Peki kulaktan neden su gelir? Kulak akıntısı, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Kulak akıntısının en yaygın nedenleri arasında kulak enfeksiyonları, kulak zarı yaralanmaları, yabancı cisimler, kulakta biriken sıvılar, cilt sorunları ve bazı hastalıklar yer alır.
Kulak akıntısı sağlıklı bir kulakta yoktur. Kulak akıntısı ile kulak kiri akıntısı karıştırılmamalıdır(kulak kiri sarı renkli hafif yapışkandır). Akıntı varsa hastalığa işaret eder akıntı ya kulak yoluna bağlı hastalıklarda (mantar, ekzema, iltihap) ya da kulak zarı delik olup orta kulak iltihabına bağlı olur.
Yüzdükten sonra ya da banyoda kulağa kaçan su, bir süre sonra rahatsız edici olabilir. Zira normalde kulağa kaçan su, kulağın yapısı gereği kulak kiri (buşon) sayenizde çıkar. Ancak bu su hemen çıkmayıp günler alıyorsa suyun kulaktan çıkarılması gerekir.
Belirtilerin bir günden fazla sürmesi, 6 aydan küçük bir çocukta orta kulak iltihabı belirtisi görülmesi, şiddetli kulak ağrısı, bebek veya çocuğun üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra huzursuz olması, kulaktan sıvı veya irin akması durumunda zaman kaybetmeden kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.
Sıcak bir kompres kulak ağrısını gidermeye yardımcı olmazsa, kulağa soğuk bir kompres veya soğuk suya batırılmış bir bez tutturulabilir. (Buz uygulanmamalıdır.) Kulakta akıntı varsa, dış kulak sabun ve yüz beziyle nazikçe yıkanmalı ve mutlaka doktora başvurulmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Orta kulak iltihabının belirtileri genellikle ilk birkaç gün içinde düzelir ve çoğu enfeksiyon herhangi bir tedavi olmaksızın bir ila iki hafta içinde kendiliğinden geçer.
Çoğu kulak enfeksiyonu 3 ila 5 gün içinde iyileşir ve özel bir tedaviye gereksinim duyulmaz. Gerekirse, ağrıyı azaltmak ve ateşi düşürmek için ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Şiddetli orta kulak iltihabının tedavisi bir uzman tarafından kulağın iç kısmındaki iltihabın temizlenmesi ile yapılır.
Dış kulak yolunun kronik dermatit ve egzemalarıda iltihaplı kulak akıntısı sebebidir. Bakteriyel yada mantar enfeksiyonlarının bu durumun üstüne binmesi durumu karışıklaştırabilir. Dış kulak yolu cildinin bu hastalığında ağrısız kronik akıntı olur.
Dış veya orta kulak iltihabından kaynaklanır. Akıntı azsa, dışkulak iltihabı, koyu sarıysa ortakulak iltihabı düşünülür. Mastoid(kulak kemiği) iltihabının neden olduğu akıntı ise, krem kıvamında olup, çoktur. kulaktan kanlı akıntı gelmesi, kulak zarının delinmiş olması veya kafatası kırığından kaynaklanabilir.
Hastaya 10-14 günlük bir kür antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunun yanı sıra sıvının emilmesine yardımcı ilaçlar olarak dekonjestan adı verilen spreyler, çocuklarda şuruplar, alerjik hastalarda antihistaminik adı verilen ilaçlar ve kortizonlu spreyler kullanılabilir. Bu ilaç tedavisi sonrası hasta takibe alınır.
Enfeksiyonun tedavisinde en doğru antibiyotik, spesifik olarak hastaya göre değişse de, ülkemizde kulak enfeksiyonu tedavisinde en yaygın kullanılan antibiyotikler amoksisilin-klavulanik asit ve sefalosporinlerdir.
Kulak zarı delinmesi, ani ve şiddetli bir ağrıya neden olur. Bunu bazen kulakta kanama, işitme kaybı ve kulak çınlaması takip eder. İşitme kaybı, kemikçik zinciri bozulduysa veya iç kulak yaralandıysa daha şiddetlidir. İç kulağın yaralanması vertigoya (baş dönmesi) da sebep olabilir.
Kulağın içine giren toz ve kir, dış kulak yolunda bulunan ve tıp dilinde serumen adı verilen salgıya yapışır ve kurur. Salgının kurumasıyla birlikte kulak kiri, dış kulaktan kulak kepçesine doğru atılır. Tozlu ve kirli ortamlarda çalışan kişilerde kulak kirinin daha sık görülmesinin sebebi de budur.
ORTA KULAKTA SIVI BİRİKİMİ
Çocuğun okuldaki başarısızlığı, konuşma ve denge bozukluğunun nedeni, orta kulaktaki sıvı birikimi olabilir. Kulakta sıvı toplanması, tıp dilinde “Efüzyonlu Otit”olarak adlandırılan, ağrı-ateş olmaksızın kulak zarının arkasında, orta kulakta sıvı birikmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır.
Kulak mantarı genellikle tek taraflı olarak görülür. Enfeksiyonun en sık belirtileri kulakta kaşıntı, ağrı, dolgunluk hissi, çınlama, akıntı ve işitme kaybıdır. Otomikoz genellikle uzun süreli tedavi gerektirir ve tekrarlama eğilimindedir.
İltihap orta kulaktan dış kulak yoluna akar. Ama çoğunlukla şişmiş östaki borusu nedeniyle iltihap dışarı akamaz ve orta kulakta hapsolur. Enfeksiyon etkeninin de ortadan kalkmasıyla beraber orta kulakta efüzyon ya da seröz otitis media dediğimiz durum oluşur.
Bu kulak hastalıkları; kulak çınlaması, otoskleroz, kolesteatom, dış kulak iltihabı, orta kulak iltihabı, kulakta aşırı kir oluşumu, kulak zarı delinmesi, vertigo, akustik nörinom, meniere, dış kulakta oluşan egzama, kulak nezlesi ve kulakta sıvı toplanması şeklinde sıralanabilir.
Kulakta dolgunluk hissi eşlik eder ve işitmede azalma veya işitme kaybı olabilir. Bu tabloya kulakta çınlama, uğuldama eşlik edebilir. Kulaktan sıvı akması, baş dönmesi denge sorunları oluşturabilir. Ateşle birlikte seyredebilir ilerlemiş durumlarda genel durum bozukluğu bulantı kusma ve öksürük yapabilir.
Kulak Tümörü Belirtileri
İşitme kaybı dengesizlik, baş dönmesi, dolgunluk hissi, ağrı, kanama, kulak akıntısı, kulak çınlamaları ve kulaktan ses gelmesi gibi belirtiler tümör belirtisidir. Kulak kepçesi çevresindeki lenf bezeleri de önemlidir.
Ameliyatta kulak zarlarına küçük bir delik açılır. Buralardan küçük birer tüp geçirilir. Bunlara ventilasyon tüpü adı verilir. Kulak zarından geçirilen bu tüp orta kulaktaki sıvıyı tamamen boşaltır ve kulağın havalanmasını sağlar.
İşte orta kulak iltihabı doğal tedavi için gerekli olan bitkiler: Sarımsak: Sarımsak en doğal ve en güçlü antibiyotiktir. Bir diş sarımsağı ezin ve bir kulak çubuğu yardımı ile kulağınıza sürün. 5 dakika bekleyin ve kulağınızı temizleyin. Gün içinde 2 defa tekrarlayabilirsiniz.
Sıcak buhar: Orta kulaktaki östaki tüplerinden suyun tahliye edilmesine yardımcı olabilir. Sıcak bir duş almak veya bir kase sıcak su içeren mini sauna uygulaması fayda sağlayabilir. Mini sauna için büyük bir kase sıcak suyla doldurulur. Buharı içeride tutmak için baş bir havluyla örtülür ve yüz kabın üzerinde tutulur.
Bazen kulak enfeksiyonlarında bir antibiyotik reçetelenebilir. Ancak her orta kulak enfeksiyonu için antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotik kullanmak için bazı koşulların olması gereklidir. Özellikle 2 yaşın üzerinde bir çok orta kulak enfeksiyonu (nerdeyse %90'ın üzerinde) antibiyotiksiz düzelebilmektedir.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
Dış kulak yolu iltihabı kişinin durumuna bağlı olarak kulak damlaları ve ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Ağrı çok fazlaysa ağrı kesici önerilebilir. Tedavi süresi boyunca kulağı sudan korumak gerekir. Tedavi başlandıktan sonra genellikle 3 gün içinde şikayetlerde azalma,10 gün içinde de tamamen iyileşme görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri