısa bir sürede kendiliğinden düzelme eğilimindedir.
İlgili 18 soru bulundu
Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastada çınlama ve duymakta zorlanma gibi sorunlar çıkabilmektedir.
Östaki tüpü, normalde kapalı olsa da yutkunma, esneme ve çiğneme hareketleri ile açılabiliyor. Bu hareketler orta kulağa hava geçişini sağlarken, orta kulakta oluşan mukusu dışarı atıyor. Bu şekilde kulak zarı daha iyi şekilde titreşiyor.
sakız çiğnemek östaki tüplerini açar ve bu da. kulaklardaki aşırı basıncı azaltır. Böylece kulaklar açılır. Sakız çiğnemek östaki borusunu rahatlatıp orta.
Ek olarak sakız çiğnemek, esnemek, yutkunmak veya valsalva denilen manevrayı (ağız kapalıyken parmaklarla da burun kapatılır, bu sırada yanaklar şişirilerek kulaklara doğru hava verilir) sık aralıklarla yapmak östaki borusu açıklığının sağlanmasına katkı sağlar.
Uçak Seyahatlerinde Basınç Şikayetini Önleyen Kulak Tıkacı
Uçağın kalkış ve inişinde oluşan hava basıncındaki güçlü ve hızlı değişimler kulaklarda baskıya neden olur. Uçuş için özel tasarlanmış uçuş tıkaçları, kulak zarına etki eden basıncı düzenler.
Sinüzit ile ilişkili olabilecek bazı belirtiler: Yüz ağrısı ve yüzde basınç hissi, burun tıkanıklığı, iltihaplı burun akıntısı veya iltihaplı geniz akıntısı, koku alma bozukluğu, ateş, baş ağrısı, ağız kokusu, yorgunluk – halsizlik, diş ağrısı, öksürük, kulak ağrısı – kulakta basınç – kulakta dolgunluk.
Sinüslerdeki tıkanıklık kulaklardaki basıncı etkiler. Sinüzit tedavisi tıkalı kulaklar için de rahatlama sağlayacaktır. Sinüsleri kurutmamaya, nemli tutmaya çalışın. Günde birkaç kez burun spreyi kullanmak ya da yüzünüze nemli ve ılık bir bez koymanız sinüzit ağrısı ve baskısını kaldırabilir.
Bir şeyler yeme, sakız çiğneme, yutkunma veya hafifçe burun ve ağız kapatıp burundan kulaklara hava basıncı yaratmak suretiyle orta kulağa gönderilmekle hava ile basınç eşitlemeleri durumu bu basınç farklılığını düzeltebilmektedir.
Çoğu östaki borusu problemleri ciddi değildir. Bunlar genellikle kısa bir süre içinde kendiliğinden düzelir.
Sıvı birikimi sonucu östaki borusu tıkanır ve sıvı drenajı mümkün olmaz. Genellikle kendiliğinden geçer ancak geçmez ise doktor müdahalesiyle sıvının boşaltılmasına ihtiyaç duyulabilir.
Doğal pozisyonunda içinde hava ya da sıvı geçişi olmayacak şekilde kapalı olarak duran üsttaki tüpü çevresindeki kasların yutkunma hareketi sırasında kasılmasıyla açılır. Ve orta kulak ve geniz arasında hava geçişine imkan vererek hem orta kulak havalanmasını hem de basıncın eşitlenmesini sağlar.
Kulakta dolgunluk hissini azaltmak için, burun temizliği yapmak, burun spreyi veya burun damlası kullanmak, basıncı dengellemek için yavaşça çene hareketleri yapmak ve basıncı dengelemek için kulak damlaları kullanmak gibi yollar kişiler tarafından uygulanabilir yöntemler olarak sıralanır.
Balon şişirmek ve sakız çiğnemek östaki kanalının fonksiyonunu geri kazanmasına büyük oranda yardımcı olur. Bu bakımdan Otovent ismi verilen, burundan hava verilerek balon şişirilmesinde kullanılan basit sistemlerin oldukça faydası görülmektedir.
Kulak tıkanması tehlikeli mi? Kulak tıkanıklığı ilerlediği ve müdahale edilmediği durumda kalıcı ya da geçici işitme kaybına neden olabilir.
Orta kulak ile bağlantıyı sağlayan östaki borusunun tıkanması orta kulak iltihabının oluşmasına zemin hazırlar. Diğer adı otitis media olan orta kulak iltihabı yetişkinlerde de görülmekle birlikte daha çok çocuklarda ortaya çıkar ve ağrılı geçer.
Orta kulağın tükettiği hava, östaki borusunun yutkunma veya esneme sırasında açılmaması nedeniyle, orta kulakta yerine konulamadığı durumuna östaki disfonksiyonu denir. Böyle durumda orta kulakta hava açlığı yani negatif basınç oluşur ve hasta bunu kulakta dolgunluk ve tıkanıklık olarak hisseder.
İşte bunun için mutlaka kulak burun boğaz uzmanlarından acil muayene desteği almalısınız. Ayrıca acilde kulak temizleme gibi bir durum da söz konusu olamaz. Bu işlem ancak kulak burun boğaz uzmanları tarafından gerçekleştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri