Kaynayan su içerisine atılan kül, mısır tanelerinin pişmesi esnasında kabuklarının hızla soyulmasına ve mısır tanelerinin domurcuklanarak kar beyazı, ak-pak açılmasına yardım eder. Elde edilen küllü mısırlar porsiyonluk miktarlarda ayrılıp, buzdolabınızda veya serin bir yerde muhafaza edilebilir.
Harlı odun ateşi üzerine oturtulan büyük kazanlar veya tencereler içerisinde bolca su kullanılarak mısır taneleri pişirilir. Kullanılacak kül müktarı bir çay bardağı ile en fazla bir su bardağı kadardır. Yakşalık 1 saat kadar küllü suda kaynayan mısırlar, daha sonra bol su altında küllerinden temizlenir.
Bilecik'te küllü mısır geleneği yeniden canlandırıldı. Odun külü eklenmiş suda haşlanan mısırların lezzeti çok farklı oluyor. Bilecik'te yöresel ürünler pazarına giden vatandaşlar, unutulmaya yüz tutmuş ünlü 'küllü mısırı' yiyerek eski günleri yâd ediyor.
Akşamdan soğuk suyun içinde bekletiyoruz, ertesi gün aynı nohut yada fasulye haşlar gibi pişiriyoruz . Mısır taneleri patlayıp açılana kadar pişecek. Pişmesine yakın içine tuz atıp pişirmeye devam ediyoruz.Süzüp soğumadan tereyağı ile karıştırılarak sıcak sıcak servis edip kaşık kaşık yiyoruz.
Mısırın bir ucunu küçük kasenin üzerine doğru getirin ve mısırı dik tutun. Ardından keskin bir bıçakla yukarıdan aşağıya mısır tanelerini ayırın. Böylelikle koçanından kolayca ayrılan mısır taneleri sağa sola dağılmadan, kasenin içinde birikecektir.
İlgili 40 soru bulundu
Eğer elinize aldığınız mısır, ağırsa sütlü ve taze bir mısırdır. Ancak mısırlar hafifse bu bayat ve sütsüz bir mısır olduğunu gösterir. İyi bir mısır almak için püsküllerine de bakmak gerekir. Eğer püsküller sık ise bu mısırın taze olduğunu anlamına gelir.
İyi mısırın taneleri orta koyu sarı renkte olur. Tanelerinden birine hafifçe bastırdığınızda içe doğru ezilir hatta çok iyi tür bir mısırsa bastırdığınızda patlayabilir, içinden sıvı bile çıkabilir. Burada aradığımız özellikle hafif bastırınca içe gömülüyor olması.
Hedik; diş hediği ya da diş buğdayı olarak da bilinir.
Anadolu köylerinde kadınlar harman sonunda buğdayları kaynatarak hedik elde ederler. Pişmiş buğday tüm tane bulgur niteliği taşır. Pişme sonucu şişen ve yumuşayan taneye “hedik” denir.
İnce tabanlı teflon ya da çelik bir tencerenin içine sıvı yağı koyun. Ardından üzerine kişi sayısına göre değişecek miktarda belirleyeceğiniz cin mısırları koyun. Tencereyi ocağın üzerine alın ve kapağını kapatın. Kısa bir süre sonra mısırlardan patlama sesleri gelecektir.
tomoni (Rize), mısır koçanını saran yeşil renkli yapraklar şokali (Rize), hutuş (Sürmene), gavsal (Sinop), döynek (Sinop), yelek (Tonya), puçeç (Şavşat), çonço, çonçi (Lazca), mısır koçanı uskuçi (Rize), kotos ve kokoç (Erzurum), kemsik (İzmir), kemsük (Samsun), kobalak (Samsun), pustuk (Trabzon Vakfıkebir), koper ( ...
Ayrıca Anadolu'da mısır en çok Doğu Karadeniz bölgesinde ekildiğinden ve Karadeniz bölgesine mısırı Laz denizciler yaydığından dolayı mısıra "Laz otu" ya da kısaca "lazut/lazot" da deniyordu.
Yarma Mısır Çorbası: Mısır, bir zamanlar, diğer Doğu Karadeniz kentlerinde olduğu gibi Trabzon'da da temel besin maddelerinden biri idi. Mısıra “lazut” da denir.
Bir kevgir içerisine aldığınız mısırları bol su içerisinde elinizle ovuşturarak küllerinden ayrılıncaya kadar yıkayın. Bu işlem sırasında mısırların kabukları kolayca ayrılacak ve içerisinden domurcuklanmış gibi beyaza çalan mısır taneleri çıkacaktır.
1 bardak sütünüzü ve 2 lt kaynamış suyunuzu ekleyin ve kaynatın. Tencereniz kaynayınca ocağınızın altını kısıp düşük ayara getirin ve mısırlarınızı en az 4 saat kaynatın 5 saat bile kaynatabilirsiniz. Suyu eksilirse kaynamış su ekleyebilirsiniz. Soğuk su eklemeyin.
Ayrıca kaynatırken mısıra tuz eklenmez mısırı sertleştirir. O yüzden mısıra tuz piştikten sonra yerken atılır. Mısıra haşlarken atacağınız bir miktar şeker mısıra hem güzel bir tat verecektir, hem de mısırı yumuşatacak ve çabuk pişmesini kolaylaştıracaktır.
Yarma, sert buğdayın kaynatılarak kurutulduktan sonra geleneksel tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılması ile elde edilen malzemedir. Temel olarak bulgur ile benzer yöntemler kullanılarak elde edilse de yarma, bulgurdan daha az emek gerektirmektedir.
Diş buğdayı geleneğinde bazı yörelerde bebeğin önüne bir örtü serilerek bu örtünün üzerine; kaşık – çatal, defter, top, tarak, makas, kitap, oyuncak, müzik aleti, fotoğraf makinesi gibi nesneler koyulur.
Ilık suda beklettiğimiz baklagillerin suyunu süzüp, kaynattığımız 1 litre su eşliğinde düdüklü tencereye alıyoruz, ve kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişmeye bırakıyoruz. Pişen dirgite damak tadınıza göre tuzunu ilave edip, ezilmiş ceviz, limon ve arzu ettiğiniz baharatlar eşliğinde servise sunuyoruz.
Nohutla buğday geceden yıkanarak, düdüklü tencereye konulur. Üzerine su doldurularak bırakılır. Ertesi gün o suyu süzülerek üzerine yeniden dört bardak kadar su konularak ağzı kapatılır. Kaynara çıkınca ateşin altı kısılır ve bir saat pişirilir.
Çıkan dişi ilk gören kişi bebeğe hediye alır. Hediyenin en makbulü altındır. Altın alınmasının sebebi dişin sağlam ve dayanıklı olmasını ve uzun ömrü sembolize eder. Dişi ilk gören kişiye müjdelediği için hediye verilir.
Diş Hediği Kutlaması Hangi Buğdaydan ve Nasıl Yapılır? Diş hediği, aşurelik buğday ile yapılır.
çok zengin ise 20-20-0 kompoze veya DAP gübresi de Taban Gübre olarak kullanılabilir. Mısır bitkisinin azot ihtiyacının fazla olması nedeniyle üst gübrelemede üre veya %33 N amonyum nitrat kullanılmalıdır.
Mısırdan yüksek verim alabilmenin bir diğer ipucu da taban gübresi kullanımıdır. Ekim yapılacak toprak verimli bile olsa gübreleme aşamasını es geçmemek gerekir. Taban gübresini, bitkinin kök bölgelerine şeritler halinde vermek en sağlıklı yöntemlerden biri olacaktır.
Elde edilen verimler ise, ülkeye ve yetiştirilen çeşitlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ortalama tane verimi yaklaşık dekara 50-60 kg olan ülkelerin yanında, yine dekara 1 ton ve üzerinde verimlerin alınabildiği ülkeler de mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri