Banka ve kredi kartını aynı dijital bankacılık üzerinden kullanıyorsan bu bakiyen eksiye düşebilir. Kredi kartı borcun olduğu durumlarda banka, bu borcunu otomatik olarak kullanılabilir bakiyenden çekiyor ve böylece kullanılabilir bakiyen eksiye düşüyor.
Eksi Bakiye Nedir? Banka mevduat hesabınıza tanımlı bir kredi limiti varsa, hesabınızdaki para yetmediğinde bu kredi ile bankadan borç alabilirsiniz. Bu durumda hesabınız eksi bakiyeye geçer ve borç üzerinden faiz işler.
Özellikle bir hesap içerisindeki geriye kalan miktar hesap bakiyesi olarak bilinir. Aynı zamanda borç ve alacak kısmının arasındaki fark olarak değerlendirilir. Bu bağlamda kullanılabilir bakiye ise hesabın bakiyesi ve kalan kredi toplam limit miktarı olarak öne çıkar.
Yatırımcı hesabına para yatırarak veya hisse senedi satın alarak eksi bakiyeyi dengeleyebilir ve normal bir bakiye durumuna geri dönebilir. Önceki işlem gününden kalan hisse senedi bakiyesi nedeniyle işlemin gerçekleştirilememesi durumunu ifade eder.
Kullanılabilir bakiyeye yönelik bilgiler bir önceki başlıklarda verilmiştir. Bu bilgilerden hareketle kullanılabilir bakiye, vadesiz hesaptaki anlık bakiye durumdur. Hesap bakiyesi ise kartta bulunan paranın tamamıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Öncelikle “Kullanılabilir bakiye nedir?” sorusunu senin için cevaplayalım: Kullanılabilir bakiye, vadesiz hesabın üzerinden anlık olarak kullanabileceğin bakiye olarak biliniyor. Kısaca anlık bakiye ve kullanılabilir bakiye olarak da ifade ediliyor. Günlük harcamalarını doğrudan yaptığın bakiye bu oluyor.
Var olan mevduat hesabınızdaki bakiye sıfırlandıktan sonra kullanmaya başladığınız kredi, hesabınızı eksiye düşürür. Sizin için belirlenen limite kadar eksiye düşmeye devam edersiniz. Kullandığınız kredi miktarı üzerinde ise günlük faiz işler.
Hesabınız eksi bakiyedeyken Ek Hesabın bağlı olduğu hesabınıza herhangi bir para girişi olduğunda hesap, otomatik olarak krediyi kapatır. Kullandığınız Ek Hesaba, sadece kullandığınız gün kadar faiz işler ve yalnızca işleyen faizi ödeyerek anapara ödenmeden, kredinizi kullanmaya devam edebilirsiniz.
Vadesiz TL hesabınız eksi bakiyedeyken hesabınıza aktardığınız tutardan, ek bir talebinize veya onayınıza gerek olmaksızın, öncelikle varsa hesabınıza yansıtılmış Ekpara faiz ve vergi borçlarınız, ardından da Ekpara anapara borcunuz otomatik olarak tahsil edilir.
Vadesiz hesabınızdaki paranız yetmeyip vadesiz hesabınıza tanınan kredi limitinden para çektiğinizde kredili mevduat hesabınız eksi bakiyeye geçer. Bu eksi bakiye üzerinden ana para+faiz+vergi yükümlülüğü doğar.
Hesabında yeterli bakiye olmasa bile, hesap sahibi önceden belirlenmiş esnek hesap limiti dahilinde hesabını eksi bakiyeye çevirerek kredi kullanabilir. TL Kart ile bütün dünyada anında kredi kullanma olanağı verir. Hesaba yatırılan paralar borç bakiyeden düşülür. Sadece kredinin kullanıldığı süre için faiz ödenir.
Okuduğunuz (ve gördüğünüz) gibi banka, vatandaşın kendisinden alacağını “- borç” (“eksi borç”) olarak ifade ediyor. Yani banka müşterisi olan yurttaş her şart altında 'borçlu'! Alacağı da olsa borçlu, borçluysa zaten borçlu! Alacağı varsa '- borçlu', borçlu ise '+ borçlu'!
Kullanılabilir Müşteri Limiti: Tarafınıza tahsis edilen müşteri limitinden, her bir kredi kartınız için hesap kesim tarihine kadar Bankamıza ulaşan borç ve alacak işlemleriniz ile taksitli alışveriş işlemlerinden henüz vadesi gelmemiş taksitler toplamı ve verilen provizyonlar düşüldükten sonra kalan tutarı gösterir.
Kalan krediler ileride kullanılmak üzere saklandı: Belirli bir ayda, harcadığınızdan daha fazla kredi almanız durumunda hesabınızda eksi bakiye görebilirsiniz. Bu eksi bakiyeye "kalan kredi" denir.
Kullanılabilir Bakiye; Vadesiz hesabınızın anlık bakiyesidir. Vadesiz YTL hesabınıza bağlı KMH olması durumunda, hesabınızın bakiyesi ve kalan kredi limitinizin toplamı kullanılabilir bakiyeyi verecektir. Hesabınızda bloke edilmiş tutar bulunuyorsa, bloke edilen tutarlar kullanılabilir bakiye tutarından düşülmektedir.
Tahsilatın vadesiz mevduat hesabınızdan gerçekleştiği durumda, KMH limitinin blokesi taksit tutarı kadar açılır, hesap bakiyeniz eksiye dönmez ve hesabınıza herhangi bir faiz yansıtılmaz.
Ek Hesap (Kredili Mevduat Hesabı) nedir? Ek Hesap, diğer adıyla kredili mevduat hesabı (KMH) olarak da bilinen, vadesiz mevduat hesabınıza bağlı çalışan bir tür kredi ürünüdür. Vadesiz hesabınızda bulunan tutardan daha fazla paraya ihtiyacınız olduğunda Ek Hesap devreye girerek sizi rahatlatır.
Vadesiz hesapta bulunan paranın kullanımını sınırlayıcı hiç bir koşul yoktur ve her an kullanıma açıktır.
Bu nedenle ek hesap kullanımı kredi notunu da etkiler. Ek hesap ödeme gecikmesi durumunda kredi notunuzda bir miktar düşme yaşanır. İlerleyen aylarda ödemelerinizi düzenli yaptığınız durumda kredi notunuzda iyileşme gözlemlenir.
Ek Hesap nedir? Bankanın belirlediği bir limit dahilinde vadesiz mevduat hesabına tanımlanan ve hesabınızda yeterli bakiye olmadığında bile hesaptan para çekebilmenizi, alışveriş yapmanızı sağlayan bir kredi ürünüdür.
KMH Borcu Ödenmezse Ne Olur? KMH borcu ödenmezse, son ödeme tarihinden itibaren geçen her gün için gecikme faizi uygulanır. Uygulanacak faiz, yasal oranlar üzerinden hesaplanır. İki dönem (iki ay) art arda ödenmezse yasal takip başlatılabilir.
Kredili mevduat hesapları (KMH) yani bir diğer adıyla 'esnek hesap' ve 'ek hesap' olarak bilinen hesapların limitleri düşürüldü. Kullanıcılara bir haber verilmeden yaklaşık yüzde 80 oranında düşürülen esnek hesap limitlerinin nedeni ise Merkez Bankası tarafından yürürlüğe konulan tedirler.
Ek hesap kartları üzerinden yapılmış alışverişler ya da nakit çekimler 12 aya kadar taksitlendirilebilir. Ancak her gün faiz işlemeye devam edecektir. Bundan dolayı ek hesaptan çekilen tutarların hemen geri ödenmesi tavsiye edilmektedir.
Vadesiz hesabınızdaki paranız yetmeyip vadesiz hesabınıza tanınan kredi limitinden para çektiğinizde kredili mevduat hesabınız eksi bakiyeye geçer. Bu eksi bakiye üzerinden ana para+faiz+vergi yükümlülüğü doğar.
Bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son işlem tarihinden başlayarak 10 yıl içinde işlem görmeyen hesaplar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri