Voltajı azalan akü değilde araç şarj etmiyorsa bir çok değişik arıza vermeye başlar.Airbag,abs,motor gibi arıza ışıklarını yakar.
Aracınızın motor arıza ikaz lambası; yakıt, ateşleme, egzoz ya da hava emisyon sistemlerinde oluşan bir hasardan / arızadan kaynaklı yanabilmektedir. Aracınızın gösterge panelinde motor arıza ikaz işaretinin yanması motorda ateşleme, emisyon ya da yakıt ile ilgili bir sorunun habercisi olabilmektedir.
Çünkü kırmızı ışık motorun arıza moduna bile geçemediği çok ciddi problemler olduğunun ifadesidir. Bu ışık yanarken aracı kullanmaya devam etmek oldukça tehlikelidir. Motor arıza lambası yanıp sönüyor: Arıza lambası sürekli yanıp sönüyorsa motorun çalışması sırasında yaşanan bir problem var demektir.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Aracınız ihtiyacı olan elektriği, aküde bulunan elektrikten harcıyor demektir. Kırmızı akü lambası yandığında, sıkıntıya girmemek için aracınızı stop etmeden, en yakın elektrikçiye gitmeniz gerekir. Stop ettiğinizde, akünüzde gerekli enerji kalmayacağı için tekrar çalıştırmanız, mümkün olmayacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Seyir halindeyken akümülatör lambası, kayış kopması veya alternatör içinde herhangi bir arıza nedeniyle yana. Akümülatör ikaz lambasının yanması şarj devresinde ve sisteminde arıza olduğu anlamına gelir. Akümülatör ikaz lambası yandığı zaman şarj edilmez.
Dolayısıyla akü bitince enerji de olmaz. Bunu size gösteren iki temel belirti vardır: Marşa bastığınızda araç çalışmaz. Ekran ışıkları yanmaz ya da çok soluk görünür.
Akü ömrü, kullanım süresine ve sıklığına göre değişir. Aynı zamanda iklimsel etkiler, araca takılı değilse akünün saklama koşulları, marş sayısı, motor kapalı haldeyken araç elektrik donanımlarının kullanımı gibi faktörler de akünün ömrünü etkiler. Ortalama verilere göre bir akünün ömrü 4-5 yıldır.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
“Akü bitince ne olur, aküsü biten araba nasıl çalışır?” gibi soruların yanıtı sık sık merak ediliyor. Akü bitince arabanın çalışması mümkün olmuyor. Anahtarı kontakta çevirince araca elektrik enerjisi gelmiyor ve dolayısıyla marşa da voltaj verilmiyor.
Bazen sıradan bir sensör ya da sistem hatası sonucunda motor arıza lambası yanabilir. Bu durumda genellikle kısa süre sonra kendiliğinden söner. Ancak çoğunlukla durum böyle değildir. Aracınızın motor arıza lambası yanıyorsa mutlaka size en yakın Otopratik servisinden destek almanız önerilir.
Sarı Renk Motor Lambası
ikaz ışığı sarıysa, motorun çalışmasında ciddi bir sorun olduğu ve arıza moduna geçildiği anlamına gelir.
Bazı ikaz lambaları muayenede ağır kusur sayılırken motor arıza lambası araç muayenesi esnasında büyük kusur değildir. Bu sebeple motor arıza lambası TÜVTÜRK muayenesinden sorunsuz olarak geçebilir.
Eğer motor arıza lambası kırmızı renkte yanıyor ise motorda yaşanan sorun arızanın da ötesine geçerek kritik bir problem olduğunu gösterir. Kırmızı lambanın görülmesi halinde aracın sürüşü hızlı şekilde durdurulmalı ve en kısa sürede destek çağırılmalıdır.
Motor arıza lambası nasıl söner dediğinizde öncelikle aracı araç arıza tespit cihazına bağlamanız gerekir. Burada araç hafızasına resetleme işlemi yapılır. Tabii arızanın silinmesi bazı durumlara göre değişir. Arıza geçici ise rahatlıkla silinebilir fakat kalıcı bir arıza ise bu işlem pek başarılı olmaz.
Dizel Araç Motor Arıza Uyarısı
Motorun yakıt sistemindeki bir arızalanma genellikle kalitesiz yakıtlar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Öte yandan yakıt borularında ve yakıt odasında bir tıkanıklık olması veya yakıt kapağının düzgün bir şekilde kapanmaması da aracın ikaz sinyali vermesine neden olabilir.
7Ah akü, 1 amperde 7 saatte boşalırken, 500 mA'de 15 saatte boşalabilir. Kesin kapasite bilgisi istenirse, Wh(güç-saat) değerine bakılır. Farlar halojen ise 50-100W arası güç harcar. Bu da aküyü 1 saatte bitirir.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Ortalama olarak bir akünün kullanım ömrü 4-5 yıl kadar olsa da aracın kullanılmadığı sürelerde biraz daha fazla deşarj olabilirler.
Arabalar sürülmek için tasarlanmıştır, aylarca boşta oturmak için değil. Kullanılmadığında motor sıvıları bozulmaya başlar, yağlanmayan parçalar aşınmaya başlar ve daha da kötüsü hayvanlar içeri girerek ulaşabildikleri her şeyi çiğneyebilirler.
0 ve -10 derecede akünün ömrü 2-3 aydır. 10 ve 25 derecede akünün ömrü 6-8 ay kadar olur. 23 ve 35 derecede akünün ömrü 3-4 ay kadar olur. 35 ve 45 derecede akünün ömrü 2 ay kadardır.
Akü bittiğinde motosiklet çalışmayacaktır. Motosikleti çalıştırmaya çalıştığınızda marş basmayacaktır. Bunun yanında diğer elektronik yan bileşenlerde kullanılamaz hale gelecektir. Akünün bittiğini anlamanın bir diğer yolu ise uyarı ışıklarıdır.
Voltajı/Şarjı düşük akü, akaryakıt tüketimini etkiler mi? Standart araçlarda, akünün aracın akaryakıt tüketimi üzerine etkisi yoktur.
5- Akü kutup başlarını ve bağlantı yerlerini temiz tutun.
Zaman içerisinde akü kutup başlarında oluşacak oksitlenme aracınızın çekiş gücünü zayıflatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri