Evet, kullanılmayan banka hesapları için de hesap işletim ücreti alınıyor. Banka hesapları unutulduğunda ve hesap işletim ücreti ödenmediğinde ise bu durum kişinin kredi notunu düşürüyor. Bu nedenle unutulan hesapların takip edilmesi ve kapatılması gerekiyor.
İstanbul. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) yapılan açıklamada, Bankacılık Kanunu'nun 62'nci maddesi gereğince, bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son işlem tarihinden başlayarak 10 yıl içinde işlem görmeyen hesapların zaman aşımına tabi olduğu belirtildi.
5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 62. maddesine göre, Bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden itibaren 10 yıl içinde aranmayanlar zaman aşımına tabidir.
Kısacası hesaplarınızdaki detayları göremeyeceksiniz. Paylaşılan bilgilere göre bu hizmet Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu iş birliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden kullanıcılara sunuluyor.
Hareketsiz Hesap Nedir? Kesintisiz olarak en az 180 gün süreyle hareket görmeyen vadesiz mevduat hesapları hareketsiz hesap olarak kabul edilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Özet: Türk Hukukunda bankalarda unutulan mevduat ve sair kıymetler 10 yıllık zamanaşımına tabi olup zamanaşımını takiben bu değerlerin mülkiyeti TMSF'ye gelir kaydedilmektedir.
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
Aktif hesap tanımınız mevcutsa, ekranda yer alan “Hesap Bilgilerimi Güncelle” düğmesine tıklayarak banka hesabı seçimi ekranına erişebilirsiniz. “Hesap Tanımını İptal Et” düğmesine tıklayarak tanımlı banka hesabınızı iptal edebilirsiniz.
Madde 42 - Bu Kanun ile yürürlükten kaldırılan 4389 sayılı Bankalar Kanununun 13 üncü maddesinde yer alan belgelerin saklanmasına ilişkin hüküm esas alınarak, belgelerin bankalarca on yıl süreyle saklanması zorunluluğu getirilmiş ve maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Kurul tarafından belirleneceği hükme ...
Hukuk Dairesi, bankaların hesap açma ve kapama işlemleri ile hesap cüzdanı yazdırma işlemlerinden herhangi bir ücret alamayacağına hükmetti. Yıllardır kullanmadığı banka şubesini kapattıran tüketici, bankanın bu hizmet karşılığında para istemesiyle hayatının şokunu yaşadı.
Bankalarda bulunan hesap, katılım fonu ve emanetler; zaman aşımına uğradığı takdirde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun Türkiye Merkez Bankasında bulunan hesabına aktarılır. Dolayısıyla zaman aşımına uğrayan hesaplar herhangi bir şekilde geri alınamaz.
Bankacılık Kanunu gereği işlem yapılmayan hesaplardaki paralar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devrediliyor. Zaman aşımına uğrayan paralar http://www.zamanasimi.org/tbb.xhtml adresinden öğrenilebiliyor.
5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 62. maddesine göre, bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tabidir.
Pasif (kaynak) hesaplar; bankanın sahip olduğu varlıkların sağlandığı özkaynak ve yabancı kaynakları gösteren hesaplardır. gider hesaplarının izlendiği gruptur. Gelirler pasif hesaplar, giderler aktif hesaplar gibi çalışır.
Kapanan hesabın ekstresini maliye alıp inceleme başlatabilir mi? Hesap hareketleri hiçbir şekilde silinmez bankalar sürekli elinde bulundurur, eğer öyle bir durum varsa inceleyebilirler. Mantıken evet.
Banka hesap hareketlerini kimler görebilir? Banka hesap hareketlerini, hesap sahibinin doğrudan kartını ve şifresini ya da internet bankacılığı bilgilerini vermediği hiçbir üçüncü şahıs görüntüleyemez. Buna birinci dereceden aile üyeleri de dahildir.
Kullanılmayan banka hesaplarının faal dışı olarak etiketlenmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süre 10 yıldır. 10 yılın ardından bankalar hesaplarla ilgili işlem başlatırlar.
(2) Kapsamı birinci fıkrada tanımlanmış olan denetim izleri asgari 3 yıl boyunca banka nezdinde saklanır.
Boşanmada kişisel banka hesapları on yıl süre ile incelenir. Bu süre tarafların mal rejimlerinin sona erme tarihi olan boşanma davasının açılış tarihi ile geçerli olur.
Banka nezdindeki bir hesabın, bağlı olduğu şube dışında bir şube ya da kanaldan kapama işleminin yapılabilmesi için, teknik ve hukuki bir engel bulunmamaktadır.
Şubeye gitmeniz ve sizinle ilgilenen müşteri temsilcisiyle görüşmeniz gereklidir. Müşteri temsilcinize hangi hesapları kapatmak istiyorsanız belirtmeli ve bunun için gerekli işlemlere başlatmalısınız. Müşteri temsilciniz; hesabınızı kapatmanıza dair sizden bir yazı isteyecektir.
CMK m. 123-134 arasındaki hükümlere göre ispat aracı olarak yararlı görülen ya da eşya veya kazanç müsaderesinin konusunu oluşturabileceği şüphesi ile mal varlığı, hak ve alacaklara el konulabilir. Bu kapsamda banka hesaplarına el konulması da mümkündür.
Şahıs ödemeleri sorgulama yapmak için gerekli adımlar ise şöyle; e-devlet'e TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. Arama alanına ister SGK yazın burada yer alan hizmetler içerisinden “şahıs ödemeleri sorgulama” sekmesine tıklayın, isterseniz de arama alanına direkt “şahıs” yazarak ilgili hizmeti seçin.
Sizde hemen e-Devlet üzerinden ya da PTT şubeleri üzerinden hesaplarını kontrol edin. Peki bu unutulan paraları nasıl öğrenebiliriz? Bunun için ilk olarak e-Devlet'e girerek hesaplarını kontrol edin. Ardından kimliğinizle PTT şubelerine giderek hesaplarınızı kontrol edebilirsiniz.
Küçük ve orta ölçekli şirketlerde banka hesap hareketleri genellikle şirket muhasebe personeli tarafından yada şirket sahibi tarafından kontrol edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri