Harlı odun ateşi üzerine oturtulan büyük kazanlar veya tencereler içerisinde bolca su kullanılarak mısır taneleri pişirilir. Kullanılacak kül müktarı bir çay bardağı ile en fazla bir su bardağı kadardır. Yakşalık 1 saat kadar küllü suda kaynayan mısırlar, daha sonra bol su altında küllerinden temizlenir.
Mısırları haşlarken içine attığınız şeker de mısıra hem güzel bir tad verir, mısırı yumuşatır ve çabuk pişmesini kolaylaştırır. Eğer mısırları düdüklü tencerede yapacaksanız, süt mısırı 30-35 dakikada pişerken, orta olgunlukta bir mısır 1 saatte pişebiliyor.
Akşamdan soğuk suyun içinde bekletiyoruz, ertesi gün aynı nohut yada fasulye haşlar gibi pişiriyoruz . Mısır taneleri patlayıp açılana kadar pişecek. Pişmesine yakın içine tuz atıp pişirmeye devam ediyoruz.Süzüp soğumadan tereyağı ile karıştırılarak sıcak sıcak servis edip kaşık kaşık yiyoruz.
Tane tane ayıkladığınız mısırları derin bir tencere içine koyun. Üzerini 1 parmak geçecek kadar su koyun. Arzu ettiğiniz kadar tuz serpiştirip, 20dk kadar haşlayın. Mısırlar yeterince yumuşadığında ocaktan alın.
İlgili 37 soru bulundu
Mısırlarınızı haşlarken daha ilk aşamada suyun içerisine tuz atmayın. Aksi halde mısırlarınızı sertleştirirsiniz. Tuzu biraz daha haşlanmaya başladıktan sonra ilave edebilirsiniz. Daha yumuşak mısırlar elde etmek isterseniz yarı oranda süt yarı oranda da su kullanarak mısırlarınızı haşlayabilirsiniz.
Mısır, normal tencere ve düdüklü tencerede çok farklı sürelerde pişer. Her iki tencerede de benzer lezzeti yakalamanız mümkün, biz bu tarifimizde alüminyum tencere kullandık. Mısır haşlama düdüklü tencerede suyu kaynamaya başladıktan sonra (ya da düdüğü ötmeye başladıktan sonra) genellikle 30 dakikadır.
Diş buğdayı ya da diş hediğini ailenin tecrübeli bir üyesi pişirir. Pişirilip soğutulan buğdaydan bir avuç alınıp üzerinde bebeğin oturduğu bir örtüye doğru atılır. Bebeğin üzerinde kalan buğdaylar toplanıp bir ip üzerine dizilir. Bu, bebeğin dişlerinin inci gibi olmasını temenni etmek amacıyla yapılır.
Hedik; diş hediği ya da diş buğdayı olarak da bilinir.
Eğer tencereniz küçükse mısırları ortadan ikiye bölebilirsiniz. Ardından mısırların üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Son olarak da 1 su bardağı süt ve 1 tatlı kaşığı toz şeker koyup, hafifçe karıştırın. Hazırladığınız mısır tenceresini ocak üzerine alıp, tencerenin kapağını kapatın.
Mısırı ise en yumuşacık ve lezzetli haşlamak için ise süte ihtiyacınız var. Süt sayesinde mısırlarınızın tadı güzelleşiyor, daha yumuşacık oluyor ve daha hızlı bir şekilde pişiyor.
Mısır yavaş yavaş pişerse çok lezzetli oluyor. Eğer kart mısıra denk gelmediyseniz 1.5 saatte pişiyor. Emin olmak için mısır tanelerine çatal batırıyorum. Pişmişse çatal mısır tanelerine delik açıyor.
Tuzun eklenme zamanı da en önemli püf noktayı oluşturur. Mısırların tuzu iyice yemesi için tuzu kavurma yani karıştırma aşamasında eklemelisiniz. Mısırların rengi değişmeye başladığı zaman tencerenin kapağı kapatılmalıdır.
Şeker oranı yüksek süt mısırı olarak tohumu satılan tatlı, süper tatlı veya silajlık mısırdan elde edilen süt mısırlarını yemek için tencerede kaynattığımızda ''kara su '' ortaya çıkar. Bu kara suyu tencere de çok kaynatmanızın oluşturduğu mısırdaki yüksek şekerintepkimeye girerek '' yanması '' oluşturur.
Mısırı bir çok farklı baharatla lezzetlendirmek mümkün. Biz bu sefer mısıra çok yakışan sarımsak tozu ve pul biber kullandık. En son üzerine kaşar ya da parmesan peyniri de eklerseniz nefis bir lezzet çıkıyor ortaya.
Diş buğdayı, Türk geleneklerinde bebeğin ilk dişinin çıktığı zaman kutlama amacıyla yapılan bir törendir. Bir diğer ismi de Diş Hediği olarak bilinir. Aslında çok eski bir gelenek olmasına rağmen halen yapılmaya devam eden en eski geleneklerimizden bir tanesidir.
Diş buğdayı, bebeğin ilk dişi çıktığında yapılan eski bir Türk geleneğidir. Anadolu'nun her yöresinde kendine has yapılan diş buğdayı genellikle aile arasında olur. Bunun yanında dişi ilk gören kişinin bebeği baştan ayağa donatması da geleneğin diğer bir unsurudur.
Nohutla buğday geceden yıkanarak, düdüklü tencereye konulur. Üzerine su doldurularak bırakılır. Ertesi gün o suyu süzülerek üzerine yeniden dört bardak kadar su konularak ağzı kapatılır. Kaynara çıkınca ateşin altı kısılır ve bir saat pişirilir.
Çıkan dişi ilk gören kişi bebeğe hediye alır. Hediyenin en makbulü altındır. Altın alınmasının sebebi dişin sağlam ve dayanıklı olmasını ve uzun ömrü sembolize eder. Dişi ilk gören kişiye müjdelediği için hediye verilir.
Kuru fasulye, nohut ve buğdayı ayrı ayrı kaplarda bol ılık suyla bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün bu malzemeleri süzüp bir tencereye aktarın. Üzerine en az 10 su bardağı su ekleyip orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak, buğday iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Diş buğdayı partisinin kesin bir dönemi olmamakla birlikte, bebeğin ilk dişini izleyen 40 gün içinde planlanması gerekir. Bebeklerin diş çıkarma dönemleri 4 ilâ 7. ay arasında başladığı için diş buğdayı da bu tarihler arasında gerçekleşen bir etkinliktir.
Mısıra haşlarken atacağınız bir miktar şeker mısıra hem güzel bir tat verecektir, hem de mısırı yumuşatacak ve çabuk pişmesini kolaylaştıracaktır. Mısırı kabukları ile pişirmek mısıra aroma verip daha da lezzetli bir hale getirecektir.
Mısırın sütlü olup olmadığını anlamak için elinize almanız gerekir. Eğer elinize aldığınız mısır, ağırsa sütlü ve taze bir mısırdır. Ancak mısırlar hafifse bu bayat ve sütsüz bir mısır olduğunu gösterir. İyi bir mısır almak için püsküllerine de bakmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri