Kullanıcı gizliliği kullanıcının araştırma konusunun, edindiği bilgilerin, danıştığı soruların, ödünç aldığı kütüphane kaynaklarının, kullandığı web sitelerinin, ya da kişisel bilgilerinin hiçbir koşul altında başkaları ile paylaşılmaması şeklinde tanımlanabilir.
Gizlilik: Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmeme ve yetkisiz erişime karşı korunmasıdır. Bütünlük: Bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmemesidir. Erişilebilirlik: Bilginin yetkili kişilerce ihtiyaç duyulduğunda ulaşılabilir ve kullanılabilir durumda olmasıdır.
Gizlilik veya mahremiyet (Latince: "privatus ": geri kalanından ayrı, privo; "mahrum") bireyin veya bir grubun kendilerini veya kendileri hakkındaki bilgileri ayırma yeteneği ve böylece kendilerini ifade ederken seçici olmaları.
Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz' (Anayasa 20. md.). Bu hak, Anayasa ile de güvence altına alınmıştır. Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte özel hayata dâhil olan alanların boyutları da genişlemiştir.
Soruşturmanın sanık ve sanık müdafi açısından “gizliliği” ise CMK 157. maddesi ile kısıtlanmıştır. Bu maddeye göre “Soruşturmanın tehlikeye düşeceği” durumlarla kısıtlı olmak şartıyla sanık ve sanık müdafi yönünden savcının talebi ile yargıç tarafından gizlilik kararı verilebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Özel hayat, başkalarının bilmediği ve bilmesi gerekmediği, kişinin herkese açıklamadığı veya sadece belli kişilere açıkladığı hayatıdır. Örneğin, evinde duş alan veya mağazada üstünü değiştiren bir kimseyi rızası dışında izlemek/gözetlemek TCK m.134/1 gereği özel hayatın gizliliğini ihlal suçu oluşturur.
Özel hayatın gizliliği hakkı topluluk içinde yaşamaya mecbur olan insanların saygın, onurlu ve medeni bir şekilde hayatlarını devam ettirebilmeleri için ihtiyaç duyulmuş bir haktır. Bu hak kişinin iradesi dışında özel hayatına ve aile hayatına ait bilgilere erişilememesini ve ifşa edilmemesini teminat altına alır.
Güvenlik dediğimiz şey her türlü bilginin gizliliğini, bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini koruyacak şekilde tasarlanır. Gizlilik kavramı ise kişisel bilgilerin (ve bazen kurumsal bilgilerin de) yasal ve adil bir şekilde toplanmasını, işlenmesini, korunmasını ve imha edilmesini kapsamaktadır.
Özel hayatın gizliliği kapsamı, kişinin izin vermediği, mahremiyetine ilişkin her alanı kapsamaktadır. Özel hayatın gizliliği örnekleri kişinin konut, haberleşme, kamusal ve bilişim haklarına sahip olması olarak gösterilebilir. Bunun elbette sınırları bulunmaktadır. Özel hayata müdahale belirli şartlarda geçerlidir.
Android: > Ayarlar > Gizlilik'e dokunun. iPhone: Ayarlar > Gizlilik'e dokunun. KaiOS: Seçenekler > Ayarlar > Hesap > Gizlilik'e basın. Masaüstü: Menü > Ayarlar > Gizlilik'e tıklayın.
Resmi belgeyi düzenleme yetkisi, kendisine görevi çerçevesinde yetki verilen kamu görevlisine aittir. Özel belge ise herkes tarafından düzenlenebilen daha çok kişiler arasındaki ilişkilerde kullanılan belgelerdir.
TCK md.134 Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu
Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu Yetkili Mahkeme
Dolayısıyla öncelikle yetkili mahkemeye değil, durumu emniyete şikayet etmeniz gerekmektedir. Şikayetin ardından emniyet ve savcılık suçu kovuşturarak dava sürecinin işletilmesi için Asliye Hukuk Mahkemesine gerekli bilgileri aktaracaktır.
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu şikayete bağlı suçlardandır. Şikayet hakkı TCK 73 hükmünde düzenlenmiş olup bu hükme göre; suçun fiillerinde zarar görmüş olan kimse, fiili ve faili öğrenmesinden 6 ay içerisinde şikayette bulunmalıdır. Bu şikayet süresi hak düşürücü süredir ve re'sen dikkat edilmektedir.
bilgilerinizi gizli ve güvende tutuyoruz. Google olarak, sektörde öncü güvenlik altyapısı, sorumlu veri uygulamaları ve kontrolü size veren kullanımı kolay gizlilik araçlarıyla gizliliğinize saygı gösterir ve onu koruruz.
Kim olduğumuzu, hakkınızda ne gibi kişisel bilgileri topladığımızı, neden topladığımızı ve bu bilgilerle neler yaptığımızı anlamanıza yardım etmek amacıyla bu kolay ve anlaşılabilir Gizlilik Bildirimini (“Bildirim” olarak da atfedilmektedir) hazırladık.
Gizlilik dereceleri, kamu hizmeti yerine getirilirken devlete veya gerçek/tüzel kişiye zarar verebilecek bilgiye yetkisiz erişimi önlemek amacıyla kullanılan ibarelerdir. Doğru kullanıldığında şeffaflığa ve hesap verebilirliğe katkı sağlar ve belge yönetiminde oldukça önemli bir yere sahiptir.
Genellikle herkes tarafından bilinmeyen ve açıklanması sahibinin kişisel hak ve çıkarlarına zarar verme tehlikesi gösteren durum.
Haberleşme içeriğinin tek taraflı olarak ifşası TCK m. 132/3 hükmünde ayrı bir suç olarak düzenlenmiştir. Kişi kendisiyle yapılan haberleşme içeriğini diğer tarafın rızası olmadan ve alenen açıklamak suretiyle haberleşmenin gizliliğinin ihlal ederse ifşa suçu oluşur.
Kişilerin gizli kalmasını istediği yaşam alanlarına başkalarının müdahale etmesiyle özel hayatın gizliliğini ihlal suçu oluşacaktır. Suçun faili ve mağduru herkes olabilir. Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun görüntü ve seslerin ifşası ile gerçekleşmesi bu suç tipinin nitelikli halini oluşturmaktadır.
Örneğin; anahtar deliğinden bakma, komşuyu gözetleme, evinin kapısını gözetleme, birinin çantasını karıştırma, kimin kimlerle ve nasıl birlikte olduğunu araştırma halinde özel hayatın gizliliğinin ihlali söz konusu olur.
Kişinin herhangi bir sosyal medyada izinsiz fotoğraf paylaşımında bulunmak, TCK kapsamında Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme veya Ele Geçirme suçunu oluşturur.
Anayasa'nın 20. ve 22. maddelerinde bu özgürlüklerin sınırlama sebepleri birbirine paralel olarak düzenlenmiştir. Bu sınırlama sebepleri “milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlakın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” olarak belirlenmiştir.
Stalking (birini gizlice takibe almak) gerçekte ve yahut sosyal medya aracılığıyla olması fark etmeksizin sistematik ve ısrarlı bir şekilde kişinin ciddi olarak huzurunu kaçıracak boyuta ulaştığında 27.05.2022 tarihinde resmî gazetede yayımlanan düzenlemeyle TCK m. 123/A kapsamında suç olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri