Buna göre günümüzde sadaka-i fıtır, bir kişinin bir günlük normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktar, aynî gıda yardımı olarak verilebileceği gibi, bunun değerinde nakit de verilebilir. Ancak fakirin yararına olanı tercih etmek daha uygundur.
Erzak paketi fitre yerine geçer mi sorusuna Diyanet, "Fitre yerine erzak vermek konusunda bir kısıtlama yok.
Günümüzde bazı Müslümanlar, fitre, yemin kefâreti ve oruç fidyesi gibi dinî yükümlülüklerini askıda ekmek yöntemiyle yerine getirmek istemektedirler. Ancak bilinmelidir ki; Fitrede kişinin bir günlük gıda ihtiyacını karşılayacak miktar ölçü alınmaktadır.
Geçen yıl fitre ve oruç bedelinin gıda/bakliyat (şeker ve yağ hariç) olarak verileceğini öğrendim.
Ancak zekât olarak verilecek yerin yararına olanı tercih etmek daha uygundur. Bu nedenle, Ramazan kolisini veya başka gıda maddelerini hazırlayıp zekât verilen yerlere zekât niyetiyle dağıtmamız caizdir ve zekât yerini bulmuş olur.
İlgili 24 soru bulundu
Çünkü iftar yemeği yiyenler arasında kendilerine zekât verilmesi caiz olmayan birçok kişi de bulunmaktadır. Ancak hazırlanan yemekler zekât niyetiyle yoksullara ulaştırılırsa zekât yerine geçer.
Buna göre günümüzde sadaka-i fıtır, bir kişinin bir günlük normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktar, aynî gıda yardımı olarak verilebileceği gibi, bunun değerinde nakit de verilebilir. Ancak fakirin yararına olanı tercih etmek daha uygundur.
Fıtır sadakasının buğday, arpa, hurma veya üzüm olarak verilmesi zorunlu mudur? Fıtır sadakası, soruda sayılan maddelerden verilebileceği gibi bunların değeri para olarak da verilebilir. Ancak fakirin yararına olanı tercih etmek daha uygundur (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/366).
Fitre yerine erzak verme konusunda bir kısıtlama olmadığı ancak yardım yapılacak kişinin hangisine ihtiyacının olduğuna yönelik fitre verilmesinin daha önemli olduğu belirtildi.
Fakat zekât mükellefi iseniz zekâtınızı elinizde bulunan maldan yani kumaştan, elbiseden vermenizde herhangi bir sakınca olmaz.
Buna göre temel ihtiyaçlarının yanı sıra bayram günü ve gecesine yetecek kadar azığa sahip zengin-fakir her Müslüman fitre ile yükümlüdür (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, 1/594).
Fitre verirken "bu benim fitremdir.niyet ettim rıza-i şerifin için fitre vermeye" diye niyet edilir. Fitre zekât gibi veren tarafından niyet edilmelidir. Ve fakirlere temlik suretiyle verilip fakirin mülkiyetine geçirilmelidir. Fitre verirken verilen şey'in fitre olduğunu belirtmek şart değildir.
Fitrenin asıl amacı maddi durumu iyi olmayan ya da müşkül durumdaki insanların ihtiyaçlarını karşılamaktır.. FİTRE ALAN KİŞİ FİTRE VEREBİLİR Mİ? Fitre, nisab miktarı malı olan Müslümanlara vaciptir. Nisap miktarı malın yıllanmış olma şartı bulunmamaktadır.
Zekât, gıda ve giyim eşyaları gibi mallardan aynî olarak verilebileceği gibi para, döviz ve altından da nakdî olarak verilebilir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/298-299). Çek veya senet, bir malın, bir paranın kime ait olduğunu belirten, iki veya daha fazla kişi arasında tanzim edilmiş bir belgedir.
Fitre, Fidye ve Zekât İftar Yemeği Olarak Verilebilir.
ZEKAT VE FİTRE VERİRKEN BUNUN ZEKAT YA DA FİTRE OLDUĞUNU SÖYLEMEK GEREKİR Mİ? Zekat, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder. Zekat ya da Fitre veren kişinin bunu karşı tarafa söylemesi gerekmez.
Senenin hiçbir mevsiminde oruç tutamayacak kadar yaşlı olan (pîr-i fâni) kimselerin, maddî durumları uygunsa Ramazan'ın her bir günü için bir fakire fidye (yani bir fitre) vermeleri gerekir. İyileşme umudu olmayan hasta da bu hükme tâbidir (el-Bakara, 2/184).
Kur'an-ı Kerim'de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir fakir doyumu kadar fidye öder.” (Bakara, 2/184) buyurulmaktadır.
Yani bireyin kendi torunu veya çocuğuna fidye vermesi mümkün değildir. Bunun yanında dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada fitre verilmez. Eğer gelin, damat, kayınvalide, kayınpeder, üvey çocuk ve kayınbirader gibi kan bağı olmayan akrabalar fakir ise onlara verilebilir.
Zamanında ödenmeyip sonraya kalan fitreler ise mümkün olan ilk fırsatta ödenmelidir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/367). Şâfiî mezhebinde fitreyi, Ramazan'ın ilk günlerinde vermek caiz; meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya ertelemek ise haramdır (Nevevî, el-Mecmû', 6/128).
Fitrenin miktarı 1 sâ'dır (2,166 kg.). Fitre ancak buğday, arpa, mercimek, pirinç, hurma, nohut, mısır, kuru üzüm ve peynir gibi halkın çoğunun yediği gıda maddelerinden verilir. Gıda maddelerinin kıymetini para olarak vermek caiz değildir.
Bu itibarla Ramazan bayramından önce doğan bebekler için fitre vermek gerekir. DOĞAMAMIŞ ÇOCUĞA FİTRE VERİLİR Mİ? Hamile bir kadın veya eşi, kendileri için fitre vermekle yükümlüdürler. Doğmamış çocuk içinse fitre vermek gerekmez.
Genel ve en çok tercih edilen sadaka çeşidi, ihtiyaç sahiplerine mali bir yardım olarak nakit para vermektir. Bu yardım, doğrudan, elden olabildiği gibi yardım kuruluşlarına bağış yapılarak da olabilir. Fıtır Sadakası (fitre) ve Sadaka-i Cariye (vakıf, okul, cami, çeşme, kuyu vb.) de birer sadaka verme yoludur.
Sadaka, Allah rızası için fakirlere, ihtiyaç sahiplerine, karşılık beklemeden verilen şey; yapılan yardım, her türlü iyilik; Allah yolunda yapılan harcamadır. Sadaka zekat verilebilecek kimselere verilir, aynı esaslar sadaka için geçerlidir. İhtiyaç sahibi kimselere sadaka verilir.
Zekâtta asıl olan, kişinin zekâtını vakti geldiğinde bir an önce vermesidir. Bununla birlikte kişi zekâtını yıl içinde taksitle de ödeyebilir (bkz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri