Kültivatör, toprağı devirmeden işleyen aletlerdir. Toprağı kabartmak, havalandırmak, kesekleri parçalamak gibi işlemlerde kullanılırlar. İşleyici kısımları, kültivatör ayağı ve uç demiridir.
Kültivatör, toprağı devirmeden parçalayarak (yırtarak) ve kabartarak işleyen, toprağın nemini koruyan ikinci sınıf toprak işleme aletidir. İş derinliği 5-15 cm aralığında değişmektedir. Yapısal olarak, bir çatıya uygun aralıklar ile bağlanmış ayaklardan ve ayakların ucuna eklenmiş demirlerden oluşmaktadır.
Kültivatör toprağı devirmeden işleyen alete verilen isimdir. Genelde tarım işleri ile uğraşanların bildikleri ve sık bir şekilde kullandıkları bir alettir. Oldukça kullanışlı ve işleri kolaylaştıran aletler arasında yer almaktadır.
Bu ürünümüz toprağı ikileme, tohum yatağı hazırlama, toprağı gevşetme parçalama, yabancı otları kesme, kesekleri kırma ve sıkıştırma bir tarla yüzeyi oluşturma özelliklerine sahiptir. Tekli veya çiftli döner tırmık kullanılarak toprağı daha düz hale getirilebilir.
Kültivatör (kazayağı) toprağı devirmeden işleyerek çalışan ikinci sınıf toprak işleme aletidir. Kültivatörün Görevleri : Toprağı yırtıp kabartmak ve parçalamak. Yabancı otların köklerini yolmak ve kesmek.
İlgili 40 soru bulundu
Kültivatör, toprağı devirmeden işleyen aletlerdir. Toprağı kabartmak, havalandırmak, kesekleri parçalamak gibi işlemlerde kullanılırlar.
Kulaklı Pulluklar
Düz bir yerde uç demirinin ucu ile taban demirinin arasındaki boşluğa alt kavrama payı denir. Alt kavrama payı az olursa pulluk toprağa batmaz, çok olursa pulluk toprağa dalmaya çalışır, derinlik ayarı güçleşir ve traktör zorlanır.
Kültivatörler genel olarak;
➢Uç demiri, ➢Ayak, ➢Çatı, ➢Bağlantı düzeni, ➢Emniyet düzenleri gibi parçalardan oluşurlar.
Antibakteriyel özellikler gösteren ve yüksek oranda C vitamini barındırması ile bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunan kazayağı otunun faydaları şunlardır: Bağırsaktaki solucan ve tenyaları yok eder. Bağışıklık sistemini hastalıklara karşı korur. Mide sağlığını korumaya destek olur.
GELENEKSEL TOPRAK İŞLEME
işleme aleti olarak pulluk kullanılır ve toprak 25-30 cm derinlikte alt üst edilerek işlenir.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır.
Tarla hazırlığında amaç; ön bitki artıklarını toprağa karıştırmak, yabancı otları yok etmek, iyi bir tohum yatağı hazırlamak, çimlenme, çıkış ve büyüme için uygun rutubet, havalanma ve sıcaklığı sağlamaktır. Tarladaki ön mahsül kaldırıldıktan sonra 20-25 cm derinlikte pullukla sürülür.
9 AYAKLI KAZAYAĞI 280 KG : 6500 TL'DİR.
Alpler pulluk tekeri pulluk kullanımında çizide doğru ve dengeli şekilde çalışabilmesi için kullanılan orjinal alpler pulluk yedek parçasıdır. Pulluk büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir.
Gübre çeşitlerinin toprağın içinde karıştırılması sağlanır. Tohum yatağının hazırlanılmasında birincil alet olarak kullanılır. Toprağın içindeki tabanı kırma işleminde kullanılır. Toprağı devirmeden kabarttığı için, toprağın verimliliğini arttırır.
Dipkazan çekilmeyen tarlalarda mantari hastalıklar ve şeker pancarı köklerinde çatallaşma ve şekil bozuklukları daha fazla görülür. Sürümden sonra tarla tesviyesi için tapan, çizel veya kazayağı çekilmelidir.
Verimi ve kaliteyi artırmak için toprak ne zaman sürülmelidir? İlkbaharda erken sürüm yapılırsa toprak kesekli olmaktadır. Daha sonra bu keseklerin parçalanması daha da zorlaşmaktadır. En uygun zaman ise ilkbaharda mart-nisan ayında tarlaya girilebilen en erken dönemde, anızın bozulmasının gerektiği belirlenmiştir.
Killi toprakların su tutması yüksek olup, sulama yapıldığında çamur olur, kuruduğunda ise yarılır ve kerpiç gibi olurlar. Toprak yüzeyi kuruduğu halde altı çamur olabilir. Toprak yarıldıktan sonra ise nem kaybı çok olur. Uzun sürede ve kontrol edilerek sulama yapılmalıdır.
Humuslu Toprak Çeşitleri
Humuslu toprak çeşidinin diğer özelliklerini ise şöyle sıralayabiliriz. Humuslu topraklar çok yüksek su tutma kapasitesine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri